ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη

Μυτιλήνη – Πειραιάς – Ειδομένη: το οδοιπορικό της απελπισίας με την ελπίδα η Ε.Ε. να ανοίξει τα σύνορα

prosfyges-eidomeni2

Φθάνουν στη Μυτιλήνη χωρίς να γνωρίζουν ότι τα σύνορα για την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κλείσει. Κανείς δε φρόντισε να τους το πει στην Τουρκία. Το ακούνε πρώτη φορά μόλις πατήσουν το πόδι τους στην ξηρά, ανακουφισμένοι γιατί κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο, όπως είπε στο Κόκκινο και στις Αλεξάνδρα Χριστακάκη και Τζούλυ Τσίγκα, η Κατερίνα Ευσταθίου Σελάχα, εθελόντρια της ΜΚΟ «Αγκαλιά» στη Λέσβο. Της οργάνωσης που αγκαλιάζει για άλλη μια φορά πρόσφυγες αλλά και έλληνες που ζουν στα όρια της φτώχειας, με μια καμπάνια για την ενίσχυσή τους. (Facebook, ΜΚΟ Αγκαλιά)

Μετά από μέρες, φθάνουν με πλοία της γραμμής στον Πειραιά. Κατάμεστες από γυναίκες πρόσφυγες, μόνες με τα παιδιά τους, οι πύλες Ε1 και Ε2 στο λιμάνι. Μάχη για να τις βοηθήσουν δίνουν κάθε μέρα οι, όλο και περισσότεροι, εθελοντές. Το παρών δίνουν και οι δάσκαλοι που οργανώνουν παιχνίδια για τα προσφυγόπουλα, για να ξαναβρεί το πρόσωπό τους το χαμένο χαμόγελο, λέει η Καλλιόπη Παρασκευοπούλου, εθελόντρια, μέλος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας. Απευθύνει έκκληση για φάρμακα, κυρίως βρεφικά, πάνες, μπιμπερό κλπ.

Λίγες ώρες ή λίγες μέρες μετά, παίρνουν το δρόμο για την Ειδομένη. Κι ας μαθαίνουν ότι τα σύνορα έκλεισαν. Συνωστίζονται μαζί με τους υπόλοιπους (14.000 συνολικά) στο «βάλτο», γιατί σε βάλτο έχουν μετατραπεί από τη βροχή τα χωράφια που έστησαν τις πρόχειρες σκηνές. Αυτές που μούσκεψαν με τις πρώτες σταγόνες. «Είναι ντροπή» να κλείνουν τα σύνορα, λέει στο Κόκκινο ο Αντώνης Ρήγας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που προσπαθεί να γιατρέψει πληγές στην Ειδομένη. Μιλάει για τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλοι και παιδιά από το κρύο και την υγρασία. Εκφράζει την πικρία του γιατί δεν επετράπη στους ΓχΣ εγκαίρως να στήσουν τα ιατρεία που κατόρθωσαν το τελευταίο διάστημα να φτιάξουν, σε ΙSO BOX και μεγάλες σκηνές.

Ακούστε: