ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Μητέρες από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσας ζητούν βοήθεια.

Γεια σας από το (ανοιχτό) στρατόπεδο προσφύγων Μαλακάσα και τις καλύτερες ευχές μας σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται έξω.

Γράφουμε αυτήν την επιστολή για να ζητήσουμε από αυτούς που αγωνίζονται να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη, να μην μας αφήσουν μόνους, εμάς τους ανθρώπους του καταυλισμού στη Μαλακάσα, ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας COVID-19!

Γενικά , είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις σ’έναν ελληνικό προσφυγικό καταυλισμό. Έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά θα αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά, που μας ασκούν μεγάλη πίεση τώρα:

1. Έλλειψη επαρκών ιατρικών υπηρεσιών εντός του καταυλισμού , ειδικά για άτομα με συμπτώματα Covid-19 και άτομα με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες ή για τους ψυχικά ασθενείς που χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή

2. Έλλειψη φαρμάκων στο στρατόπεδο , για παράδειγμα: Depon, Amoxicillin, Paracetamol. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω. Τις περισσότερες φορές και πριν από την πανδημία, μας έλεγαν να αγοράσουμε τα φάρμακά μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν AMKA. Πολλοί αντιμετώπισαν προβλήματα ήδη πριν από το κλείσιμο, καθώς δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν οτιδήποτε, αφού ακόμα περιμένουν τις κάρτες τους. Τώρα, δεν μπορούμε καν να βγούμε σε φαρμακείο. Εξαρτόμαστε πλήρως από τα φάρμακα που μας δίνουνοι γιατροί και αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένα! Τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα δεν υπάρχει κανένας γιατρός εδώ. Αισθανόμαστε άοπλοι σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα για την υγεία. 

3. Έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης σε καθαρό τρεχούμενο νερό μέσα στον καταυλισμό και έλλειψη πόσιμου νερού. Πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε τα προληπτικά μέτρα που μας εξηγούν αν δεν έχουμε νερό;

4. Έλλειψη ασφάλειας και προστασίας για όλους στον καταυλισμό, ιδιαίτερα τη νύχτα. Υπάρχει αστυνομία έξω από το στρατόπεδο για να μας εμποδίζει να βγούμε έξω, αλλά μέσα στον καταυλισμό δεν υπάρχει καμία Οργάνωση τις νύχτες και τα σαββατοκύριακα. Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των παιδιών μας ειδικά! Είμαστε κλειδωμένοι, η ψυχολογία των ανθρώπων έχει επιδεινωθεί και δεν ξέρουμε σε ποιον να απευθυνθούμε σε μιά περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

5. Έλλειψη σταθερής πρόσβασης WIFI (Διαδίκτυο) σε ολόκληρο το στρατόπεδο , έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ενημερώνονται για τα καθημερινά νέα, να επικοινωνούν με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που παρέχεται από τη διεύθυνση του στρατοπέδου. Πρέπει να διατηρήσουμε τις επαφές μας στον έξω κόσμο και συγκεκριμένα στις οικογένειές μας για τις οποίες ανησυχούμε αυτές τις στιγμές, όπως κι εσείς ανησυχείτε για τους αγαπημένους σας. 

6. Έλλειψη πρόσβασης σε ΑΤΜ και Western Union και καταστήματα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μας δίνουν άδεια για έξοδο από το στρατόπεδο, επομένως όσοι έχουν μετρητά-κάρτες δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τράπεζες, και οι άλλοι δεν μπορούν να λάβουν χρήματα από συγγενείς που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Πολλοί από εμάς μένουν χωρίς μετρητά. Επίσης, δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα από τα καταστήματα μέσα στον καταυλισμό. Τα καταστήματα έχουν διπλασιάσει τις τιμές τους από το κλείσιμο και μετά . 

7. Έλλειψη προϊόντων διατροφής με βιταμίνες και ανεπαρκής προσφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Τα καλάθια τροφίμων που λαμβάνουμε μία φορά την εβδομάδα δεν περιέχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Χρειαζόμαστε βιταμίνες για τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους τουλάχιστον για να είμαστε υγιείς και δυνατοί και να αντισταθούμε στον ιό. Επίσης, δεν λαμβάνουμε επαρκή βασικά προϊόντα όπως λάδι, αυγά και αλεύρι για να εξασφαλίσουμε επαρκή γεύματα.

8. Έλλειψη μάσκας, γαντιών και σπρέι απολύμανσης. Δεν μας παρασχέθηκαν υλικά για να προστατευθούμε από τον ιό, ενώ είμαστε περισσότερα από 1.800 άτομα κλειδωμένα μαζί και ζούμε δίπλα-δίπλα με έναν άγνωστο αριθμό μολυσμένων. Ανάμεσά μας υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα: ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με διαβήτη, καρδιακές διαταραχές και άλλες χρόνιες ασθένειες. Χρειαζόμαστε μάσκες και γάντια ή σπρέι απολύμανσης – τουλάχιστον για την προστασία των ευάλωτων ανάμεσά μας. 

Όσοι από εμάς ζούμε σε σκηνές αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερα προβλήματα: 

9. Έλλειψη επαρκούς καταλύματος. Πάνω από 400 άτομα (μεταξύ αυτών πολλά παιδιά) κοιμούνται στις καλοκαιρινές σκηνές και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτές τις σκηνές για τους νεοεισερχόμενους, καθώς τα κοντέινερ (προκατασκευασμένα) έχουν υπερβεί τη χωρητικότητά τους, δεν υπάρχει κατάλληλο μέρος για να στηθούν οι σκηνές και να προστατευτούν από τον καιρό ΚΑΙ να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους. Ακόμα και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους μέσα σε μια μεγάλη σκηνή. Άλλοι έχουν τοποθετήσει τις σκηνές τους κάτω από τον ουρανό και υποφέρουν από κάθε βροχόπτωση και καταιγίδα. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις εδώ! Δεν μπορούμε να προστατευθούμε από το κρύο έτσι! Πολλοί από εμάς είναι άρρωστοι και δεν μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχουμε κρυολόγημα λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης ή εάν μολυνθήκαμε από τον ιό. 

10. Έλλειψη ζεστού νερού στα κοινόχρηστα ντους και στις βρύσες. Πώς μπορούμε να απολυμάνουμε πράγματα όπως τα πιάτα ή τα ρούχα μας χωρίς ζεστό νερό; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα σαπούνια, όταν υπάρχουν διακοπές νερού; Πώς μπορούμε να διατηρούμε την απόσταση μεταξύ μας όταν όλες οι βρύσες είναι η μία δίπλα στην άλλη;

11. Έλλειψη καθαρών και λειτουργικών τουαλετών. Οι βρώμικες τουαλέτες που πρέπει να μοιράζονται είναι μια περαιτέρω πηγή μολύνσεων. 

Ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς ζητάμε απελπισμένα να βγούμε από τον καταυλισμό είναι επειδή χρειαζόμαστε βοήθεια. Τη στιγμή που δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς, καθαρές, υγιείς, προστατευμένες από την πείνα, αγωνιζόμαστε για πιο βασικά πράγματα από το να προστατευτούμε από τον ιό. 

Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα μας με αλληλεγγύη για όσο διάστημα δεν μας επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω και εξαρτόμαστε πλήρως από ό,τι μας δίνετε.

Χρειαζόμαστε επειγόντως τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Μάσκες (τουλάχιστον για τους μολυσμένους και τους ευάλωτους)
  • Γάντια ή σπρέι απολύμανσης 
  • Αντιπυρετικά φάρμακα για ενήλικες και παιδιά, όπως το Depon και το Depon Syrup (για παιδιά)
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες κυρίως)
  • Λάδι, αλεύρι, αυγά
  • Pampers και βρεφικό γάλα

Με εκτιμιση,

Μητέρες προσφύγων στη Μαλακάσα

(21.04.2020 – μετά την επέκταση της καραντίνας και κλειδώματος που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου)