ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Κώστας Αρβανίτης: Ζητάμε Απαντήσεις και Ευθύνες για τους 120 νεκρούς στη Μεσόγειο

 

Ενώπιον των ευθυνών της για το διαρκές έγκλημα στη Μεσόγειο φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ηγεσία 18 ευρωβουλευτές, μέλη τεσσάρων διαφορετικών πολιτικών ομάδων. Με ερώτηση, η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στονΚώστα Αρβανίτη, απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας ουσιαστικές ενέργειες και μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον τραγωδίες όπως η εκατόμβη της 22ας Απριλίου στα ανοιχτά των Λιβυκών ακτών.

Η Μεσόγειος αντί να είναι θάλασσα Ειρήνης Συνεργασίας κι Επικοινωνίας των Λαών της περιοχής βυθίζεται σε μια ντροπιαστική κανονικότητα θανάτου: 616 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται μόνο μέσα στο 2021, σχεδόν 120 από αυτούς σε ένα μόλις ναυάγιο, αυτό που, λόγω του μεγέθους της τραγωδίας, έσπασε το φράγμα της σιωπής των ΜΜΕ.

Όμως, δεν είναι μόνο οι πάνω από 100 νεκροί: Είναι οι (έγκριτες) μαρτυρίες για τις ευθύνες της FRONTEX και τον ύποπτο ρόλο της Λιβυκής Ακτοφυλακής. Είναι η DunjaMijatović, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία σε έκθεσή της το Μάρτιο στιγματίζει τις πολιτικές «εξωτερικής ανάθεσης» με τις οποίες τα ευρωπαϊκά κράτη αντιτίθενται σε  δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης από ΜΚΟ και την εκχωρούν σε αρχές χωρών όπως η Λιβύη. Είναι ο ίδιος ο ΔΟΜ, η επίσημη Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, που μιλά (δια της εκπροσώπου του SafaMsehli) και καταγγέλλει τις εμπλεκόμενες χώρες με σκληρή γλώσσα «Ανυποχώρητα τα κράτη αρνήθηκαν να αναλάβουν δράση για να σώσουν τις ζωές περισσότερων από 100 ανθρώπων. Επί δύο μέρες ικέτευαν κι έστελναν σήμα κινδύνου, πριν πνιγούν στο γαλάζιο νεκροταφείο της Μεσογείου. Αυτή είναι η κληρονομιά της Ευρώπης;»

Όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως στην καλύτερη περίπτωση η FRONTEX επέδειξε εγκληματική αδράνεια, ενώ υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις για συνεργασία με την αμαρτωλή και ανυπόληπτη διεθνώς Λιβυκή Ακτοφυλακή.

Όλα αυτά συνιστούν μια «μαύρη τρύπα» για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας και δεν είναι παρά αποτέλεσμα της αντίληψης της «Ευρώπης-Φρούριο», μιας αντίληψης που επιχειρείται να αναβαθμιστεί σε επίσημη Ευρωπαϊκή Πολιτική μέσω του διαβόητου «Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Ωστόσο, ακόμη και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του καταστροφικού για τις χώρες πρώτης υποδοχής Νέου Συμφώνου, όσοι τουλάχιστον τοποθετούνται στο Δημοκρατικό Τόξο, δεν μπορούν να δεχθούν να μετατρέπεται η Μεσόγειος σε νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών την ώρα μάλιστα που η επίσημη Ευρώπη έχει αναθέσει σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό (τη FRONTEX) καθήκοντα έρευνας και διάσωσης, την εξοπλίζει με εξουσίες και τη χρηματοδοτεί με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Ηγεσία δεν μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορη FRONTEX αλλά και εθνικές ακτοφυλακές να παριστάνουν τον «Πόντιο Πιλάτο» στα νερά της Μεσογείου ενώ δίπλα πεθαίνουν άνθρωποι.

Η Ευρωπαϊκή Ηγεσία οφείλει να απαντήσει πώς θα σταματήσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία στην «αυλή» της Ευρώπης.

Τώρα. Είναι ήδη αργά…

 

 

Εκτός από τον Κώστα Αρβανίτη την ερώτηση προς την Κομισιόν υπογράφουν ο επίσης Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου, τρεις Ε/Β από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D), μία από τους Πράσινους, μία από το Renew,  και 11 ακόμη μέλης της Ευρωομάδας της Αριστεράς / TheLeft.

 Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της ερώτησης και ο κατάλογος των Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν:

 Ερώτηση για την απουσία αποτελεσματικών χειρισμών στην έρευνα και διάσωση ναυαγών στις μεταναστευτικές οδούς της Μεσογείου

 

Το 2020, ο Γιόζεφ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, αρνήθηκε ότι η Frontex μοιράζεται επιχειρησιακές πληροφορίες με τη Λιβυκή Ακτοφυλακή.

Ωστόσο, αυτό είναι επίσημα καταγεγραμμένο, στο διάστημα 2017 – 2019, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της “EurosurFusionService – MultipurposeAerialSurveillance (MAS)”

Πρόσφατα, η ΝτούνιαΜιγιάτοβιτς, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημοσίευσε έκθεση που στιγματίζει τις πολιτικές εξωτερικής ανάθεσης, με τις οποίες τα ευρωπαϊκά κράτη απορρίπτουν το έργο των ΜΚΟ, μεταβιβάζοντας στις πολιτοφυλακές και στις ακτοφυλακές των χωρών διέλευσης, όπως η Λιβύη, την επαναπροώθηση μεταναστών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πως διασφαλίζεται ο συντονισμός Frontex – κρατικών μηχανισμών που εμπλέκονται στην έρευνα και διάσωση στην Κεντρική Μεσόγειο για να αποτραπούν τραγωδίες σαν αυτή που ζήσαμε πρόσφατα;

Προγραμματίζεται η ανάληψη πρωτοβουλιών, προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ώστε να ανασταλεί η εγγραφή της λιβυκής “Ζώνης Έρευνας και Διάσωσης”, που δεν ανταποκρίνεται, ούτε στα διεθνή πρότυπα αλλά ούτε σε ενιαίο κράτος που σέβεται το δικαίωμα ασύλου και το Δίκαιο της Θάλασσας;

Πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της EUNAVFORMEDIRINI – μόνιμα συνδεδεμένης με την FRONTEX – τεκμηριώνουν στενή συνεργασία με την ίδια ακτοφυλακή που αποκατέστησε τον ύποπτο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, διοικητή Μπίγια. Ποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη και ποιες επιχειρησιακές σχέσεις παραμένουν ενεργές;

 

Οι Ευρωβουλευτές:

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Κώστας,TheLeft, Ελλάδα

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ Στέλιος, The Left, Ελλάδα

BARRENA PernandoThe Left, Ισπανία

DALY Clare The Left, Ιρλανδία

GEORGIOU Giorgos The Left, Κύπρος

GUSMAO Jose The Left, Πορτογαλία

KIZILYÜREK NiyaziThe Left, Κύπρος

MATIAS Marisa The Left, Πορτογαλία

PELLETIER Anne-SophieThe Left, Γαλλία

REGO Sira The Left, Ισπανία

RODRÍGUEZ PALOP EugeniaThe Left, Ισπανία

VILLUMSEN NikolajThe Left, Δανία

WALLACE MickThe Left, Ιρλανδία

BLINKEVIČIŪTĖ VilijaS&D, Λιθουανία

KÖSTER Dietmar S&D, Γερμανία

VOLLATH BettinaS&D, Αυστρία

MELCHIOR Karen Renew, Δανία

D’AMATO Rosa, Πράσινοι, Ιταλία