ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Απόγνωση

Στο πρώτο τηλεφώνημα ξέσπασα σε κλάματα. Ύστερα έκανα άλλα εκατό, μιλώντας στους αρχηγούς και τους γέροντες των φυλών του Αμαζονίου.

Οι φωνές άλλαζαν, αλλά η ιστορία έμενε ίδια: O Covid-19 έχει εξαθλιώσει αυτούς τους αγέρωχους προστάτες του δάσους. Θερίζει γέροντες, παιδιά, μητέρες και πολεμιστές.

Κάποιος μου είπε πως η σύζυγός του ήταν άρρωστη, όμως ζούνε μέρες μακριά απ’ το νοσοκομείο. Την επόμενη φορά που μιλήσαμε, ήταν ήδη νεκρή. Κι όμως εκείνος δεν πρόλαβε να πενθήσει. Η φυλή του τον χρειαζόταν.

Κατάφερα να μην αφήσω το μέγεθος της οδύνης να με λυγίσει — κι έπιασα αμέσως δουλειά.

Έχουμε πλέον χαρτογραφήσει τις πιο ευάλωτες κοινότητες του Αμαζονίου και γνωρίζουμε τι χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ξέρουμε πού βρίσκονται και πώς να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Και είμαι αισιόδοξος, γιατί με έναν έρανο του Avaaz μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές. Φάρμακα, τεστ για τον Covid-19, φαγητό — μπορούμε να προμηθεύσουμε τα πάντα.

Είναι ένα απίστευτα φιλόδοξο σχέδιο, όμως οι άνθρωποι αυτοί — οι Waorani, οι Yanesha, οι Kayapó και πολλοί ακόμα — έχουν δώσει τα πάντα για να προστατέψουν τις οικογένειές τους και το τροπικό δάσος. Τώρα είναι η σειρά μας. Στήριξε σήμερα και το Avaaz θα διαθέσει κάθε ευρώ που θα συγκεντρώσουμε σ’ αυτό τον επείγων σκοπό:

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 7€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 14€

ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ

Δεν μπορούμε να σώσουμε τον Αμαζόνιο χωρίς τους κατοίκους του. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι γέροντες των φυλών έχουν αναπτύξει μια βαθιά γνώση για το δάσος και ξέρουν πώς να το προστατέψουν. Τώρα όμως αυτή η αρχαία γνώση χάνεται απ’ τον ιό, τη στιγμή που ο κόσμος τη χρειάζεται περισσότερο.

Περισσότερες από 150 φυλές στη Βραζιλία είναι ήδη προσβεβλημένες κι οι άνθρωποι πεθαίνουν με ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ ρυθμούς απ’ τον συνολικό πληθυσμό. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Μου την περιέγραψαν κλαίγοντας.

Μπορούμε να παρέχουμε αστραπιαία βοήθεια σ’ αυτές τις απομακρυσμένες κοινότητες. Και ήδη χάρη στις μικροδωρεές χιλιάδων από εμάς, βοηθήσαμε πάνω από 35.000 οικογένειες αυτοχθόνων σε όλο τον Αμαζόνιο. Είναι υπέροχο, όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Τα έχω σχεδιάσει όλα, και αν συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα μπορούμε:

  • Να παρέχουμε τεστ κορονοϊού, ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και τρόφιμα σε απελπισμένες οικογένειες,
  • Να χρηματοδοτήσουμε κινητά ιατρεία και κρεβάτια ΜΕΘ σε απομακρυσμένες περιοχές, και να ξαναχτίσουμε ερειπωμένες κλινικές,
  • Να αγοράσουμε συστήματα τηλεπικοινωνίας ώστε να οργανώνουν εκκενώσεις, να αναφέρουν λοιμώξεις και να καλούν βοήθεια.

Αυτή είναι η ευκαιρία μας να υπερασπιστούμε τους υπερασπιστές, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που εδώ και χίλια χρόνια προστατεύουν και φροντίζουν το πολυτιμότερο δάσος του κόσμου. Και υπόσχομαι πως εγώ, οι συνάδελφοί μου στο Avaaz και όλοι οι αυτόχθονες αρχηγοί που επικοινώνησα θα κάνουμε το κάθε ευρώ να πιάσει τόπο. Στήριξε με ό,τι μπορείς για να σώσουμε ζωές:

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 7€

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 14€

ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ

Το κίνημά μας έχει στηρίξει τις κοινότητες αυτές απ’ την αρχή. Γι’ αυτό και τα τηλέφωνά μας δεν έχουν σταματήσει να δέχονται κλήσεις από αυτόχθονες αρχηγούς — επειδή μας εμπιστεύονται σε μια απ’ τις πιο δύσκολες δοκιμασίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Είναι πραγματικά απ’ τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους στον κόσμο και γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζονται για να επιβιώσουν — τη βοήθειά μας. Ας γίνουμε η σανίδα σωτηρίας για τους προστάτες του πολυτιμότερου τροπικού δάσους της γης.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Oscar, Mike, Bert, Nell, Martyna, Mouhamad κι όλη η ομάδα του Avaaz

ΥΓ – Παρακάτω είναι μερικές φωτογραφίες από αυτά που κατάφερε ήδη το κίνημα μας με τον πρώτο μας έρανο:


Τεστ, θεραπείες και φιάλες οξυγόνου — σε μια απ’ τις 262 ΜΕΘ ταχείας ανταπόκρισης που βοηθήσαμε να στηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές του Αμαζονίου.


Αυτόχθονες δέχονται ιατρικές συμβουλές και κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, σε αυτοσχέδια κλινική.


Δεν υπάρχουν δρόμοι στην καρδιά του Αμαζονίου, έτσι η διανομή τροφίμων και ιατροφαρμακευτικών προμηθειών γίνεται με βάρκες.


Ιατρικός εξοπλισμός απολυμαίνεται και διανέμεται σε μια απ’ τις πολλές κοινότητες αυτοχθόνων που βοηθήσαμε.


Αυτό είναι ένα απ’ τα πολλά κοινοτικά περιβόλια που χρηματοδότησαν τα μέλη του Avaaz, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να καλλιεργούν υγιεινό φαγητό.


Με το πλησιέστερο νοσοκομείο να είναι μέρες μακριά, συνήθως ο μόνος τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με τις φυλές είναι μέσω ποταμών ή αέρα. Αυτό είναι ένα απ’ τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκε για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας — χρηματοδοτημένο από μικρές δωρεές ανθρώπων σαν κι εσένα. Ευχαριστούμε!

ΥΓ. Αυτή ίσως να είναι η πρώτη δωρεά που κάνεις στο κίνημά μας. Είμαστε ευγνώμονες! Το Avaaz είναι 100% crowdfunded. Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος, όπως εσύ. Δε δεχόμαστε δωρεές από εταιρείες, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα. Αυτό μας δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες:

Covid-19: Ανησυχία για τους αυτόχθονες στον Αμαζόνιο (Naftemporiki)
https://www.naftemporiki.gr/story/1601165/covid-19-anisuxia-gia-tous-autoxthones-ston-amazonio

Ισημερινός: Φυλή ιθαγενών φοβάται ότι θα εξολοθρευτεί από τον κορωνοϊό (ΣΚΑΪ)
https://www.skai.gr/news/world/amazonios-fyli-ithagenon-sto-fovo-tis-eksolothreysis-logo-koronoiou

Αγγλικά:

Αποψίλωση, διαρροές πετρελαίου και κορονοϊός: Συνδυασμός κρίσεων στον Αμαζόνιο (Grist)

https://grist.org/justice/deforestation-oil-spills-and-coronavirus-crises-converge-in-the-amazon/

Προστατεύοντας τους Πρώτους Ανταποκριτές της Γης απ’ τον Covid-19: Πώς να αποτρέψουμε τον αφανισμό Κοινοτήτων Αυτοχθόνων του Αμαζονίου (Avaaz Report)
https://secure.avaaz.org/amazonemergency

Ο κορονοϊός πλησιάζει επικίνδυνα απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου (National Geographic)
https://www.nationalgeographic.co.uk/history-and-civilisation/2020/08/coronavirus-gets-dangerously-close-to-isolated-arrow-people-in