ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Περιβάλλον

Deadvlei: Το απολιθωμένο δάσος της Ναμίμπια (Photos)

 

Ανάμεσα στους πανύψηλους κόκκινους αμμόλοφους της ερήμου Ναμίμπ, στέκονται επιβλητικά και κατάμαυρα τα νεκρά δέντρα μιας αλλοτινής όασης της Αφρικής, σαν φαντάσματα ενός αρχαίου δάσους στη χώρα της Ναμίμπια.

Εκατοντάδες χρόνια πριν, ο ποταμός Tsauchab, που διασχίζει τη αρχαιότερη έρημο του κόσμου, υπερχείλισε και τα νερά του εισχώρησαν ανάμεσα στους αμμόλοφους, δημιουργώντας αβαθείς λίμνες, όπου μπόρεσαν να βλαστήσουν όμορφες αφρικανικές ακακίες. Λίγο αργότερα όμως, γύρω στο 1400, το κλίμα άλλαξε, η στάθμη του νερού έπεσε και το ποτάμι δεν πέρασε ξανά το φράγμα των αμμόλοφων.

Η ξηρασία και ο καυτός ήλιος της Αφρικής μετέτρεψε τις λίμνες σε αποξηραμένες αλυκές και μία από αυτές είναι το Deadlvei, που σημαίνει Νεκρός Βάλτος. Δίχως νερό, οι ακακίες δεν μπορούσαν να επιζήσουν, και η απόλυτη απουσία υγρασίας στην ατμόσφαιρα δεν τους επέτρεψε ούτε να αποσυντεθούν.

Τα δέντρα παρέμειναν στη θέση τους νεκρά και σχεδόν απολιθωμένα, παγωμένα στο χρόνο, να δημιουργούν ένα εντυπωσιακό μυστικιστικό σκηνικό, καθώς οι μαύροι σκελετοί τους ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πάλλευκο έδαφος και τους κόκκινους αμμόλοφους της Ναμίμπ, τους πιο ψηλούς της Γης.

Τουρίστες, λάτρεις της άγριας φύσης και επίδοξοι φωτογράφοι επισκέπτονται το Deadlvei για να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία του δάσους-φάντασμα, κρυμμένο μέσα στην, εκατομμυρίων ετών, έρημο της Ναμίμπια. Οι πιο θαρραλέοι αφιερώνουν δύο ώρες για να ανέβουν στον αμμόλοφο με το όνομα “Big Daddy” ή “Crazy Dune”, ύψους 325 μέτρων, για να απολαύσουν μια μοναδική θέα.

Σκηνές από τις ταινίες “The Cell» με τη Jennifer Lopez, “The Fall” και “Ghajini», έχουν γυριστεί με φόντο το νεκρό δάσος των χρωματικών αντιθέσεων.

Το δάσος του Deadlvei είναι ανοιχτό στο κοινό από την ανατολή ως τη Δύση του ηλίου, και οι επισκέπτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και ντυμένοι κατάλληλα για τις σκληρές συνθήκες της περιοχής και εφοδιασμένοι με αρκετό νερό, καθώς ο πολιτισμός βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά.