ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Νέα καταγγελία φαντάρων από την Κομοτηνή: Το Απάνθρωπο κυνήγι Προσφύγων-Μεταναστών από τον Ελληνικό Στρατό

Το Απάνθρωπο κυνήγι Προσφύγων-Μεταναστών από τον Ελληνικό ΣτρατόΤην προηγούμενη βδομάδα είδαμε να βρίσκει το φως της δημοσιότητας μια καταγγελία που αφορούσε τον ξυλοδαρμό ενός δεκατετράχρονου Αφγανού πρόσφυγα σε φυλάκιο της Αλεξανδρούπολης από έναν αστυνομικό της ομάδας φύλαξης. Αυτά τα σκηνικά όχι μόνο δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά συνιστούν την καθημερινότητα πολλών από αυτών που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα στον Έβρο και δεν πετιούνται στο ποτάμι.
Ο Έβρος έχει γεμίσει με τέτοιου είδους ιστορίες, που δυστυχώς πολύ δύσκολα καταγγέλλονται και ως εκ τούτου δεν δημοσιοποιούνται. Μάλιστα, η κατάσταση στα σύνορα, όπως την είχαμε περιγράψει στο προηγούμενο γράμμα, ολοένα και χειροτερεύει, αφού αναβαθμίζουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν κατά των προσφύγων-μεταναστών.
• Σε αυτό το πλαίσιο, η αστυνομία έχει κάνει αρκετά πίσω και ο στρατός έχει πλέον το βασικό ρόλο στο κυνήγι, στην επαναπροώθηση και στη σύλληψη των προσφύγων-μεταναστών, με τα περίπολα που διεξάγει.
• Εκτός από τα περίπολα (είτε πεζά, είτε με τζιπάκι), που τα είχαμε περιγράψει, απογειώνονται ελικόπτερα τα οποία περιπολούν όλο το μήκος του Έβρου, συμβάλλοντας στην αύξηση της πολεμικής έντασης που καλλιεργείται έναντι των προσφύγων-μεταναστών.
• Τέλος, ο στρατός για να βρει πρόθυμο προσωπικό να φέρει εις πέρας το παραπάνω σχέδιο, τάζει στους φαντάρους που θα συμμετέχουν στις ενέδρες (έτσι ονομάζεται η οχτάωρη υπηρεσία του περιπόλου στα σύνορα) τιμητικές άδειες.
Όλοι όσοι έχουμε βρεθεί στα στρατόπεδα του Έβρου (φαντάροι και στελέχη) γνωρίζουμε αφενός ότι στα σύνορα γίνονται καθημερινά παράνομες επαναπροωθήσεις, και αφετέρου τον τρόπο που αυτές πραγματοποιούνται. Είναι “κοινό μυστικό”, ότι όλα όσα διεξάγονται στον Έβρο γίνονται κατόπιν διαταγών από τους ανωτέρους και ότι ενορχηστρωτές του σχεδίου αυτού είναι το ΓΕΣ, το υπουργείο και η κυβέρνηση. Οι ίδιοι που νομοθετούν, τοποθετούν τους φαντάρους σε ρόλο χωροφύλακα και τους διατάζουν να διεξάγουν παράνομες επαναπροωθήσεις. Εμείς, λέμε σε όλους τους συναδέλφους φαντάρους να μην ανταλλάξουν καμία άδεια με την αξιοπρέπειά τους. Να μην συμμετέχουν στο απάνθρωπο κυνήγι προσφύγων-μεταναστών, ανθρώπων, δηλαδή, όπως εμείς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις στις οποίες διακυβεύεται η ελευθερία τους και η ίδια τους η ζωή.
Επιτροπή Φαντάρων Κομοτηνής
Αυτές τις μέρες στον Έβρο διεξάγεται ένας ιδιότυπος πόλεμος κατά προσφύγων και μεταναστών, τμήμα του κοινωνικού πολέμου που διεξάγεται καθημερινά στο όνομα της «ανάπτυξης και της ασφάλειας», και έχει και στρατιωτικό σκέλος. Πρόκειται για σχέδιο που έχει καταστρωθεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση.
Οι στρατευμένοι από την Κομοτηνή σημειώνουν: «Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε ο λόγος για τον οποίο κληθήκαμε να υπηρετήσουμε την θητεία μας. Μάλιστα πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν συνάδει με το σύνταγμα και τον στρατιωτικό κανονισμό». Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ρατσισμός απέναντι στους πρόσφυγες αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας στις μονάδες από τις πρώτες μέρες κατάταξης. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και διάφορα σενάρια επίθεσης μεταναστών και ομάδων «μπαχαλάκηδων» στα στρατόπεδα καθώς και οι μέθοδοι αντίδρασης! Ταυτόχρονα, στήνεται ένας πρωτοφανής κοινωνικός αυτοματισμός σύμφωνα με τον οποίον για τις παραπάνω υπηρεσίες, τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τους συναγερμούς και την επιφυλακή φταίνε οι… μετανάστες. Ανάλογο κλίμα φαίνεται να επικρατεί και σε νησιά της παραμεθορίου.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή πρόκληση. Για πρώτη φορά υπάρχει με τέτοια ένταση συμμετοχή φαντάρων σε επιχειρήσεις του στρατού εναντίον προσφύγων και μάλιστα όχι σε ρόλο υποστήριξης αλλά στην πρώτη γραμμή των περιπολιών μαζί με την αστυνομία. Είναι, βέβαια, προφανές πως όλα τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την ευρύτερη κατάσταση και τα «θερμά επεισόδια» που ετοιμάζονται. Άλλωστε Ελλάδα-ΕΕ και Τουρκία πολλές φορές έχουν χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως όπλο διαπραγμάτευσης. Η ταξική απάντηση στον πόλεμο, λοιπόν, δεν περιορίζεται σε θέσεις και ανακοινώσεις.
Αντίθετα,οι επιλογές ορίζουν σταυροδρόμια. Κάθε φαντάρος, κάθε εργαζόμενος, κάθε συλλογικότητα πρέπει να πάρει θέση.ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ