ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Πρώτο Θέμα

Χριστός πνίγεται σήμερον, στης Μεσόγειου τα μέρη

 

Δεν χρειαζόταν το προσφυγικό δράμα για να συνειδητοποιήσει κανείς τη μεγάλη υποκρισία: Κάθε φορά που η ανθρωπότητα «συντονίζεται» στο μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης των Χριστουγέννων, οι δρόμοι φωταγωγούνται και τα πολυκαταστήματα γεμίζουν ασφυκτικά με πελάτες, παραμένουν στη σκιά τα εγκλήματα των ισχυρών, που αφήνουν εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες, φτωχοποιημένους και νεκρούς.

Ο Χ. Κρ. Άντερσεν, περιέγραφε το κοριτσάκι με τα σπίρτα να αργοσβήνει, την ώρα που οι ευκατάστατοι πολίτες πηγαινοεργχόντουσαν με τα δώρα στην γιορτινά φωτισμένη πόλη, μια κρύα παραμονή πρωτοχρονιάς. Από το 1845 που πρωτοεκδόθηκε το παραμύθι έως σήμερα, θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί χιλιάδες παραλλαγές. Πόσοι άραγε μικροί Χριστοί, αφήσαν σήμερα την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα της Μεσογείου;

Το πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο υποτίθεται πως ενεργοποιεί τα νωθρά αντανακλαστικά μας, δεν περνάει ούτε φέτος από τη ματωμένη θάλασσα, όπου πνίγονται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πολλά βρέφη και παιδιά, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την κόλαση της πατρίδας τους.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μικροί Χριστοί, αθώοι, ξεριζωμένοι, ανέστιοι ενός κόσμου που σκληραίνει και αδυνατεί να δει πέρα από τη μικρή του οθόνη. Αδυνατεί να ακούσει τον ελάχιστο παλμό της καρδιάς, όχι του πρόσφυγα, αλλά του γέροντα του διπλανού διαμερίσματος.

Όχι, δεν γίναμε ξαφνικά τέρατα, αλλά ο καπιταλισμός μας αποκτηνώνει σταδιακά και τα εργαλεία του είναι πανίσχυρα. Απόδειξη, το γεγονός ότι το προσφυγικό δράμα έχει εξαφανιστεί από τις οθόνες μας πλήρως.

Δεν χρησιμεύει καν ούτε σαν άλλοθι των «φιλάνθρωπων»  μεγαλοχορηγών που θα σπεύσουν να προσφέρουν τον οβολό τους σε ορφανοτροφεία και γηροκομεία αυτές τις ημέρες. Τα κρύα σώματα που ξερνάει η θάλασσα που βρέχει και τη δική μας ΄χώρα, είναι αόρατα.

Οι ελάχιστοι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, όχι απλά δεν επιβραβεύονται αλλά συλλαμβάνονται από τις αρχές κάθε λίγο και τα διασωστικά τους πλοία κατάσχονται.

Η πανδημία έθεσε νέα προτεραιοποίηση. Τώρα πλέον οι πρόσφυγες δεν είναι αόρατοι, αλλά εξαφανισμένοι. Δεν χωρούν στο στενό φοβισμένο σύμπαν μας, αυτοί οι από πριν επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Μιλάμε για επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουμε χρόνια τώρα επιβεβαιωμένα εγκλήματα για τα οποία σιωπούμε.

Επιβεβαιωμένους θανάτους από φτώχεια, ανέχεια, απελπισία, εγκληματική νομοθεσία, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Και η πανδημία που θερίζει σήμερα και τον δήθεν πολιτισμένο μας κόσμο, αποτέλεσμα των παραπάνω είναι. Και τα ανοχύρωτα νοσοκομεία μας το ίδιο. Και η ιστορία έχει αποδείξει, πως αν αρνείσαι να δεις τα πτώματα που ξεβράζει ο βυθός δίπλα σου, αν αρνείσαι να εναντιωθείς σε εκείνους που δολοφονούν καθημερινά, θα έρθει κάποτε η σειρά σου να φωνάζεις αβοήθητος και να μην απαντά κανείς.

Αυτές τις μέρες που θα προσπαθήσει ο καθένας μας, να ζεστάνει κάπως την παγωμένη από τα περιοριστικά μέτρα ζωή του ακούγοντας τα «μηνύματα αγάπης» από τον πρωθυπουργό της χώρας, ας έχει στο νου του τα λόγια του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου:
Μου είναι πολύ επώδυνο να χωνέψω πως περνάει τόσο απαρατήρητη αυτή η καθημερινή κτηνωδία, που είναι με διαφορά το μεγαλύτερο κρατικό έγκλημα στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Οκ, παίζουν πολλά σημαντικά εκεί έξω, αλλά τόσο πιο σημαντικά από αυτό;
34 πρόσφυγες έφτασαν στις 17 Δεκέμβρη στην Χίο και αμέσως σκορπίστηκαν στα γύρω χωράφια για να αποφύγουν αυτό που διαπράττουν καθημερινά οι ελληνικές αρχές: απαγωγές, βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχειρίση, παράνομη επαναπροώθηση, που όταν γίνονται συστημικά και σκόπιμα απέναντι σε αμάχους εν καιρώ ειρήνης, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τους πρόσφυγες τους είδαν πολλοί ντόπιοι, η είδηση ανέβηκε στα τοπικά μέσα, δεν χωράει καμια αμφισβήτηση.
Οι 8 τα κατάφεραν διασχίζοντας αγροτικές περιοχές και τελικά μεταφέρθηκαν στο κέντρο καραντίνας και καταγράφηκαν.
Οι υπόλοιποι 24 απήχθησαν από τις ελληνικές αρχές στην στεριά και μετά από 2 μέρες βρέθηκαν στην μέση της θάλασσας να παρασύρονται σε μια σχεδία χωρίς μηχανή. Ανάμεσα τους και μικρά παιδιά.
Ποιος άνθρωπος μπορεί να βάζει μωρά σε μια σχεδία και να τα πετάει στην θάλασσα;;
Η απάντηση είναι τα όργανα της ελληνικής πολιτείας.
Παλιά μαθαίναμε για βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα και μίνιμουμ κάναμε πορεία απέξω.
Τώρα; Περιμένουμε δηλαδή να πεθάνει κάποιος;
Το ότι πετάνε καθημερινά οικογένειες στην θάλασσα με βιομηχανικό τρόπο δεν μας αρκεί;;

Photo από

Aegean Boat Report
———————————————————————-