ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Γράμμα από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας: Δημόσια Υγεία ή Μαζική Εξόντωση;

Γράφει η Parwana

Βρισκόμαστε στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, κατασκευασμένος για να στεγάσει ευπαθείς ομάδες προσφύγων. Από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Corona, ωστόσο, το πνεύμα του στρατοπέδου έχουν αλλάξει δραματικά.

Καθώς όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτή την τρομερή πανδημία, ο καταυλισμός προσφύγων της Ρίτσωνας είναι εκεί όπου σημειώθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα του ιού μεταξύ των προσφύγων στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, είμαστε τώρα σε  14-ήμερη καραντίνα.

Αλλά…

Τι σημαίνει καραντίνα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων;

Όταν ακούμε τη λέξη καραντίνα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι να απομονωθούμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με έναν συγκεκριμένο στόχο: να μείνουμε μακριά από μολυσμένους ανθρώπους που μπορούν να θέσουν τη ζωή μας σε κίνδυνο και να αποτρέψουμε τους εαυτούς μας από το να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων.

Αλλά, ποια είναι η πραγματικότητα της καραντίνας για όσους ζουν σε έναν καταυλισμό;

Αυτή τη στιγμή, οι αρχές έχουν θέσει τον καταυλισμό προσφύγων στη Ριτσώνα σε καραντίνα 14 ημερών. Μας λένε ότι ο σκοπός της καραντίνας είναι να κρατήσει τους κατοίκους ασφαλείς από τον ιό Corona ( Covid-19). Πώς είναι δυνατόν; Πώς θα είμαστε ασφαλείς όσο υπάρχουν 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσά μας, που δεν έχουν απομονωθεί ακόμα; Πώς θα είμαστε ασφαλείς όταν είμαστε σε στενή επαφή μεταξύ μας καθημερινά και χωρίς εξοπλισμό προστασίας;

Όταν αρχίσουν επιτέλους τα μαζικά τεστ, οι αρχές θα ανακαλύψουν μαζική μόλυνση. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό; Η διανομή ξηράς τροφής και συσκευασιών ειδών προσωπικής υγιεινής δεν θα έχει εξυπηρετήσει τίποτα,  καθώς ενώ μας ζητούν  να παραμείνουμε σιωπηλοί και απομονωμένοι,  δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε τις απαραίτητες αποστάσεις και έτσι διαδίδουμε τον ιό μεταξύ μας.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ιού Corona. Αντιθέτως, εδώ στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Με δεδομένο τον  μεγάλο αριθμό ευάλωτων ανθρώπων μέσα  στον καταυλισμό, η πρωταρχική ανάγκη είναι η ιατρική φροντίδα. Ωστόσο,  δεν υπάρχει.

Σταματήστε να προσποιείστε ότι είμαστε ασφαλείς μέσα στους καταυλισμούς, μέχρι να νοσήσουμε από τον ιό που εξαπλώνεται ανάμεσά μας! Καταλαβαίνουμε ότι ο ιός Corona είναι για εσάς μια πρόκληση από πολλές απόψεις. Όχι μόνο πρέπει να προστατεύσετε τον εθνικό πληθυσμό, πρέπει επίσης να διαφυλάξετε την ασφάλεια των ανθρώπων στους καταυλισμούς. Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι δεν το πετυχαίνετε. Ποια είναι η αξία μας όταν μας αντιμετωπίζετε διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους; Τι περιμένετε; Ο συναγερμός ηχεί δυνατά και καθαρά. Δεν υπάρχει χρόνος για να περιμένετε περισσότερο. Περιμένετε να μολυνθούν όλοι από τον ιό; Τότε, δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα απομόνωσης σε οποιονδήποτε χώρο.

Όταν όλες οι οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης επιμένουν ότι, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων, θα πρέπει να τηρούνται μέτρα προστασίας, με πιο σημαντικό την  επαρκή απόσταση μεταξύ μας. Αλλά, πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτά τα μέτρα, ζώντας δίπλα ο ένας στον άλλο, χωρίς να ξέρουμε ποιος έχει μολυνθεί; Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο κόσμος μαθαίνει ότι όλοι είναι ίσοι μπροστά στην επιδημία, εξίσου ανασφαλείς, εξίσου ευάλωτοι. Και όμως, δεν είμαστε όλοι ίσοι.

Αν οι αρχές είχαν εξετάσει τους ανθρώπους νωρίτερα, δεν θα είχαμε άλλες 7 περιπτώσεις από τα 90 άτομα που εξετάστηκαν από τρεις διαφορετικές κοινότητες. Θα έπρεπε μόλις εντόπισαν την πρώτη μόλυνση στην πρώτη κοινότητα, να είχαν κάνει μαζικούς ελέγχους και να είχαν απομονώσει όσους ήταν θετικοί στον ιό.

Εξαρτάται από εσάς, εξαρτάται από εμάς, ποιος θα κερδίσει αυτόν τον αγώνα. Αυτό δεν είναι μόνο μια ιατρική πρόκληση. Είναι επίσης μια κοινωνική πρόκληση. Αποτελεί πρόκληση αναμέτρησης της αλληλεγγύης και του άκαρδου αποκλεισμού.

Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί στον καταυλισμό της Ρίτσωνας. Τι πιο φυσιολογικό από το να φοβούνται ότι ανα πάσα στιγμή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Είναι καιρός να βρούμε τη μόνη λογική λύση: οι καταυλισμοί δεν είναι στάβλοι για να κρατήσουν μέσα τους πρόσφυγες και να τους κλειδώσουν εκεί! Καθώς  είμαστε ένας πληθυσμός ευάλωτων ανθρώπων, θα μολυνθούμε πιο εύκολα από τους υγιέστερους.

Τι μπορεί να σημαίνει καραντίνα όταν μας κρατάτε όλους μαζί υγιείς και μολυσμένους από τον κορονοϊό;