ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

(Πράγα, Τσεχία) ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΜΟΡΙΑ!

Παρέμβαση αλληλεγγύης το περασμένο Σαββατοκύριακο της συλλογικότητς Kolektiv 115 για τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στην κόλαση των Ελληνικών νησιών!

Ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν μπει σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες για να σταματήσουν την διασπορά του κορονοιού (όπως η καραντίνα και η αποφυγή των ανθρώπινων επαφών), 50.000 πρόσφυγες βρίσκονται φυλακισμένοι στα υπερπλήρη Ελληνικά camps στα νησιά, αφήνοντας τους στην τύχη τους. Άνθρωποι που έχουν φύγει κυρίως από χώρες με πόλεμο (Αφγανιστάν, Συρία, Κονγκό, Ιράκ κλπ) αναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους. Στην Μόρια της Λέσβου, υπάρχουν πάνω από 20.000 άτομα, στο μεγαλύτερο camp της Ευρώπης. Η κανονική του χωρητικότητα είναι περίπου για 3.000 άτομα. Οι υποδομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τις ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο και εν μέσω πανδημίας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τον Μάρτιο, κάθε τουαλέτα αντιστοιχούσε σε 167 άτομα και κάθε μπάνιο σε 242. Πολύ συχνά δεν υπάρχει νερό και η αποχέτευση βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Το γεγονός πως η Γερμανία θα πάρει 500 ασυνόδευτα δεν μπορεί να είναι λύση για την ανθρωπιστική αυτή καταστροφή. Όπως δεν μπορεί να το λύσει η μεταφορά 400 ατόμων στην Ελληνική ενδοχώρα την περασμένη Κυριακή (άλλα 2.000 άτομα αναμένονται να μετακινηθούν τις επόμενες εβδομάδες).

Η δολοφονικές μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης (βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης) είναι υπεύθυνες για τις χιλιάδες ζωές ανθρώπων που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο ή έχουν πεθάνει προσπαθώντας να χτίσουν κάπου με ασφάλεια μια καλύτερη ζωή. Ας μην αφήσουμε τον αριθμό των θυμάτων να μεγαλώσει άλλο!

Τα camps στα Ελληνικά νησιά πρέπει να κλείσουν αμέσως και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ασφαλή καταλλείματα! Υπάρχουν για παράδειγμα πολλές άδειες τουριστικές υποδομές στην Ελλάδα όπως και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες οι οποίες θα παραμείνουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοιού.

ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΙΣΩ

ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΜΟΡΙΑ

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ