ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

Deutsche Welle: Μασκοφόροι επιτίθενται σε πρόσφυγες στο Αιγαίο (βίντεο)

 

Δημοσιογραφική έρευνα της DW αποδεικνύει ότι μασκοφόροι που επιτίθενται σε λέμβο με πρόσφυγες είναι άνδρες της ελληνικής ακτοφυλακής – Η τελευταία απορρίπτει κάθε κατηγορία, ενώ η Frontex δίνει γενικόλογη απάντηση.

«Μαμά, μαμά θα πεθάνουμε!» Ένα παιδί κλαίει μέσα στον πανικό όταν άνδρες με μάσκες προσπαθούν να ανέβουν στο πλοιάριο που μεταφέρει πρόσφυγες καταμεσής της θάλασσας. Το επίμαχο βίντεο ανέβηκε στο twitter στις 4 Ιουνίου από την τηλεφωνική γραμμή επείγουσας βοήθειας προσφύγων AlarmPhone. Το περιστατικό συνέβη στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου. Σύμφωνα με την Frontex η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον την πιο ενεργή οδό εισόδου προσφύγων στην ΕΕ.

Η γραμμή AlarmPhone αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρόκειται για μια γραμμή έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενώ βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα. Η AlarmPhone προωθεί στη συνέχεια τις έκτακτες κλήσεις στην πλησιέστερη αρμόδια ακτοφυλακή και προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις αρχές ώστε να δράσουν άμεσα για τη διάσωση προσφύγων. Ο Λόρεντς, Ελβετός εθελοντής στην AlarmPhone, είχε υπηρεσία στις 4 Ιουνίου. Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο επίμαχο πλοιάριο βρίσκονταν σε απόγνωση, οι άνδρες με τις μάσκες είχαν καταστρέψει τη μηχανή, ακινητοποιώντας το πλοιάριο και αφήνοντάς το στην τύχη του. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες που δόθηκαν στον Λόρεντς, όλα συνέβησαν στην ανοιχτή θάλασσα. «Αυτές οι επιθέσεις είναι απολύτως παράνομες από οποιαδήποτε νομική σκοπιά και καταδεικνύουν σαφώς την απίστευτη βία που ασκείται τελευταία εναντίον προσφύγων κατά μήκος των ελληνικών συνόρων» αναφέρει ο ίδιος.

 

Η εμπλοκή της ελληνικής ακτοφυλακής είναι δύσκολο να αποδειχθεί στην πράξη. Δεν υπάρχουν βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, οι μασκοφόροι δεν φορούν στολές και τα σκάφη τους δεν φέρουν σήμανση. Για το λόγο αυτό το βίντεο της 4ης Ιουνίου είναι σημαντικό. Μέσω εξονυχιστικής ανάλυσης της κατασκευής και των διακριτικών του χαρακτηριστικών, οι διαδικτυακές ερευνητικές πλατφόρμες Bellingcat και Lighthouse Report ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν το φουσκωτό με σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Το φουσκωτό ανήκει στο ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής ΛΣ 080 και αυτό το σκάφος αποδεικνύεται ότι κινήθηκε στα ανοιχτά της Λέσβου εκείνη την ημέρα.

[Δεξιά φαίνονται δύο πλοία: ένα φουσκωτό και ένα μεγαλύτερο πλοίο που φέρονται να ανήκουν στην ελληνική ακτοφυλακή σύμφωνα με την ανάλυση των εικόνων (5 Ioυνίου)]

Πολύ γενική είναι πάντως καιι η απάντηση της Frontex, η οποία συνεργάζεται στενά με την ελληνική ακτοφυλακή στο Αιγαίο, σε ερώτηση της DW για τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου. Tα κεντρικά της Frontex από τη Βαρσοβία απάντησαν τα εξής: «H Frontex δεσμεύεται πλήρως να τηρεί τις ύψιστες προδιαγραφές στον έλεγχο των συνόρων στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της. Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες βάσει διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, η τεκμηρίωση που προκύπτει από τα βίντεο και οι δηλώσεις μαρτύρων που συγκεντρώθηκαν από την DW επί αρκετές εβδομάδες, υποδηλώνουν ότι αυτές οι επιθέσεις και οι επαναπροωθήσεις δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα συμβάντα. Αντίθετα παρατηρείται ότι εντείνονται και ότι εξελίσσονται σε πρότυπο εκφοβισμού που παραβιάζει το εθνικό και το διεθνές δίκαιο.

Λίγες ώρες μετά την κλήση του Φαράντ, το πλοιάριο στο οποίο επέβαινε βρισκόταν ακόμη στη θάλασσα αλλά σταδιακά ξεφούσκωνε. Ο Φαράντ ανέφερε στη DW ότι ελληνικά πλοία που βρίσκονταν σε περιπολία όχι μόνο δεν προσέτρεξαν σε βοήθεια αλλά τους προσπέρασαν από μικρή απόσταση, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κύματα που θα έσπρωχναν το ήδη εξασθενημένο πλοιάριο προς τα τουρκικά ύδατα. Τελικά οι πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό ήταν τόσο κουρασμένοι που σταμάτησαν να κάνουν κουπί. Τελικά διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, ενώ ελάχιστος αέρας είχε απομείνει στο φουσκωτό πλοιάριο. Πίσω στην Τουρκία η DW συνομίλησε με τον Φαράντ. Η φωνή του έτρεμε, ήταν απογοητευμένος και σε απόγνωση. Ήταν η πέμπτη προσπάθειά του να φτάσει στην Ευρώπη.

Μερικές φορές πρόσφυγες συλλαμβάνονται αμέσως στα ανοιχτά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό συνέβη στις 22 Ιουνίου, όταν βάρκα με 35 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επαναπροωθήθηκε από ελληνικά ύδατα προς την Τουρκία. Ένας πρόσφυγας κατέγραψε με βίντεο τη σκηνή. Για άλλη μια φορά, το βίντεο δείχνει ένα φουσκωτό με μασκοφόρους άνδρες ως πλήρωμα. Πίσω από αυτό διακρίνεται σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Δεν είναι σαφές τι συνέβη στη συνέχεια. Οι πρόσφυγες που επέβαιναν στο πλοιάριο ανέφεραν ότι ένα τουρκικό σκάφος που περιπολούσε προσέγγισε ελληνικό πλοίο και ακούστηκαν πυροβολισμοί. Τότε ξέσπασε πανικός στους πρόσφυγες.

Μπριγκίτα Σούλκε, Γιούλια Μπάγερ

Απόδοση: Δήμητρα Κυρανούδη

 

πηγή: Deutsche Welle