ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Καρά Τεπέ-Αμυγδαλέζα: Από κολαστήριο σε κολαστήριο

Από κολαστήριο σε κολαστήριο. Από την κόλαση της Μόριας στην κόλαση του Καρά τεπέ. Τρία χιλιόμετρα δρόμος απέχει η μία κόλαση από την άλλη. Μέσα στο νερό ο νέος καταυλισμός, μια θάλασα χωρίζει το Καρά Τεπέ από την Αμυγδαλέζα. Στην τελευταία η φρίκη δεν βρίσκει δρόμο να ακουστεί και οι κρατούμενοι προσπαθούν να τη «φωνάξουν» καταφεύγοντας στην απεργία πείνας. Σχεδόν 400 άνθρωποι, πρόσφυγες / μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας προχώρησαν σε άρνηση τροφής.

Οι κρατούμενοι προσπάθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση, για την κακή ποιότητα των τροφίμων, την έλλειψη κατάλληλης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου τους (ορισμένοι περιμένουν σχεδόν ένα χρόνο) και την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Αρκετοί ανήλικοι σε αυτό το κέντρο κράτησης κρατούνται για εβδομάδες και μήνες, χωρίς να διευκρινιστεί το καθεστώς τους. Επίσης, πολλοί από τους κρατούμενους πάσχουν από ασθένειες, αλλά δεν περιθάλπονται και τις περισσότερες φορές δεν τους χορηγείται κανένα φάρμακο.

Η πείνα και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης είναι μια γνωστή πολιτική κατά των κρατουμένων στις περισσότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα ακολουθεί τέτοιες πολιτικές προκειμένου να ακολουθήσει τις δικές της πολιτικές κατά της μετανάστευσης. Να τους αναγκάσει να αποδεχθούν την εθελοντική επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους.