ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Γεννήθηκε η νέα «Μόρια»: Άθλιες συνθήκες ζωής στο νέο Camp καταγγέλλουν πρόσφυγες και μετανάστες

 

 

H εξαιρετική φωτογραφία που παραχώρησε ευγενικά ο δημοσιογράφος Ιάσωνας Αθανασιάδης στο Κουτί της Πανδώρας και το Documento απεικονίζει πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στο νέο Camp στο Πεδίο Βολής, κάνοντας το σήμα του κατεβασμένου αντίχειρα για να δείξουν την απογοήτευσή τους από τον νέο χώρο διαμονής τους.

Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έλαχε να βρεθούν στη Λέσβο, η λέξη «Μόρια» σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ένα τοπωνύμιο του νησιού.

Εδώ και χρόνια έχει γίνει συνώνυμο των άθλιων συνθηκών ζωής, της υποβάθμισης της φύσης του ανθρώπου, της «υπαίθριας φυλακής».

Όταν λοιπόν το κολαστήριο κάηκε πριν δύο εβδομάδες, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστεψαν πως όποια κι αν ήταν η μοίρα τους, δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη από τη ζωή που τους είχε προσφέρει η Μόρια. 

Ωστόσο μάλλον έκαναν λάθος. Οι επόμενες μέρες μετά την πυρκαγιά οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης αφού κοιμούνταν στον δρόμο, κάτω από τον καυτό ήλιο, συχνά χωρίς σκηνές και χωρίς πρόσβαση σε νερό, φαγητό, ηλεκτρισμό και χωρίς καμία ενημέρωση για το μέλλον τους.

Η είδηση ότι η κυβέρνηση κατασκεύαζε ήδη έναν άλλο καταυλισμό στην περιοχή του Καρά Τεπέ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις: Κάποιες οικογένειες μετέβησαν αμέσως στον νέο καταυλισμό ελπίζοντας ότι η κατάσταση που θα βρουν εκεί θα είναι καλύτερη, ενώ άλλοι, φοβούμενοι τον εγκλωβισμό τους σε ένα νέο κλειστό camp, απέφυγαν να μπουν για όσο καιρό μπορούσαν.

Ωστόσο, μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις στον δρόμο όπου βρίσκονταν οι χιλιάδες οικογένειες προσφύγων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έγιναν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, περίπου 9.000 άτομα βρέθηκαν μέσα στη νέα δομή του Πεδίου Βολής, στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης.

Τι συμβαίνει όμως εκεί; Για πολλές μέρες οι συνθήκες διαβίωσης στο νέο Camp ήταν θολές, καθώς η πρόσβαση των δημοσιογράφων ήταν περιορισμένη και η επικοινωνία με τους διαμένοντες ήταν σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, όσο οι μέρες περνούν όλο και περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο κάνουν την εμφάνισή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Μόρια δεν έγινε παρελθόν, αλλά απλώς «μετακόμισε» λίγο πιο κάτω. 

Είναι ενδεικτική η κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε και η οποία ανήκει στον διεθνούς φήμης δημοσιογράφο Ιάσωνα Αθανασιάδη, ο οποίος την παραχώρησε ευγενικά προς δημοσίευση από το Documento και το Κουτί της Πανδώρας, και η οποία απεικονίζει πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στο νέο Camp, κάνοντας το σήμα του κατεβασμένου αντίχειρα για να δείξουν την απογοήτευσή τους από το νέο χώρο διαμονής τους.

Άθλιες οι συνθήκες με τις τουαλέτες

Σύμφωνα με καταγγελίες, τις ημέρες που έμπαιναν οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες υπήρχαν ελάχιστες τουαλέτες, ορισμένες από τις οποίες δε δούλευαν, ενώ όταν αυτές αυξήθηκαν τελικά, η χρήση τους κατέστη αδύνατη λόγω της ασύλληπτης βρώμας, καθώς δεν γίνονται οι απαραίτητοι τακτικοί καθαρισμοί. Αν μάλιστα αναλογιστούμε το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονται 9.000 άτομα, μπορεί εύκολα κανείς να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.