ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Εκλογές 2023

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Ενισχύεται ο ρόλος των μελών του κόμματος

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ολοκληρωθεί η συλλογική μας προσπάθεια για τη διεύρυνση, την ενεργό παρουσία στους μαζικούς χώρους και στα κινήματα και την ανασυγκρότηση με βάση τις κοινές μας αξίες και την προγραμματική μας πρόταση. Οι προγραμματικές μας θέσεις αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης την επόμενη ημέρα της πανδημίας και το μέλλον της χώρας. Με τις ιδέες και τις προτάσεις μας απευθυνόμαστε στις κοινωνικές δυνάμεις, στους προοδευτικούς πολίτες και τους νέους ανθρώπους που αγωνιούν, επιθυμούν και αγωνίζονται για μια προοδευτική προοπτική, για ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον. Το συνέδριό μας θα σηματοδοτήσει τη νικηφόρα πορεία στις εκλογές για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και τη συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής διακυβέρνησης.

Συλλογική επιδίωξή μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό.  Ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, που αποτελεί στη χώρα μας τον κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και είναι ισχυρή δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη.  Ένα κόμμα που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και στις ανάγκες της εποχής μας και εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας.  Ένα κόμμα που στοχάζεται, λειτουργεί και αγωνίζεται συλλογικά και είναι ριζωμένο στην κοινωνία. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν οι προτάσεις των καταστατικών αλλαγών για την ενίσχυση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας, την αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών, τη διευκόλυνση εγγραφής νέων μελών και την ποσόστωση εκπροσώπησης φύλου 50% στα όργανα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από καθολική ψηφοφορία των μελών. Στη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο την υποστήριξα επειδή στοχεύει στην ενεργό δημοκρατική συλλογική συμμετοχή, την ενδυνάμωση των μελών του κόμματος και την ενίσχυση του ρόλου τους σε συνδυασμό με τη συμμετοχή τους στις πολιτικές αποφάσεις και τη διεξαγωγή κομματικών δημοψηφισμάτων.

Σε σχέση με ενστάσεις και ανησυχίες που εκφράζονται, είναι φυσιολογικό σε ένα δημοκρατικό κόμμα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Η πρόταση εκλογής της συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, όχι μόνο του προέδρου αλλά και της Κ.Ε., αφενός απαντά στον φόβο που εκφράστηκε για τον κίνδυνο μετατροπής σε αρχηγικό κόμμα και αφετέρου τη διαφοροποιεί από αρνητικές εμπειρίες άλλων κομμάτων με ανοιχτές λίστες που επιτρέπουν εξωγενείς παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες.  Όσον αφορά τη θεσμική λειτουργία και λογοδοσία μεταξύ προέδρου και Κ.Ε., αυτή κυρίως διασφαλίζεται μέσα από την κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Κ.Ε., καθώς και την τακτική και ουσιαστική λειτουργία της.

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα κατοχυρώνουν την αντιπροσωπευτικότητα στη συγκρότηση της Κ.Ε., τη διαφάνεια στην εκλογή της και τη θεσμική ισορροπία και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της.

τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Βόρειας Αθήνας