Υπόγραψε σήμερα: Συνεχίζεται και στο διαδίκτυο η συλλογή υπογραφών για απόδοση πολιτικού ασύλου στον Τζ. Ασλάμ
Την Τρίτη 4 Αυγούστου εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό το αίτημα ασύλου του Τζαβέντ Ασλάμ, του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας. Ο Τζαβέντ ζει στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα μιλήσουν με τα θερμότερα λόγια για την ενεργή του συμμετοχή στον αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, μάλιστα με παρέμβαση και σε ευρύτερες κοινωνικές και εργατικές διεκδικήσεις. Διώκεται από το κράτος του Πακιστάν για τη δικαιωματική δράση του. Μπορείτε να δείτε την πρόσφαρη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, μέσα από τον φακό του Left.
Το αίτημα του Τζ. Ασλάμ έχει ήδη απορριφθεί σε πρώτο βαθμό. Η αιτιολογία, ότι δεν διώκεται στη χώρα του, αγνοώντας πλήρως τις διώξεις που έχει υποστεί από το Πακιστάν, όλα αυτά τα χρόνια. Στο πλευρό του Τζαβέντ στέκονται πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, συλλογικότητες μεταναστών και προσφύγων, οργανισμοί προάσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρόσφατα ξεκίνησε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, στην οποία ήδη συγκαταλέγεται ένας σημαντικός πρώτος αριθμός. Η συλλογή συνεχίζεται πλέον και στο διαδίκτυο (δείτε παρακάτω το κάλεσμα).
Βρείτε τον σύνδεσμο για να υπογράψετε, εδώ.
Ευρωβουλευτές υπέρ του Τζαβέντ Ασλάμ
Μία ακόμη κίνηση στήριξης του Τζαβέντ Ασλάμ έρχεται να προστεθεί στο κύμα αλληλεγγύης που στηρίζει το δίκαιο αίτημα του Πακιστανού Μετανάστη να του χορηγηθεί άσυλο από την Ελληνική Πολιτεία.
Με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) και της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) απευθύνουν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν από την χώρα μας να προχωρήσει «στη μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή επιλογή», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «την παραχώρηση ασύλου σε έναν άνθρωπο που οι αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή κατά της ζωής και της ελευθερίας του εξαιτίας διώξεων που δείχνουν ξεκάθαρα πως είναι εκδικητικές και προσχηματικές.»
Την επιστολή υπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του SPDDietmarKosterκαι από την Ευρωομάδα της Αριστεράς οι PernandoBarrena, ClareDaly, OzlemAlevDemirel, ChrisMacManus&Mick Wallace. Διαβάστε περισσότερα…
Με τα λόγια του ίδιου:
«Θέλω να είμαι ζωντανός και δημιουργικός γι΄ αυτό δεν θέλω να γυρίσω στο Πακιστάν», ήταν μία από τις πρώτες φράσεις της παρέμβασης του Τζαβέντ Ασλάμ κατά τη συνέντευξη τύπου. Εδώ στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, νοιάζεται για όλους τους εργάτες και όλους τους ανθρώπους και για αυτούς θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται, μέσα και έξω από τη δράση του ως πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν όταν το 2005 ξεκίνησε η δράση κατά των περιστατικών απαγωγών Πακιστανών από βρετανούς πράκτορες, μια δράση που αγκαλιάστηκε από το κίνημα και συνεχίστηκε με την πολύμηνη αντίδραση κατά των δωροδοκιών στις οποίες ήταν μπλεγμένη η πρεσβεία και στις οποίες εξαναγκάζονταν πολλοί Πακιστανοί ώστε να έχουν ελπίδες για τα απαραίτητα έγγραφά τους. Εκεί ξεκίνησε η «καμπάνια» της δίωξης του, όπως αναφέρει, με τις περιπέτειές του να κορυφώνονται με την άρνηση ανανέωσης του διαβατηρίου του. «Πιστεύω στη δικαιοσύνη και επιδιώκω να μην υπάρχει ρατσισμός και φασισμός, να μην υπάρχει αδικία…», τονίζει ο ίδιος. «Η στήριξη στην υπόθεσή μου δεν είναι στήριξη στο πρόσωπό μου», συμπλήρωσε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:
Το κάλεσμα της συλλογής υπογραφών, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο Avaaz:
Ένας άνθρωπος. Ο Τζαβέντ Ασλάμ ήρθε στην Ελλάδα πριν από 24 χρόνια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην χώρα του. Θέλησε να σπουδάσει Νομικά στην Ελλάδα. Δύσκολος στόχος για έναν μετανάστη από το Πακιστάν. Ο αγώνας του εξελίχθηκε σε αγώνα για νόμιμη διαμονή και επιβίωση. Ταυτόχρονα, ο άνθρωπος που σήμερα υπερασπιζόμαστε, αντιλαμβάνεται την αξία των συλλογικών αγώνων και μπαίνει στην δράση, σε μια συλλογική δράση, επιδιώκοντας μια συλλογική λύτρωση. Βρίσκεται έτσι για δύο δεκαετίες και εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη γραμμή των αγώνων της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», δίνοντας μαθήματα διεκδίκησης αλλά και επίλυσης μεταναστευτικών αιτημάτων. Κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για την αρμονική ένταξη της κοινότητας στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Δημιουργώντας πρότυπα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς στους Έλληνες και στην Ελλάδα. Στην καμένη Πάρνηθα, στην πλημμυρισμένη Μάνδρα, στο Μάτι και στον Μαραθώνα ο Τζαβέντ και η κοινότητα είναι εκεί! Αλλά και σε όλες τις κοινωνικές και εργατικές διεκδικήσεις, ο Τζαβέντ και η κοινότητα είναι πάλι εκεί από την Μανωλάδα μέχρι τα εργοστάσια
Ένα κράτος.Το Πακιστανικό. Εκεί που τις δικτατορίες διαδέχονται λιγότερο ή περισσότερο αυταρχικές κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις. Εκεί που ένας λαός διακοσίων και πλέον εκατομμυρίων παλεύει να ξεφύγει από την φτώχεια και την διαφθορά. Αυτό το κράτος, αλλά κυρίως το πανίσχυρο βαθύ διπλωματικό του παρακράτος, η Πακιστανική Πρεσβεία της Αθήνας έχουν στοχοποιήσει τον Τζαβέντ Ασλάμ , ζητώντας την κεφαλή του “επί πίνακι”.Ζητώντας επίμονα την έκδοση του από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις. Χαρακτηρίζοντας τον σαν τον πλέον καταζητούμενο εγκληματία στην χώρα. Στερώντας του για 15 χρόνια το διαβατήριο και εκδίδοντας διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του. Απειλώντας και εκβιάζοντας με στέρηση διαβατηρίου και άλλα δεινά Πακιστανούς πολίτες ώστε να εγκαταλείψουν την κοινότητα και να πάψουν να τον στηρίζουν. Γιατί ποτέ δεν ανέχτηκαν τον έλεγχο και την κριτική για την πολλαπλή ταλαιπωρία και εκμετάλλευση στην οποία υποβάλλονται Πακιστανοί Πολίτες από την ίδια την Πρεσβεία τους στην Ελλάδα .Όπως δεν ανέχτηκαν και την έντιμη στάση του το 2005 όταν θαρραλέα ζήτησε την απελευθέρωση δεκάδων Πακιστανών Πολιτών που απήχθησαν και κρατούνταν από ξένη μυστική υπηρεσία στην Ελλάδα! Στάση που του κόστισε μια αυτοσχέδια συκοφαντία από τους ίδιους σκοτεινούς κύκλους και μία προφυλάκιση. Για να απαλλαγεί δικαιωμένος πανηγυρικά σε όλους τους βαθμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης έχοντας την συμπαράσταση όλου του πολιτικού κόσμου πλην ακροδεξιάς και φασιστών.Και είναι ίσως αυτή η πιο συγκλονιστική αλλά και πιο αποκαλυπτική αντίφαση σε αυτήν την ιστορία. Την στιγμή που ο Τζαβέντ Ασλάμ καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη της Χρυσής Αυγής, την στιγμή που στέκεται στο πλευρό του γέροντα πατέρα, ενός άγρια δολοφονημένου από Χρυσαυγίτες νεαρού συμπατριώτη του, του Σαχζατ Λουκμαν, την ίδια στιγμή τα στελέχη της πακιστανικής Πρεσβείας χαριεντίζονται σε επίσημη συνάντηση αβροφροσύνης με τον Παναγιώταρο και άλλους υπόδικους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.Για όσους όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο τρία πράγματα είναι αυτονόητα1. Στο Πακιστάν η ζωή του Τζαβέντ Ασλάμ κινδυνεύει.
Η στοχοποίηση και ο διωγμός του από το κράτος του Πακιστάν είναι αδιαμφισβήτητα. Το αίτημα απόδοσης πολιτικού ασύλου είναι νομικά και ηθικά απόλυτα τεκμηριωμένο3. Σε αυτόν τον αγώνα η υποχρέωση μας να στηρίξουμε τον Τζαβέντ Ασλαμ, την οικογένεια του και την Πακιστανική Κοινότητα είναι δεδομένη. Έχουν συγκεντρωθεί και εκτός του AVAAZ εκατοντάδες υπόγραφες. Ας τις κάνουμε χιλιάδες