ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Άρης Καραντινός | Αντιπαραθέσεις, αποχωρήσεις, παρεμβάσεις, ραντεβού, συνεντεύξεις, συσκέψεις

Η ομιλία Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επιταχύνοντας τις εξελίξεις, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σπάει τη σιωπή του αλλά, επικαλούμενος την ενότητα, για να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Κασσελάκη.

Είναι άγνωστο αν η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ υπήρξε προϊόν άγνοιας κινδύνου ή επεξεργασμένου σχεδίου, που απέβλεπε σε επιρροή επιτιθέμενος στο κόμμα όπου είναι πρόεδρος διώχνοντας, ταυτόχρονα, τα «βαρίδια». Το πιθανότερο είναι ένα κράμα και των δυο. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα που, όπως φαίνεται, τρομάζουν και τους πιο πιστούς συνοδοιπόρους του. Οι αποχωρήσεις στελεχών είτε κεντρικών είτε βάσης, σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια είναι συνεχείς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες οι αποχωρήσαντες, στην πορεία του Πολυτεχνείου χθες, θα πορεύονταν σε δικό τους μπλοκ.

Το διαφοροποιό χαρακτηριστικό των εξελίξεων στη σημερινή κρίση είναι ότι προπορεύτηκαν αποχωρήσεις πολυάριθμων απλών μελών και στελεχών βάσης και ακολούθησαν οι αποχωρήσεις κεντρικών στελεχών του, ενώ παράλληλα οι αποχωρήσεις στη βάση του κόμματος συνεχίζονταν σχεδόν αυτονομημένες. Το φαινόμενο αποκαλύπτει το βάθος και το εύρος της κρίσης, που καθιστά δύσκολο έως αδύνατο τον έλεγχό της. Υπερβαίνει ακόμη και τις τακτικές ρευμάτων και τάσεων, επηρεάζοντας τις αποφάσεις των ηγεσιών τους ενώ ταυτόχρονα κάνει, εν πολλοίς, ατελέσφορες ακόμη και ανώτατες παρεμβάσεις όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

Σύνοδος ΚΕ χωρίς προηγούμενο

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ ασφαλώς θα μείνει στην ιστορία για τη στόχευσή της (;) και για τις συνέπειές της. Οι επιθετικές και υβριστικές αναφορές, στο κόμμα όπου θέλει να ηγηθεί, ήταν έξω από κάθε –ακόμη και των έξαλλων– λογική. Επρόκειτο για μια κακοχωνεμένη παράθεση της αντισύριζα επιχειρηματολογίας.

Ήταν επόμενο αυτό να προκαλέσει όχι μόνο τα μέλη Ομπρέλας, 6+6 ή του Δικτύου Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς (Δ. Τεμπονέρα) αλλά και μελών που έχουν αποφύγει εσωκομματικές τοποθετήσεις. Και επίσης μεγάλου μέρους των μελών που στηρίζουν τη νέα ηγεσία αλλά έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον προηγούμενο πρόεδρο. Αποτέλεσμα, να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση η πλειοψηφία των μελών της όταν τέθηκε, διαδικαστικά, να μην γίνει συζήτηση στην ΚΕ, ως αντιθεσμική ενέργεια, των διαγραφών και του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές. Η κριτική στον νέο πρόεδρο και από υποστηρικτές του, όπως φάνηκε από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, τον υποχρέωσαν, τελικά, να αποσύρει τα περί δημοψηφίσματος.

Αποχωρήσεις και παραιτήσεις

Οι παραιτήσεις από την ΚΕ και οι αποχωρήσεις από το κόμμα στη συνέχεια ξεκίνησαν λίγο πριν και λίγο μετά από τη συνεδρίασή της και συνεχίζονται και εκτείνονται πολύ πέραν του ρεύματος της Ομπρέλας. Παραιτήθηκαν, πέραν των στελεχών της «Ο», γνωστά στελέχη και πρώην υπουργοί όπως Αριστείδης Μπαλτάς, Βαγγέλης Αποστόλου, Γιώργος Σταθάκης και Νίκος Τόσκας. Κλίμα προς παραίτηση υπάρχει και στους διανοούμενους και καλλιτέχνες του χώρου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Αθηνά Αθανασίου και Μιχάλη Μπαρτσίδη από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, τον Μάκη Κουζέλη και την οργάνωση Πανεπιστημιακών Ηρακλείου Κρήτης και ΑΕΙ – Ερευνητικών Κέντρων Αθήνας. Η πολύ αυστηρή δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη έκανε μεγάλη αίσθηση διότι λίγες μέρες πριν είχε παρέμβει με προτάσεις για το πώς θα ξεπεραστεί η κρίση. Να σημειώσουμε ακόμη και την αυστηρή δήλωση του Γιάννη Ραγκούση που καταλογίζει ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη για την ενότητα του κόμματος.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παραιτήσεις και αποχωρήσεις καταγράφονται, εκτεταμένες και χωρίς κατ’ ανάγκη τασικό πρόσημο, σε επίπεδο μελών και στελεχών βάσης. Αποκαλύπτει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια έναντι της προηγούμενης ηγετικής πλειοψηφίας αλλά και συνολικά για την ηγεσία. Η σταγόνα, όμως, έπεσε τώρα φωτίζοντας συγκεκριμένες ευθύνες για όσα τραγικά και υποτιμητικά βιώνουν. Ομαδικές παραιτήσεις, έως τώρα, έχουμε σε Βόρειο Τομέα Αθήνας, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α. Το εύρος τους επηρεάζει προφανώς και τις τασικές ηγεσίες.

Η αποχώρηση Πέτρου Κόκκαλη

Μετά την αποχώρηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ήρθε και η αποχώρηση του συναδέλφου του Πέτρου Κόκκαλη. Ωστόσο, έχει μια διαφορετική σημασία διότι, όπως όλα δείχνουν, ο ευρωβουλευτής προσανατολίζεται στην ίδρυση, εν καιρώ, κόμματος με κύρια αναφορά στην οικολογία. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ήταν πολύ προσεκτικός ως προς αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα ιδρυθεί, μάλλον, πριν τις ευρωεκλογές στις οποίες όμως θα πάρει μέρος. Αν και σημείωσε, ερωτώμενος, ότι ο δρόμος των αποχωρησάντων της Ομπρέλας διαφοροποιείται ωστόσο μίλησε θετικά και ιδίως πολύ θετικά για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τόσο για τις απόψεις του για οικονομία και δημοσιονομικά όσο και για οικολογικά ζητήματα. Σημείωσε ότι υπάρχει και ένας διάλογος μεταξύ τους για όλα αυτά.

Η συνέντευξη Κασσελάκη

Με πιο συγκροτημένο και πολιτικό λόγο εμφανίστηκε ο Στ. Κασσελάκης στη συνέντευξή του με τον Ν. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τις απρεπείς και σκληρές αναφορές στην ΚΕ λέγοντας ότι αφορούσαν μέρος των στελεχών της Ομπρέλας. «Είμαστε υπερήφανοι για κόμμα μας και την ιστορία του», σημείωσε, εγείροντας έτσι το ασταθές των απόψεών του, διότι λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν το χαρακτήριζε άρρωστο. Το ίδιο ισχύει και με ένα άλλο σημείο όπου, ενώ έτεινε χείρα φιλίας προς τους 6+6, ταυτόχρονα αλλού απειλούσε όσους βουλευτές αποχωρήσουν κατηγορώντας τους προκαταβολικά για αποστασία μην έχοντας αίσθηση, με όρους ιστορικούς, των λεγομένων του. Η ειλικρίνεια των ενωτικών του προθέσεων ελέγχεται και από τη διαρροή κύκλων της Κουμουνδούρου εναντίον της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή αρνήθηκε να βάλει περιφρούρηση για να μπορέσει να καταθέσει στεφάνι κανονικά στο Πολυτεχνείο και όχι, όπως τελικά έγινε, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, κάτι που δεν είναι αληθές.

Τα αγχώδη ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα

Όμως, τι είναι αυτό που άλλαξε την αμετάθετη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και τον ανάγκασε να παρέμβει στις εξελίξεις; Έως τώρα, αντίθετα, ήταν, έστω μέσω άλλων, επικριτικός για όσους έλεγαν ότι είναι υποχρέωσή του. Επίσης, πώς ενώ ραντεβού με τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Λευτέρη Αρβανίτη χαρακτηρίστηκε φιλικό και όχι πολιτικό, μετά ακολούθησαν άλλα απολύτως πολιτικά; Προφανώς, ο πρώην πρόεδρος ανησυχεί πολλαπλά για τις διαλυτικές εξελίξεις αλλά και για τη διαδεδομένη και συνεχώς ενισχυόμενη άποψη στον απλό κόσμο του κόμματος ότι δεν μπορεί, στα όσα τραγικά συμβαίνουν, να μένει θεατής.

Ένας άλλος λόγος, για να παρέμβει, είναι η ευρεία έκταση των αποχωρήσεων που προβλέπεται να συνεχιστούν πολύ πέραν της επιρροής της Ομπρέλας. Το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και οι 6+6 ή και η συσπείρωση γύρω από τον Δ. Τεμπονέρα, όλοι δε μετά μαζί να αποτελέσουν μια πολιτική συλλογικότητα, δεν είναι επιθυμητό και θέλει να το αποτρέψει. Ωστόσο, η πειστικότητα των επιχειρημάτων του, υπέρ της παραμονής στο κόμμα, πάσχει σε δυο, τουλάχιστον, σημεία ιδίως όσον αφορά τους 6+6. Το ένα, είναι ότι δεν παρενέβη τότε να διαψεύσει ο ίδιος όσα λέγονταν σε βάρος της Έφης Αχτσιόγλου. Το άλλο, όμως, πολιτικά σπουδαιότερο, είναι το προτεινόμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Δηλαδή, η πρόβλεψή του ότι η ηγεσία Κασσελάκη θα καταρρεύσει (πότε;) και μετά θα αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος. Άρα αυτό που απαιτείται είναι η υπομονή. Ποιο κόμμα όμως θα υπάρχει τότε; Είναι άγνωστο τι απάντησαν τα στελέχη των 6+6 και ο Δ. Τεμπονέρας, αλλά οι πληροφορίες επέμεναν ότι δεν υπήρξε αποδοχή. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένας ακόμη μάρτυρας. Η τελευταία της Opinion για πρώτη φορά φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα και το πιο σπουδαίο ακόμη η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του προκύπτει ότι είναι θετική στην ύπαρξη ενός αριστερού κόμματος εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η πανελλαδική σύσκεψη των 6+6

Αύριο Κυριακή συγκαλείται πανελλαδική σύσκεψη των 6+6 αλλά και πολλών άλλων μελών που ανησυχούν για όσα συμβαίνουν. Προβλέπεται να είναι εξαιρετικά μαζική λόγω της στιγμής αλλά και λόγω των πιέσεων που ασκούνται στην ηγεσία των 6+6 να αναπροσανατολιστεί παραμένοντας στο κόμμα. Πιέσεις, κλίμα αποχωρήσεων και στελεχών αυτού του ρεύματος, στοιχεία των δημοσκοπήσεων και η τραυματική μνήμη των υποτιμητικών ύβρεων του Στ. Κασσελάκη στην ΚΕ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναπροσανατολισμούς.

Άρης Καραντινός