ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Η συγκλονιστική ιστορία του Μοχάμαντ, ενός προσφυγόπουλου

«…Κάντε την καρδιά σας πέτρα κι αφήστε να σας πω την ιστορία του Μοχάμαντ Ρεζά Ραχίμι. Ενός παιδιού από το Κομ του Ιράν, που έφυγε το 2015 για τη Γερμανία για να φτιάξει τη ζωή του. Ήταν μετανάστης; Ήταν πρόσφυγας; Είχε έστω «προσφυγικό προφίλ»; Θα σας γελάσω.

Εκείνο το χρόνο, γράφει το «Der Spiegel», ο Ραχίμι ήταν όλο όνειρα. Είχε καταφέρει να ξεπεράσει την εξάρτησή του από την ηρωίνη κι αισθανόταν για πρώτη φορά την ανάγκη να φύγει μακριά. Με τις οικονομίες της οικογένειας έφτασε στην Τουρκία. Πέρασε με μια βάρκα σε ένα ελληνικό νησί, διέσχισε με τα πόδια την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, την Ουγγαρία κι έφτασε στη Λειψία. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, εστιάτορας ή καθηγητής λογοτεχνίας. Ήθελε να τραγουδήσει ή να γίνει μοντέλο. Ήταν 19 ετών.

Περίμενε έναν χρόνο σε έναν προσφυγικό καταυλισμό να εξετάσουν το αίτημά του για άσυλο. Έβαψε τα μαλλιά του καστανά, γράφτηκε σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, τραγούδησε σε μια εκκλησιαστική χορωδία. Έμαθε γερμανικά σε ένα τραπέζι μπιλιάρδου. Καμιά φορά οι ακροδεξιοί τον έβριζαν στο δρόμο, μια μέρα σπάσανε τα τζάμια του σπιτιού του. Αλλά εκείνος περίμενε.

Όταν τελικά τον φώναξαν, διαπίστωσε ότι είχε καταγραφεί ως Αφγανός, όχι ως Ιρανός. Κι όταν απορρίφθηκε το αίτημά του, έπρεπε να «επαναπατριστεί» σε μια χώρα όπου δεν είχε πατήσει το πόδι του ποτέ. Έκανε έφεση. Περιμένοντας, κλείστηκε στο δωμάτιό του, έπινε ουίσκι, έσβηνε τσιγάρα στο μπράτσο του, έπαιζε το videogame «Μοναχικός Αφγανός» – και ξεκίνησε πάλι την ηρωίνη. «31 Δεκεμβρίου 2017. Ραντεβού με τον Θεό», έγραψε μια μέρα στο σημειωματάριό του. Κατάφερε να αποτοξινωθεί ξανά. Τον περασμένο Μάιο ζήτησε να επιστρέψει εθελοντικά στην πατρίδα. Αντί γι’ αυτό, πήρε ένα λεωφορείο για το Μόναχο. Μέθυσε, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τον μάζεψαν, τον περιέθαλψαν, του διέγνωσαν διαταραχή προσωπικότητας – και του έδωσαν άσυλο.

Happy end; Όχι. Ο Ραχίμι είχε χρέη, οι γονείς ήταν άρρωστοι, ήθελε να πουλήσει ένα νεφρό. Άρχισε πάλι την ηρωίνη. Ο κορωνοϊός του έδωσε τη χαριστική βολή. Με τη βοήθεια μιας εκπαιδεύτριας από το κέντρο αποτοξίνωσης της Λειψίας, θα αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο και θα γυρίσει στο Κομ. Το Der Spiegel δεν θα ξανασχοληθεί μαζί του. Ούτε εμείς. Καληνύχτα Μοχάμαντ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ».

 

Μιχάλης Μητσός (ΤΑ ΝΕΑ)