ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Πρώτο Θέμα

Αντιπολεμικό «ανθρώπινο ποτάμι» στα Προπύλαια σε μια μεγαλειώδη συναυλία

 

Σε πείσμα των όσων επιχείρησαν με επιθέσεις, ψέματα, αήθεις χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα να δυσφημήσουν και να εμποδίσουν την μεγάλη αντιπολεμική συναυλία, μια πραγματική λαοθάλασσα, με σημαίες της ειρήνης, παλμό και συνθήματα κατά της ρωσικής εισβολής έστειλε ξεκάθαρο αντιπολεμικό μήνυμα.

Με κεντρικό σύνθημα, «να σταματήσει τώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να σιγήσουν τα όπλα. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» πολίτες κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο πριν τις 8 στα Προπύλαια για να παρακολουθήσουν τη συναυλία.

Η συναυλία για την ειρήνη, την οποία διοργάνωσε η συλλογικότητα «αλληλεγγύη για όλους» ξεκίνησε με ένα βίντεο που έλεγε «όχι πόλεμο» και με εικόνες και πλάνα από την Ουκρανία, τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν, αλλά και βομβαρδισμένα κτίρια. Κλειστή η Πανεπιστημίου και οι δρόμοι γύρω από τα Προπύλαια.

Πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι η σημερινή εκδήλωση θα ήταν μεγαλειώδης, καθώς το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με τη μουσική και τους τραγουδιστές να δίνουν τον τόνο, ενώ γνωστοί ηθοποιοί επιστράτευσαν τους συγκλονιστικούς στίχους του Λειβαδίτη, του Μπρεχτ, του Ρίτσου και άλλων.

Αρκετοί καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Νατάσα Μποφίλιου που στοχοποιήθηκαν προσωπικά τις τελευταίες ημέρες έγιναν δεκτοί με θέρμη, ενώ το κοινό επιφύλαξε αποθέωση στον Δημήτρη Μητσοτάκη, αλλά και τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα σε υψηλούς τόνους και με αναφορές στον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Και οι επιλογές τραγουδιών ξεκάθαρες και εμβληματικές: Από το επιβλητικό «Ποιος τη ζωή μου» στο «Ανεμολόγιο» και από τα «Παραπονεμένα λόγια» στην «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου».

Η μεγάλη βραδιά έκλεισε με την Λίνα Νικολακοπούλου να δίνει το σύνθημα στους συγκεντρωμένους με το «Δυνατά» και αμέσως μετά όλους τους συμμετέχοντες, επί σκηνής, να τραγουδούν μαζί με το κοινό το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Μανώλη Ρασούλη.

Στη συναυλία συμμετείχαν και εμφανίστηκαν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες από πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη: Μ. Αθανασίου, Π. Βλάχος, Δ. Γκοτσόπουλος, Σπ. Γραμμένος, Γλυκερία, Φ. Δεληβοριάς, Π. Δρακόπουλος, Εισβολέας, Πέγκυ Ζήνα, Θανάσιμος, Χρ. Θηβαίος, Κ. Θωμαΐδης, Κ. Καλδάρας, Μυρτώ Καμβυσίδη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελένη Καρακάση, Κ. Λειβαδάς, Μ. Λογιάδης, Μ. Μητσιάς, Δ. Μητσοτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Λίνα Νικολακοπούλου, Γ. Νταλάρας, Μάνια Παπαδημητρίου, Ν. Πλατύραχος, Μαριάννα Τουμασάτου, Κ. Τριανταφυλλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Νεφέλη Φασούλη, Idra Kayne, Magic de Spell, Sugahspank.