“Το εγχείρημα του “Europe Look Me In The Eyes” ξεκίνησε στη Λέσβο αλλά πολύ γρήγορα υιοθετήθηκε από ομάδες πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. Στόχος του είναι να ασκηθεί πίεση στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να προβούν επιτέλους σε συγκεκριμένες δράσεις και κινήσεις, εφαρμόζοντας αποφάσεις και πολιτικές που θα ωφελήσουν πραγματικά και ουσιαστικά τους πρόσφυγες. Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, να σέβονται το κράτος δικαίου και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις αρχές που έχουν καθοριστεί με διεθνείς συνθήκες όπως η Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων και τις εθνικές νομοθεσίες. Οι νόμοι και η ανθρωπιά θα πρέπει να επικρατούν.
Το project υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Οποιαδήποτε παραβίασή τους δεν είναι μόνο παράνομη αλλά και ανήθικη. Πρόσφυγες που διαβιούν σε καμπ σε όλο τον κόσμο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοιου είδους παραβιάσεις.
“Η αναζήτηση προστασίας και ασύλου στις ευρωπαϊκές πόλεις έχει γίνει πιο δύσκολη με τη ανάθεση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων τους σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η Λιβύη και το Μαρόκο” επισημαίνει η Βήλυ Τεντόμα, συντονίστρια όλων των δράσεων στην Ευρώπη και διοργανώτρια της δράσης στη Μυτιλήνη. “Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορούν να συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια τους σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση ή να επιχειρούν να απαλλαγούν από την ευθύνη που τους αναλογεί με την παροχή φιλανθρωπίας στην Ελλάδα” προσθέτει.
Το Europe Look Me In The Eyes παρουσιάζει γυναίκες, άντρες, και παιδιά που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου, οι οποίοι συμφώνησαν να φωτογραφηθούν υψώνοντας έτσι τις φωνές τους για να καταδείξουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ζώντας εγκλωβισμένοι στα Ευρωπαϊκά σύνορα και πέρα από αυτά. Τα πορτρέτα τους αφηγούνται ανθρώπινες ιστορίες, ιστορίες παράνομων pushbacks, στέρησης, βίας, κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων με φόντο τους υπερ συνωστισμένους καταυλισμούς στους οποίους υποχρεούνται να διαμένουν, σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες, με κίνδυνο, στη χειρότερη περίπτωση, τον θάνατο από το κρύο ή τη ζέστη, και την καλύτερη, την απέλαση και την επιστροφή τους στις χώρες τους απ’ όπου διέφυγαν για να επιβιώσουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια, και τη βία. Ευρώπη, μπορεις να του κοιτάξεις στα μάτια ;”
Κι ενώ όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η δράση ολοκληρώθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς προβλήματα, στη Μυτιλήνη, υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας, εξακρίβωση στοιχείων και απαίτηση να κατέβουν οι αφίσες.