ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη

«Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει τώρα»

Κοινή διακήρυξη για το προσφυγικό ζήτημα υπογράφουν η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» που εδρεύει στη Μυτιλήνη και η Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο «Ege Baris ve Iletisim Dernegi» που εδρεύει στην Σμύρνη.

Η απόφαση πάρθηκε στη ετήσια συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Σεφεριχισάρ της Τουρκίας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται για την περαιτέρω προώθηση της ειρήνης της φιλίας και της συνεργασίας, σε επίπεδο πολιτών, στις δύο όχθες του Αιγαίου. Η επιστολή που κατέθεσε στη συνάντηση ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και η οποία υποβλήθηκε στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., λήφθηκε σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της κοινής δήλωση των δύο οργανώσεων που ακολουθεί:

Κοινή Διακήρυξη της Ένωσης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Τουρκία) με τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Μυτιλήνη) που συμφωνήθηκε στη συνάντησή τους στο Σεφεριχισάρ, Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2016

Είναι κοινή συνειδητοποίηση ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση να διαχειριστούμε μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας που απαιτεί συνεργασία και κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης.

Διαπιστώνουμε ότι σήμερα διαπράττεται ένα φριχτό έγκλημα ενάντια στους πρόσφυγες. Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομική εκμετάλλευση και παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παραβίαση της ίδιας της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας.

Τα θύματα αυτού του εγκλήματος, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ενώ τα καρτέλ των διακινητών κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, εκμεταλλευόμενα τις ελπίδες των προσφύγων και την ανάγκη τους για ασφάλεια. Αυτά τα εγκληματικά δίκτυα έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη διαδρομή από τη Συρία μέχρι την Ευρώπη.

Συμμεριζόμαστε την κοινή πεποίθηση και πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό ενώνουμε τις φωνές μας και διακηρύσσουμε από κοινού :

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ

Γι’ αυτό διακηρύσσουμε:

Για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να αναλάβουν δράση και να παρέμβουν, με όποιο μέσο κρίνουν αυτές αναγκαίο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των αδίστακτων δικτύων των διακινητών.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η άγνοια και η παθητική στάση μάς καθιστούν εξίσου υπεύθυνους αλλά και ενόχους για το έγκλημα που διαπράττεται.

Διακηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι μόνο όταν τεθεί ένα αποτελεσματικό τέλος στη δράση των δικτύων των διακινητών τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση με αλληλεγγύη και συμπόνια. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιφέρουμε αποφασιστικό πλήγμα κατά των εγκληματιών με την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών. Εάν η εν λόγω πρόταση δεν είναι εφικτή τότε προτείνουμε τη δημιουργία ασφαλούς και προστατευμένης διόδου προς την Ευρώπη, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να φθάνουν με ασφάλεια στον τελικό προορισμό τους. Όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν στη διαχείριση της κρίσης και να μοιραστούν αναλογικά τα βάρη.

Καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων σχετικά με την προσφυγική κρίση, να πάρει σοβαρά υπόψη του την πρόταση αυτής της διακήρυξης και να αναλάβει δράση ενάντια στα παράνομα δίκτυα των διακινητών.

Είναι φανερό ότι η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας μέσω των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος, της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας που εκτυλίσσεται στις δυο γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ελλάδα. Καλούμε τα μέλη των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ελλάδας να συνεργαστούν σε μια κοινή πλατφόρμα για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.

Tunç SOYER Πρόεδρος της Ένωσης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο
Στρατής Πόθας Πρόεδρος, Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο.