ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Απουσία προγράμματος για τους πρόσφυγες και ρατσιστικός λόγος: ένας εκρηκτικός συνδυασμός

Φωτεινή Λαμπρίδη

H χθεσινή μέρα, ήταν το dead line που έδωσε η κυβέρνηση στους χιλιάδες πρόσφυγες που εντάσσονται στο πρόγραμμα στέγασης, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ελάχιστοι το έκαναν, γιατί ελάχιστοι μπορούσαν. Κυρίως άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε νησιά και κατάφεραν να βρουν μία δουλειά και προσωρινή στέγη σε κάποιον φίλο, όπως εξηγεί στο tvxs.gr η Νικολέττα Κυράνα, συντονίστρια του προγράμματος ESTIA της ΑΡΣΙΣ. 
 
Η έκκληση που κάνουν οι οργανώσεις στην κυβέρνηση, να μην πετάξει στον δρόμο εν μία νυκτί τους πρόσφυγες, αλλά να τους δώσει χρόνο, αναδεικνύει το πρωτοφανές χάος που δημιουργεί η παντελής έλλειψη οργάνωσης σε συνδυασμό με μια ρητορική ρατσιστικής χροιάς. «Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο» σημειώνει η Ν. Κυράνα «Ποτέ δεν είπαμε ότι οι πρόσφυγες, πρέπει να μείνουν για πάντα στις εστίες επιδοτούμενοι. Ζητήσαμε όμως και ζητάμε ακόμα από την πολιτεία, να οργανώσει την έξοδο τους από αυτές. Που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Θα κατασκηνώσουν στις πλατείες; Και ποιος ιδιώτης θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για να τους προσλάβει, όταν έχει χρησιμοποιηθεί από την ίδια την κυβέρνηση ένας λόγος εχθρικός προς τους πρόσφυγες και όταν δεν έχουν φροντίσει ούτε τα νόμιμα έγγραφα τους να έχουν στα χέρια;»
 
Η ΑΡΣΙΣ, όπως και άλλες ΜΚΟ, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Βοηθούν τους πρόσφυγες να ενδυναμωθούν, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους μόνοι, έξω από την ασφάλεια των δομών. Για να μπορέσουν όμως να ορθοποδήσουν, χρειάζεται η στοιχειώδης στήριξη από την πολιτεία, όπως συμβαίνει παντού. «Χρειάζεται ένας σχεδιασμός που δεν έχει γίνει. Χρειάζεται μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, που να προβλέπει τις εξαιρέσεις, όπως όλες οι υπόλοιπες. Έχουμε τους ευάλωτους, ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες,  παραπληγικούς, ανθρώπους με καρκίνο, σύνδρομο ντάουν… Έχουμε μονογονεϊκές οικογένειες.  Που θα δουλέψει η γυναίκα και ποιος θα φροντίζει το παιδί της; Επίσης το 45%  των προσφύγων που στεγάζει η ΑΡΣΙΣ, είναι παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Αν σήμερα βγουν στο δρόμο πως θα πηγαίνουν σχολείο; Που θα βρουν δύο και τρία νοίκια εγγύηση να δώσουν φεύγοντας από τις εστίες;».
 
Δημόσιοι φορείς δεν δίνουν ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και τράπεζες αρνούνται να τους ανοίξουν λογαριασμό
 
Η κα Κυράνα, προσθέτει ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να επιβιώσουν, αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αυτούς. «Θα έπρεπε και η προηγούμενη και αυτή η κυβέρνηση να είχαν ένα σχέδιο. Αποδέχτηκαν την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά δεν προβλέψαμε τίποτα για το μετά. Που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Ακόμα και τώρα που μιλάμε υπάρχουν φορείς που δεν δίνουν ούτε ΑΜΚΑ στους ανθρώπους και τράπεζες που αρνούνται να τους ανοίξουν λογαριασμό… ». 
 
Στην ερώτηση του tvxs.gr, αν κατά τη γνώμη της η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι προκύπτει τεράστιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα, απαντά θετικά: «Από τη στιγμή που μετά την σύσκεψη που είχε μαζί μας ο υπουργός, κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία, εκπροσώπους της ΕΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σημαίνει ότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι τι θα κάνουν. Αυτή τη στιγμή είναι όλα στον αέρα. Και τον κώδωνα κινδύνου κρούουμε κι εμείς και οι δήμοι, που θα πρέπει να διαχειριστούν μια κατάσταση εκτός ελέγχου, αν βρεθούν οι πρόσφυγες στους δρόμους».
 
Η κα Κυράνα, έχει ήδη έρθει σε επαφή με δημοτικές αρχές στα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου δραστηριοποιείται η ΜΚΟ ΆΡΣΙΣ και έχει εισπράξει την αγωνία και των ίδιων των δημάρχων. Ο Δήμος Αθήνας μάλιστα, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε σύσκεψη όλων των ΜΚΟ, εκφράζοντας τις ίδιες ανησυχίες. 
 
Χωρίς πολιτική για την αστεγία με μια κυβέρνηση με ρατσιστικό λόγο
 
Η εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ, τονίζει ότι όλο αυτό το πρόβλημα, προκύπτει σε μια δύσκολη εποχή, σε περιβάλλον πανδημίας και με δεδομένο το ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πολιτική για την αστεγία. «Δεν περιμέναμε ότι θα οδηγούσε η κυβέρνηση τους πρόσφυγες σε μία βίαιη έξοδο. Από την μία  δεν υπάρχουν άλλα προγράμματα για αστέγους, ώστε να ενταχθούν σε αυτά οι πρόσφυγες, από την άλλη έχουμε και μια κυβέρνηση με ρατσιστικό λόγο που τους παρουσιάζει συχνά ως τέρατα. Θεωρητικά, οι πρόσφυγες, θα έπρεπε να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που προβλέπει συμβάσεις με ιδιώτες για να εργαστούν. Όταν αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση οι πρόσφυγες με αυτόν τον τρόπο, ποιος ιδιώτης θα τους προσλάβει; Θα πρέπει επομένως η κυβέρνηση και να οργανώσει ένα σχέδιο και να απαλείψει τον ρατσιστικό λόγο, ώστε να διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον για αυτούς».
 
Πόσο συμφέρει όμως την κυβέρνηση, να βρεθούν χιλιάδες άστεγοι πρόσφυγες στους δρόμους; «Θεωρητικά δεν την συμφέρει. Θα δημιουργηθεί όμως κοινωνικός αυτοματισμός που θα αλλάξει την ατζέντα, θα αλλάξει το θέμα συζήτησης και αυτό είναι επικίνδυνο. Όταν τσιτώνεις τον κόσμο και γίνεται επιθετικός στους πρόσφυγες, δημιουργείς καταστάσεις που δεν μπορείς να τις ελέγξεις αργότερα. Όταν δεν διστάζουν στα νησιά, να καίνε ξενοδοχείο που φιλοξενεί πρόσφυγες, τι θα κάνεις μετά, αν γενικευτεί αυτό;».