ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Κ. Αρβανίτης: Το Κλειδί είναι ένας χώρος βασανισμού προσφύγων και εργαζομένων

Φυλακή και χώρο βασανισμού χαρακτήρισε τη δομή προσφύγων Κλειδί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης που βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στις Σέρρες προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και εργαζόμενοι.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» σημείωσε πως πρόκειται για μια φυλακή, έναν χώρο βασανισμού των προσφύγων, των εργαζόμενων και των ένστολων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο δεν υπάρχει κανένα δέντρο, καμία σκιά, όπου οι άνθρωποι μένουν εκτεθειμένοι στους 35 βαθμούς.

«Ούτε φυσικά ο ΔΟΜ δεν είναι ικανοποιημένος καθώς οι συνθήκες είναι πολύ κακές και όπως είπε ο τοπικός πρόεδρος του Προμαχώνα όταν θα βρέξει το χειμώνα θα τους πάρει ο ποταμός. Κινδυνεύουν όλοι εκεί» σημείωσε.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ούτε ο διοικητής δεν έχει γραφείο. Γυρνάει γύρω από μια περιοχή σαν τη Σαχάρα όπου οι άνθρωποι κρυμμένοι στις σκηνές προσπαθούν να προστατευτούν από τον ήλιο» πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί σύντομα σε μια νέα Μόρια.

«Πρόκειται για μία νέα Μόρια» είπε συγκεκριμένα αναφέροντας πως ο καταυλισμός στον οποίο υπάρχει γύρω γύρω συρματόπλεγμα επεκτείνεται και ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει τους 1000.

«Το Κλειδί είναι ένας φούρνος χωρίς ένα δέντρο. Δεν μπορείς να βάλεις κάπου το κεφάλι του. Ο διοικητής ζητάει ρεύμα γιατί δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Παράπονα γίνονται από τους πρόσφυγες και για το φαγητό του οποίου το κόστος είναι υψηλό, συγκεκριμένα η μερίδα κοστίζει πέντε ευρώ» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από την κυβέρνηση ο κ. Αρβανίτης επέρριψε ευθύνες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για υποκρισία εκ μέρους του στο θέμα αυτό, υποκρισία «την οποία προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε γιατί από τη μία μιλούν για δικαιώματα και στη συνέχεια είτε χτυπούν την πλάτη του Ερντογάν είτε κάνουν ότι δε βλέπουν».