ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Εκλογές 2023

Χάρης Τσιόκας: Συνέδριο τομής και συνέχειας με κοινωνική γείωση και προγραμματική ενότητα

 

1.Η κρίση έχει γίνει  πλέον πολύπλευρη. Υγειονομική ,οικονομική, διεύρυνσης ανισοτήτων αλλά και κρίση αξιών.

2. Διακύβευμα της επόμενης περιόδου καθίσταται ο διάλογος για τη προοδευτική διέξοδο. Οι κυβερνητικές πολιτικές είναι σε ευθεία αναμέτρηση  με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων που δίνουν προοδευτικη διέξοδο. Και αυτό καθιστά αναγκαίο ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος παράλληλα με την αποκάλυψη των ευθυνών της ΝΔ να γίνεται διακριτό το εναλλακτικό κοινωνικοοικονομικό σχέδιο!   

3. Σε αυτό το περιβάλλον τα κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί να εξαντλούν τον πολιτικό τους στίγμα με διατυπώσεις «ίσων αποστάσεων»! Διατηρώντας την αυτονομία και την αυτοτέλεια , οφείλουν  να οριοθετούνται  καθαρά  στις κυβερνητικές πολιτικές που πολλαπλασιάζουν την πολύπλευρη κρίση.

Στην κοινωνία και τη παραγωγική βάση πρέπει να γίνεται καθαρό αν η κριτική τους περιορίζεται στο αίτημα για μια  καλλίτερη διαχείριση των ίδιων πολιτικών η διεκδικούν Προοδευτικη διακυβέρνηση. Με προγραμματική ενότητα για  αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου. Είναι η ώρα η να περάσει η  ατζέντα του πολιτικού διαλόγου  από τα συστημικά κέντρα στην κοινωνία.

4. Οι συστημικές δυνάμεις κατανοούν πλέον την δυσαρέσκεια που δημιουργούν τα έργα και οι μέρες της ΝΔ! Ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο η λαϊκή δυσαρέσκεια προς τη ΝΔ, να ενσωματωθεί σε σχήματα που θα διευκολύνουν αυτή τη στόχευση! Γι’ αυτο δεν διστάζουν να τροφοδοτήσουν από τώρα σενάρια «ίσων αποστάσεων» προκειμένου να συνεχιστούν  οι ίδιες  πολιτικές, αλλάζοντας τις συνθέσεις της  κυβερνητικής διαχείρισης. Αναζητούν αναχώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες προκύπτουν  ρεπορτάζ για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», μεταβατικές κτλ. Με τεχνοκράτες και συμμαχίες πρόθυμων προκειμένου να μείνει αλώβητη η συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Θέλουν να αποπροσανατολίσουν τη λαϊκή κρίση.

5. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσο εξελίσσεται σε χώρο τομής και συνέχειας. Με τις εργασίες καλείται να ανοίξει την ατζέντα της μεγάλης συνάντησης  των κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων που συγκροτούν την προοδευτική πλειοψηφία. Και αυτό γιατί στις σύγχρονες αντιθέσεις που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός η εναλλακτική απάντηση πρέπει να δίνεται με προγραμματική- πολιτική ενότητα όλου του προοδευτικού χώρου και ενεργό την κοινωνία. Έτσι θα βλέπει ο κάθε πολίτης τον εαυτό του στο νέο παραγωγικό και κοινωνικό  μοντέλο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εκλογικά καταγραφεί ως κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και αυτό του αναθέτει ευθύνες πρωτοβουλιών για την προοδευτικη διέξοδο.

5.1. Με το συνέδριο καλείται να επιταχύνει τον μετασχηματισμό του σε υβριδικό πολυσυλλεκτικό κόμμα! Κόμμα ενεργών μελών και κοινωνικής αλλητροφοδοτησης! Αποτρέποντας την διολίσθηση σε πολυεπίπεδες  γραφειοκρατικές δομές «αξιωματούχων» η εξουσιοδοτικης  περιχαράκωσης στο όνομα της δήθεν ιδεολογικής καθαρότητας! Είναι η ώρα της τομής! Με πολιτική συγκρότηση οργάνων που αποθαρρύνουν την μετάλλαξη σε κόμμα «ομοσπονδία» η «συνδικάτο»! Κόμμα που τροφοδοτείται από τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς, του δημοκρατικοί σοσιαλισμού και της οικολογίας. Και αυτό γιατί με το κυβερνητικό πρόγραμμα διεκδικεί  να συμπαραταχθεί με την πλατιά συμμαχία  των δυνάμεων που έχουν λόγους να διαμορφώσουν Προοδευτική διακυβέρνηση.

Για ένα κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο με συνοχή και ανάπτυξη.

Για να εφαρμοσθούν μεταξύ των άλλων πολιτικές  στήριξης και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης!  Με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών στον παραγόμενο πλούτο ,άρση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων , πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά, τη πράσινη μετάβαση  το ψηφιακό μετασχηματισμό κτλ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις εργασίες του συνεδρίου καλείται να υπερβεί τις αντιθέσεις, που δημιούργησαν σχίσματα στο παρελθόν ,στο χώρο της ευρυτερα λεγόμενης κεντροαριστεράς!

Η νέα πολιτική και προγραμματική ενότητα διαμορφώνεται με βάση τα σύγχρονα μεγάλα διακυβεύματα που δημιουργεί η έκρηξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

6. Το δίλλημα λοιπόν που τίθεται στον κάθε πολίτη είναι: Θα αποδεχθεί κυβερνητικά σχήματα συνέχισης των πολιτικών της κρίσης ή θα διεκδικήσει  την  Προοδευτική διακυβέρνηση  για μια Ελλάδα ζωντανή και ικανή στις μεγάλες προκλήσεις;

 

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία