ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Εκλογές 2023

Άκης Καλαμαράς: Συνέδριο για το μέλλον της χώρας

 

Απογοήτευση, θυμός, απελπισία και φόβος είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Prorata που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 19 Μαρτίου. Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, η διαφθορά και τα θέματα διαφάνειας, βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της αντίστοιχης μέτρησης.

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την εικόνα που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει η ομάδα επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής! Κάτι που ίσως να ισχύει για τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ που υπογράφουν μπόνους δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τον εαυτό τους. Σίγουρα, όμως, δεν ισχύει για όσους πολίτες εμπιστεύθηκαν τη ΝΔ επειδή πείσθηκαν από το προεκλογικό αφήγημα της ανάπτυξης για όλους.

Το πλιάτσικο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις απευθείας αναθέσεις 6,7 δις € σε κολλητούς και αρεστούς του μεγάρου Μαξίμου, δεν οδηγεί απλά σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό αλλά απειλεί να καταδικάσει οριστικά το μέλλον της νέας γενιάς. Και αυτό ίσως αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το αύριο της χώρας. Ανησυχία που απεικονίζεται και στα ευρήματα που προαναφέραμε, που παρουσιάζουν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς των πολιτών.

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και ανησυχίας, που επιδεινώνεται τον τελευταίο μήνα μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεξάγει το 3ο συνέδριο του. Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που απειλούν την κοινωνική συνοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιλέγει να μην πραγματοποιήσει ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί κυρίως με οργανωτικές διευθετήσεις, στα πρότυπα των συνεδρίων άλλων κομμάτων. Αλλά, συνεπής στην ιστορική αποστολή της Αριστεράς, διοργανώνει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός όπου με συμμέτοχο την κοινωνία θα σχεδιάσει συλλογικά τη στρατηγική για το μέλλον της χώρας.

Οι συνθήκες απαιτούν την συνεννόηση όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, εντός-εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη σύνθεση ενός ριζοσπαστικού σχεδίου. Όχι μόνο για τη διάσωση της χώρας από τη διαφαινόμενη χρεοκοπία που μας οδηγεί για ακόμη μια φορά στην πρόσφατη ιστορία η δεξιά, αλλά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η χώρα να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που θα απορρίπτει συνολικά τους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους που βαθαίνουν τις ανισότητες και παρασύρουν την κοινωνία διαρκώς σε αδιέξοδα. Θα ενδυναμώνει την κοινωνική εξουσία, θα βασίζεται σε ένα διαφορετικό αξιακό πρότυπο με επίκεντρο την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, και θα προσφέρει όραμα για τη μετάβαση σε ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο που δεν θα καταρρέει ανά περιόδους μέσα από τις αντιφάσεις του.

Επιβάλλεται να αναπτυχθεί ένας εξαντλητικός και ουσιαστικός διάλογος για τον σχεδιασμό πολιτικών αξιοπρεπούς και πλήρης απασχόλησης για το ταλαντούχο και προσοντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, με ποιοτικές θέσεις εργασίας. Για την Οικονομία της Γνώσης και για την Αριστερά οι εργαζόμενοι/ες αποτελούν τον πολυτιμότερο πόρο. Αντιθέτως, για το παρασιτικό κεφάλαιο που στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι/ες είναι κόστος που πρέπει να μειωθεί ώστε να διατηρηθεί η κερδοσκοπία της ολιγαρχίας.

Συμβαδίζοντας με τον επιστημονικό διάλογο γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας, οφείλουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού που δεν θα υπολογίζει την ανάπτυξη αποκλειστικά με τους δείκτες του ΑΕΠ, αλλά θα μετράει την ευημερία των κατοίκων λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές διαστάσεις και συνεκτιμώντας τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεδομένης της κλιματικής κρίσης. Χρειάζεται να δεσμευτούμε απέναντι στην κοινωνία για την αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για τη γενναία στήριξη του κοινωνικού κράτους, και για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

Κυρίαρχα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να «ξαναγνωριστούμε» με τον κόσμο της αποχής που έχει απορρίψει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη την κοινωνίας, βασική προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με το λαϊκισμό και με όλες τις παθογένειες που κρατάνε τη χώρα καθηλωμένη στο χθες.

Ο προοδευτικός κόσμος αναζητά ένα κόμμα ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής, σύγχρονο, ψηφιακό και αυθεντικά δημοκρατικό. Ένα κόμμα που θα εμπνέει. Ελκυστικό στις παραγωγικές, δημιουργικές και ανιδιοτελείς δυνάμεις της κοινωνίας, με θεσμικές λειτουργίες που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής. Οι φιέστες κοσμοσυρροής, φίλων, γνωστών και «αγνώστων» σε εσωκομματικές διαδικασίες άλλων πολιτικών σχηματισμών, είναι χρήσιμες για τα κάθε λογής εξωθεσμικά συμφέροντα που επιδιώκουν να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα της χώρας. Σίγουρα, όμως, όχι για την Αριστερά που αγωνίζεται για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σηματοδοτήσει την ανανέωση της πολιτικής. Η εισήγηση του συντρόφου προέδρου Αλέξη Τσίπρα για τη θέσπιση βουλευτικών θητειών, αποτελεί μια πρόταση τομή για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Επιβεβαιώνει πως η Αριστερά δεν είναι πεδίο πολιτικής καριέρας ούτε ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως είχε συνηθίσει το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα και μια ολόκληρη γενιά.

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι ο χώρος διαλόγου όπου όλα τα οργανωμένα μέλη του κόμματος θα σχεδιάσουν συλλογικά και δημοκρατικά τις ρεαλιστικές ουτοπίες1 του μέλλοντος. Και από την επόμενη μέρα, μαζί με την κοινωνία, θα διεκδικήσουμε την Ελλάδα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 1Τίτλος βιβλίου του Erik Olin Wright. Ξενόγλωσσος τίτλος: Envisioning Real Utopias (Εκδόσεις ΑΣΙΝΗ, Ιούνιος 2018)