ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη

12.000 ευρώ για τους ψαράδες της Συκαμιάς – Η αλληλεγγύη που ανταποδίδεται!

Είναι ένα από τα πολλά μηνύματα των ανθρώπων που συνεισφέραν από το υστέρημα τους, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, στον κ. Θανάση Μαρμαρινό, τον ψαρά από τη Λέσβο, που με τον «Άι Νικόλα» του έχει διασώσει περισσότερους από 4.500 πρόσφυγες.

Η crowdfunding εκστρατεία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του TVXS και του News 247 προκειμένου να επισκευαστεί η βάρκα του 63χρονου ψαρά, η οποία δεν άντεξε το βάρος του χιονιού του περασμένου μήνα και βυθίστηκε στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμινιάς, είχε μεγάλη ανταπόκριση. Η καμπάνια πήρε μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, αφού εθελοντές από το εξωτερικό που βρέθηκαν το καλοκαίρι στο μικρό ελληνικό νησί για να δώσουν ένα χέρι βοηθείας μαζί με τους ντόπιους στους πρόσφυγες ενημερώθηκαν για την εκστρατεία και θέλησαν να βοηθήσουν τον κ. Μαρμαρινό, που είχαν γνωρίσει επί τω έργω.

Ήδη ένα ποσό της τάξης των 12.000 ευρώ έχει συγκεντρωθεί. Και αν και η ζημιά στη βάρκα του κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ, ο κ. Μαρμάρινος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η αλληλεγγύη δεν είναι λόγια, αλλά στάση ζωής και όπως μας είχε πει ότι θα κάνει, έχει ήδη μοιραστεί το ποσό με τον συνάδελφο του, που επίσης έχασε τη βάρκα του από τον χιονιά.

Οι δύο ψαράδες έχουν ξεκινήσει να επισκευάζουν τις βάρκες τους και η καμπάνια συνεχίζει να τρέχει, προκειμένου να καταστεί  δυνατόν να ξαναβγούν στη θάλασσα. Σε περίπτωση που συγκεντρωθεί ποσό μεγαλύτερο του κόστους των ζημιών, ο κ. Μαρμαρινός έχει ξεκαθαρίσει ότι η οικογένεια του θα το διαθέσει για ανθρωπιστικούς σκοπούς και τις ανάγκες των προσφύγων που φτάνουν στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Μαρμαρινός έγινε γνωστός χωρίς να το θέλει από τη φράση του: «Tα μωρέλια να σώσουμε μωρέ!». Ήταν η αγωνιώδης φράση που φώναζε βλέποντας τα μικρά προσφυγόπουλα να παλεύουν για τη ζωή τους μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Λέσβου το Νοέμβριο του 2015 και σπεύδοντας να τους δώσει ένα χέρι βοηθείας. Μάλιστα ήταν ένας από τους Έλληνες νησιώτες που προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης ως παράδειγμα αλληλεγγύης και τιμήθηκε μαζί με άλλους Έλληνες Μικρούς Ήρωες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Είμαι βαθιά συγκινημένος», γράφει ένα από τα δεκάδες μηνύματα. «Με ευγνωμοσύνη για όσα πράξατε για τους συνανθρώπους μας. Πάντα άξιος», ένα άλλο. «Για τη βάρκα. Για τα μωρέλια. Όλα θα πάνε καλά!», ένα τρίτο.

Ο Θανάσης Μαρμαρινός ανήκει σε μια ομάδα Ελλήνων που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους τη στιγμή της κορύφωσης του προσφυγικού δράματος. Έσωσαν ανθρώπινες ζωές με αυταπάρνηση και άλλαξαν την εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό όταν έπεφτε θύμα στερεοτύπων και δυσφημιστικών επιθέσεων.

Τώρα ήρθε η στιγμή να δείξουμε τη δική μας αλληλεγγύη.

Όσοι από εμάς μπορούν να συνεισφέρουν, η κατάθεση χρημάτων γίνεται στον λογαριασμό:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:
ΙBAN: GR1701713550006355119219099
BIC: PIRBGRAA
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ

Για κατοίκους του εξωτερικού υπάρχει πλέον και η δυνατότητα ενίσχυσης μέσω της καμπάνιας στο YouCaring