ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη

Η Ελλάδα θέλει να διώξει έναν πρόσφυγα – σύμβολο της αλληλεγγύης!

Ελένη Καρασαββίδου

Σε 2 μήνες το μέλλον ενός νέου ανθρώπου πρόκειται να κριθεί από την υπηρεσία ασύλου. To όνομα του Umer Sufyan. Γιατί από όλους τους ανθρώπους που αιτούνται άσυλο (και τους οποίους/ες καθόλου δεν υποτιμούμε εξ αρχής) επιλέγουμε να κάνουμε καμπάνια για τον UMER; 

1. Για τις ιδέες, τις αξίες και την κουλτούρα που μοιραζόμαστε. Πρόκειται για τον ουμανισμό, την αλληλεγγύη σε ανθρώπους και ζώα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και πολλά άλλα. O Umer είναι ο σταθερός μάγειρας της Οικολογίας στο φαγητό που ετοιμάζεται για τους άστεγους και άνεργους (Έλληνες και ξένους) συμπολίτες μας. 

2. Για την προσωπική του εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα αυτά που πέτυχε για τον ίδιο αλλά και η προσφορά του στους άστεγους και άπορους συμπολίτες μας και στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκαν ενώ ο ίδιος διαβίωνε σε καθεστώς αστεγίας και χωρίς πόρους. 

3. Έμαθε τα ελληνικά και τα αγγλικά μέσα στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η πρόοδός του στον εργασιακό τομέα ήταν επίσης ταχύτατη και αξιοπρόσεκτη. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται σε μια παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση και ταυτόχρονα έχει πολύ ανταγωνιστικές προτάσεις για εργασία. 

4. Όλα τα παραπάνω σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης θα αποτελούσαν σημαντικό λόγο όχι μόνο για παροχή ασύλου αλλά και για απονομή ειδικού βραβείου για το σύνολο του ανθρωπιστικού του έργου αλλά και για την συμβολή του στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού. 

5. Δυστυχώς στην Ελλάδα της ακροδεξιάς ρητορείας, η αίτηση του για άσυλο απορρίφθηκε. Ένας από τους δύο λόγους της απόρριψης ήταν «η μη ενταξή του στην τοπική κοινωνία»(!!). Παρόλο που η αίτηση του συνοδευόταν από όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά όχι μόνο της ένταξής του αλλά και επιπλέον όλου του έργου του και της προσφοράς του στην Ελλάδα. 

6. Όλη αυτή η αδικία μας κάνει να θυμώνουμε και να πεισμώνουμε περισσότερο στην προσπάθεια μας να παραμείνει ο Umer στην Θεσσαλονίκη που τόσο αγαπάει και να συνεχίσει να προσφέρει σ’ αυτήν την πόλη και στους ανθρώπους της όπως το έκανε μέχρι τώρα. Ήδη μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση της αίτηση χορήγησης ασύλου, οι ελπίδες να εξασφαλίσει ένα ασφαλές μέλλον λιγοστεύουν. Η ζωή του πρόκειται να αλλάξει δραματικά εάν επιστρέψει στο Πακιστάν, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους κινδύνους του παρελθόντος, αφού οι επιλογές ζωής που έχει κάνει θα τον κάνουν άμεσα να κινδυνέψει. 

Όμως ο Umer είναι ήδη εδώ. Και η ιδεολογία του είναι ο χαρακτήρας του. Αυτός ο χαρακτήρας που είναι πολύ χρήσιμος σε κάθε κοινωνία. Όπως η επιτροπή που τρέχει την καμπάνια σημειώνει: «Στα δύο χρόνια που ζει στην Ελλάδα συμμετέχει ενεργά (σσ. όπως ήδη σημειώσαμε) σε  συλλογικότητες που σχετίζονται με την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι τους, καθώς η συνεισφορά του πια είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Έχει μάθει πολύ γρήγορα την γλώσσα και εργάζεται ως διερμηνέας. Παράλληλα είναι δραστήριο μέλος του κοινωνικού χώρου Οικόπολις και της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στην μεγάλη δενδροφύτευση του Δεκεμβρίου αλλά και είναι εθελοντής σε πολλές άλλες οργανώσεις. Στο μικρό  διάστημα που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για την σίτιση και την ουσιαστική στήριξη όχι μόνο των άστεγων, αλλά κι άλλων άπορων συμπολιτών μας Ελλήνων καθώς και προσφύγων».

Ο Umer λοιπόν. Που δρα και προσφέρει. «Αγωνιστής, ακτιβιστής και πάνω απ’ όλα άνθρωπος, έχει προσφέρει βοήθεια σε εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, παρόλο που ο ίδιος αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα ανυπέρβλητα εμπόδια. Eίναι ένας πολύ ευαίσθητος και συγκροτημένος άνθρωπος που εμφορείται από τις αξίες του ουμανισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία» όπως σημειώνει ο Χρίστος Γκουντίνος. Η κοινωνία μας τον χρειάζεται και του αξίζει μια θέση ανάμεσα μας. Ζητάμε να παραμείνει ο Umer στην Ελλάδα. 

«Ο Umer είναι ένας από εμάς Ο Umer είναι με εμάς Εμείς είμαστε μαζί του!»

Κοινωνίες που δεν μπορούν να εντάξουν τόσο δημιουργικά και «θετικά» άτομα (δίχως να σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθούμε, δίχως βέβαια ιδεοληψίες και απλουστεύσεις, για όλους τους ανθρώπους) είναι κοινωνίες που δεν νοιάζονται για το μέλλον τους. Ισχύει βλέπετε όχι μόνο για τα άτομα αλλά και για τις κοινωνίες αυτό που έχει πει ο Ρίχτερ: «Οι δυνατοί χαρακτήρες δημιουργούνται από την αλλαγή, οι αδύναμοι από τη στασιμότητα».