ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Συνάντηση Μηταράκη – Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων

Δημήτρης Αγγελίδης

Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη είχε την Τρίτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης την ερχόμενη εβδομάδα, 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στην πρωτεύουσα, όπως και συνολικά περίπου 10.000 σε όλη την ενδοχώρα (βλ. «Σχέδιο έξωσης 10.000 προσφύγων», Εφ.Συν., 20/5/2020.

Η υλοποίηση της απόφασης, που είχε ληφθεί πριν από μήνες, αλλά αναβλήθηκε για το τέλος Μαΐου, λόγω κορονοϊού, δημιουργεί τον κίνδυνο να οδηγηθούν με τη βία στο δρόμο απελπισμένες οικογένειες προσφύγων με παιδιά, που αναμένεται να αναζητήσουν καταφύγιο στις πλατείες και στα πάρκα της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, θυμίζοντας καταστάσεις πριν τη δημιουργία των πρώτων δομών φιλοξενίας, το 2015. Πρόκειται βέβαια για πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι των πόλεων και κυρίως ο δήμος Αθηναίων.

Παραμένει επίσης άγνωστο πώς θα γίνουν οι εξώσεις, από ποιο φορέα και αν θα υπάρχει εμπλοκή της αστυνομίας. Οι νέοι διοικητές των δομών αναμένεται να τοποθετηθούν στη θέση τους τις επόμενες ημέρες και να πάρουν οδηγίες για την έξωση την ερχόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν, το υπουργείο και ο δήμος Αθηναίων επιλέγουν να κρατήσουν το θέμα χαμηλά. Εξού και η αόριστη ανακοίνωση που έβγαλε για τη συνάντηση το υπουργείο: «Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρόποι περιορισμού των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην πρωτεύουσα, καθώς και θέματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ενσωμάτωσης όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία». Σ’αυτή την ανακοίνωση του υπουργείου παρέπεμπαν σήμερα και οι πηγές του δήμου.

Δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης, ποιες ήταν οι θέσεις των δύο πλευρών, ούτε αν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Την περασμένη Δευτέρα, σε συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ με τη Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου και πρόεδρο της ΕΑΤΑ, της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου που ανέλαβε τη διαχείριση του Ελαιώνα, η κ. Δασκαλάκη ενημέρωσε ότι ο δήμος συζητά με οργανώσεις και φορείς, με στόχο τη στενότερη διασύνδεση των προγραμμάτων στέγασης όσων ζητούν άσυλο ΕΣΤΙΑ, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία, και προετοιμασίας της ένταξης HELIOS, που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η δομή του Ελαιώνα προσφέρθηκε εκ των υστέρων να παρέχει στέγη στις επτά οικογένειες προσφύγων που βρέθηκαν στο δρόμο, ύστερα από την εκκένωση της κατάληψης στέγασης προσφύγων στη Θεμιστοκλέους 58, στα Εξάρχεια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι πάντως, κατά κάποιο τρόπο, ιστορική, όσο κι αν αποτελεί τυπικό παράδειγμα αοριστολογίας και υπεκφυγής. Κι αυτό γιατί είναι από τις ελάχιστες φορές που κάνει την οποιαδήποτε αναφορά το υπουργείο σε ενσωμάτωση προσφύγων. Ανάγκα και Θεοί πείθονται. Ή αλλιώς, ο κύριος Μηταράκης αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος την τελευταία στιγμή, με τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο τρόπος διαχείρισης του ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες που οδηγούνται σε έξωση, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο μεταβατικό ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS, το οποίο υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα προσφέρει για έξι μήνες υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά κατοικίας, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα εκμάθησης ελληνικών και διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Είναι ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο ότι το πρόγραμμα μπορεί να βρει λύση στέγασης από την πρώτη στιγμή ή ότι δε θα δοκιμαστεί κι αυτό σκληρά από την πιθανή ξαφνική εγγραφή χιλιάδων ανθρώπων. 

Κινητοποίηση ΚΕΕΡΦΑ

Σε συνέντευξη τύπου καλεί την Πέμπτη στις 2μμ η ΚΕΕΡΦΑ, έξω από τη δομή του Ελαιώνα (Αγίου Πολυκάρπου, μετρό Βοτανικός) με θέμα «Όχι στις εξώσεις 9.000 προσφύγων από τα καμπ και τα σπίτια – Στέγαση για όλους μέσα στις πόλεις».

Συμμετέχουν: πρόσφυγες από τις δομές Ελαιώνα και Σχιστού, Γιώργος Τσιάκαλος (ΑΠΘ), Θανάσης Καμπαγιάννης (μέλος ΔΣ του ΔΣΑ), Δημήτρης Πολυχρονιάδης (μέλος ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου), Ελένη Πορτάλιου (καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, καμπάνια «Εκκενώστε τα κάμπ, οι πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία»), Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας), Τζαβέντ Ασλάμ (Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα») και εκπρόσωπος της Κοινότητας Καμερούν στην Ελλάδα

Σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ: «Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξώσεις 9.000 προσφύγων, οι οποίοι έχουν πάρει άσυλο και βρίσκονται σε καμπ και σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ , είναι μια άκαρδη ρατσιστική πολιτική που συναντά την κατακραυγή όλων. Με αυτήν την πολιτική θα βρεθούν στο δρόμο ολόκληρες οικογένειες χωρίς κανένα επίδομα, γυναίκες και παιδιά που φοιτούν ήδη δύο-τρία χρόνια σε σχολεία, ακόμη και ανάπηροι. Ενδεικτικά, απειλούνται με εξώσεις 300 στον Ελαιώνα, 300 στο Σχιστό, 500 στο Σκαραμαγκά κλπ. Ήδη, εργαζόμενοι στα καμπ, στην ΕΑΤΑ και σε ΜΚΟ αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να μην αποβληθεί κανένας από τα καμπ, αν δεν δοθεί σπίτι μέσα στις πόλεις, να μην διωχθεί καμία οικογένεια από σπίτια. Πρόσφυγες μέσα από τα καμπ αρνούνται να αποχωρήσουν».