ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη

Υπουργείο Εργασίας: Η κυβέρνηση ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το σ/ν για τον Οργανισμό Προνοιακών Επιιδομάτων Αλληλεγγύης

«Το νομοσχέδιο για την ίδρυση και τη λειτουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) , μετεξέλιξη του ΟΓΑ, ρυθμίζει και εκσυγχρονίζει όλο το σύστημα προνοιακών επιδομάτων στην Ελλάδα. Δηλαδή, οικογενειακά επιδόματα, ΑμεΑ, ΚΕΑ, αγροτικής εστίας, κτλ. Από τώρα και στο εξής, οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται σε διαδρόμους και γραφεία οργανισμών, δήμων, Περιφερειών και υπουργείων, για να πάρουν αυτό που δικαιούνται» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η ανακοίνωση του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τάχα αφαιρεί αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αφαίρεσε, αλλά ενίσχυσε την τοπική αυτοδιοίκηση: Με τα Κέντρα Κοινότητας, που ανήκουν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, έχουν ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρη την Επικράτεια και έχουν στελεχωθεί με εκατοντάδες εκπαιδευμένα στελέχη. Έτσι, όπως υπογραμμίζουν, «οι δήμοι απέκτησαν, για πρώτη φορά, ένα πραγματικό εργαλείο ψηφιακής εποχής, για να εξετάζουν τα προβλήματα των δημοτών, να τους συμβουλεύουν ποια επιδόματα, υπηρεσίες και προγράμματα, δικαιούνται, να τους βοηθούν να κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση για το κάθε επίδομα, όπως ακριβώς κάνουν με το ΚΕΑ σήμερα. Αυτό το σύστημα διευρύνεται με τον ΟΠΕΚΑ, που θα μπορεί να αποδίδει τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα την ίδια μέρα κάθε μήνα, όπως ήταν το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος».

«Αυτό που αφαιρείται πράγματι είναι η ταλαιπωρία των ΑμεΑ. Δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα πληρωθούν το επίδομά τους, δεν μπορούν να προγραμματίσουν με ασφάλεια τη ζωή και την καθημερινότητά τους, ενώ, για να φτάσουν να λάβουν το επίδομα, πρέπει να υπομείνουν έναν Γολγοθά γραφειοκρατίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο δεν συνιστά κατά καμία έννοια επιχείρηση συγκέντρωσης προνοιακών παροχών στο χέρι κάποιου υπουργού. Αντίθετα, διευκρινίζουν ότι υλοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα όλων των αναπήρων της χώρας και οδηγεί το κράτος πρόνοιας από τη λογική της φιλανθρωπίας στη σφαίρα της αξιοκρατίας, της ισονομίας και, εν τέλει, της αξιοπρέπειας.

«Τα προνοιακά-αναπηρικά επιδόματα θα δίδονται πλέον με διαφανή και απόλυτα διαυγή τρόπο, σε συγκεκριμένες και σταθερές ημερομηνίες, με σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες, χωρίς καμία “διαμεσολάβηση” στα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας, από ένα έγκυρο ΝΠΔΔ, που αναλαμβάνει το ρόλο της στήριξης όλων των Ελλήνων πολιτών που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα» αποσαφηνίζουν οι ίδιες πηγές.