ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

... Χίλιες λέξεις

Grândola, Vila Morena

Το ξημέρωμα της 25ης Απριλίου 1974, έγινε η εξέγερση στην Πορτογαλία που έμεινε γνωστή σαν “η επανάσταση των γαρίφαλων”

Στις 12.20 τα ξημερώματα ακούστηκε από το ραδιόφωνο το τραγούδι «Γκράντολα, μελαψή πόλη» («Grandola, Vila Morena») του αντιστασιακού τραγουδιστή Ζέκα Αφόνσο που αποτέλεσε το γενικό πρόσταγμα της επανάστασης.

Το πρωί της 25ης Απριλίου 1974, άρματα μάχης του Κινήματος των Ενόπλων Δυνάμεων (MFA) μπήκαν στη Λισαβόνα. Αυτό ήταν το τέλος μιας αυταρχικής δικτατορίας που κράτησε 48 χρόνια, καθοδηγούμενης αρχικά από τον Αντόνιο Ολιβέιρα Σαλαζάρ και, μετά το 1968 και μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος, από τον Μαρσέλο Καετάνο.

Τα ξημερώματα της 25ης του Απρίλη το κίνημα έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά και ο δικτάτορας Καετάνο παραδίδεται στο στρατηγό Σπίνολα, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία εν ονόματι του ΚΕΔ. Από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο πραξικόπημα, αλλά μια πραγματική λαϊκή επανάσταση με πυροκροτητή το στρατό.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους και ενώνονται με τους στρατιώτες, απειλώντας να λιντσάρουν τους ανθρώπους του λαομίσητου καθεστώτος. Οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώνονται από τις φυλακές, οι εργάτες καταλαμβάνουν τα εργοστάσια, ενώ ακτήμονες αγρότες καταλαμβάνουν λατιφούντια γαιοκτημόνων και δημιουργούν αυτοδιοικούμενους συνεταιρισμούς.

Την ημέρα εκείνη οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν τη δημοκρατία: ελευθερία της έκφρασης, δικαίωμα ψήφου για όλους, ισότητα ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, δικαίωμα στην απεργία, κοινωνική ασφάλιση για όλους. Γύρισαν έτσι σελίδα στην ιστορία τους, μετά τη δικτατορία που έστειλε στις φυλακές 30.000 πολιτικούς κρατούμενους και στον τάφο περίπου 50 αντιφρονούντες.