ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα Πρώτο Θέμα

Απολογισμός: Στον ελαιώνα της Μόριας και πάλι.

Παρά τα επεισόδια στον ελαιώνα της Μόριας την Παρασκευή, οι πολίτες της Λέσβου, για μία ακόμη φορά ξεχύθηκαν στον ελαιώνα. Για να προσφέρουν βοήθεια και ελπίδα. Για να μιλήσουν με τους ανθρώπους εκείνους που πέρα από τα ρούχα και τις κουβέρτες, αυτό που θέλουν είναι να φύγουν από το νησί. Ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι μελλοντικοί φυλακισμένοι, των κλειστών δομών – φυλακών.


Συγκινητική η βοήθεια από μικρά προσφυγόπουλα, που έτρεχαν σαν τα κατσίκια από σκηνή σε σκηνή, νιώθοντας την ανάγκη και την υποχρέωση της προσφοράς, συγχρόνως όμως ήταν και κάτι σαν παιχνίδι, αφού είναι ακόμα παιδιά. Κατέγραφαν τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν μέσα στους ελαιώνες και μοίραζαν σούπες σε φακελάκια.


Η ημέρα κύλισε ήρεμα και πολύ παραγωγικά. Δόθηκαν πάρα πολλά ρούχα, κουβέρτες και sleeping bags. Εθελοντές ετοίμαζαν τα πακέτα στην αποθήκη. Την άδειασαν και το καταευχαριστήθηκαν! Τα ρούχα έπιασαν τόπο. Δόθηκαν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σκηνής.


Εντύπωση προκάλεσαν τα μικρά σπιτάκια που αποπνέουν προκοπή και νοικοκυροσύνη. Όταν κάποιος είναι άξιος νοικοκύρης και στην προσφυγιά κάτω από αντίξοες συνθήκες παραμένει άξιος νοικοκύρης.


Ψηλά από τον λόφο του ελαιώνα, μπορεί κανείς να ακούσει ένα ζουζούνισμα (ή κελάρυσμα όπως το είπε ο Παναγιώτης), χιλιάδων ανθρώπων που πηγαινοέρχονται, άλλοι με παλέτες, άλλοι με μουσαμάδες, άλλοι με χαρτόκουτες για να ενισχύσουν το σπιτικό τους. Οι ανάγκες ατέλειωτες. Οι πολίτες της Λέσβου, μια μεγάλη καρδιά, μια μεγάλη δύναμη ψυχής, μια γροθιά αλληλεγγύης.


Όσο κι αν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, γίνονται με υπόβαθρο την ξενοφοβία, τον καλυμμένο ή ακάλυπτο ρατσισμό, την δήθεν αλλοίωση του πολιτισμού μας, οι απλοί πολίτες της Λέσβου αντιδρούν και δίνουν το παράδειγμα της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της θέλησης τους να μην παραδώσουν την πόλη και το νησί στα ακροδεξιά κηρύγματα που εκπορεύονται από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις που πρόσκεινται στην ΝΔ, τόσο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όσο και στον Δήμο Μυτιλήνης. Έτσι ξέρουν να τιμούν τον τόπο τους.


Συνεχίζουμε. Το νέο ραντεβού θα ανακοινωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.