ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Έμποροι σε Τσίπρα / Μας έχουν ρημάξει, να φύγουνε – Δουλεύουμε για τη ΔΕΗ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι και καταστηματάρχες του Βύρωνα στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην αγορά της περιοχής. Κατά τη συζήτηση που είχαν έμποροι και πελάτες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν έκρυψαν την απόγνωσή τους για το τεράστιο κύμα ακρίβειας.

«Όλα είναι πολύ δύσκολα. Στηρίξτε τους μικρομεσαίους γιατί οι μικρομεσαίοι στηρίζουν την οικονομία. Είσαι η ελπίδα μας» του επεσήμανε μία έμπορος ενώ άλλος καταστηματάρχης του τόνισε ότι δεν πάει άλλο ιδιαίτερα με τους λογαριασμούς του ρεύματος. «Καίει το ρεύμα» του είπε χαρακτηριστικά.

«Δουλεύουμε για να πληρώνουμε τη ΔΕΗ. Έχει πέσει ο τζίρος, τα έξοδα έχουν αυξηθεί. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν τρώει ψάρι , τι να πρωτοπληρώσει» αναρωτήθηκε ιχθυοπώλης που διατηρεί την επιχείρηση του 30 χρόνια τώρα. «Πιο δύσκολα είναι τώρα. Και τα μνημονιακά χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά και τώρα χειρότερα. Από το κακό στο χειρότερο» ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα.

Αντίστοιχη η αγωνία και κρεοπώλη της περιοχής αφού όπως εξήγησε ο κόσμος δεν έχει λεφτά και δεν μπορεί να αγοράσει κρέας.

«Πληρώνουμε πλέον διπλάσια η ΔΕΗ. Από 180 που πληρώναμε ήρθε πάνω από 400 ευρώ» ανέφερε άλλος καταστηματάρχης που μόλις είχε λάβει το νέο λογαριασμό ρεύματος.

Παράλληλα, καταστηματάρχες υπογράμμιζαν την ανησυχία τους για την ώρα επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Πήραμε 3 επιστρεπτέες. Το δύσκολο είναι τώρα που πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κρεοπωλείο στον Βύρωνα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Μας έχουν ρημάξει» είπε με έμφαση εκπαιδευτικός στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη σύντομη συνομιλία που είχαν. «Με 27 μαθητές στην τάξη, με απανωτά κρούσματα, μας έχουν ρημάξει, να φύγουνε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ο πιο επικίνδυνος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα» σημείωσε πολίτης αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προβληματισμό και ανησυχία όμως προκάλεσαν και οι καταγγελίες των υπευθύνων στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου που επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανάφερε ο υπεύθυνος της μονάδας «βλέπουμε να αυξάνεται ο κόσμος που έρχεται για τρόφιμα, να αυξάνεται η αστεγία, το πρόβλημα με την ΔΕΗ» και ταυτόχρονα όπως επεσήμανε δημιουργείται έντονο ψυχολογικό στρες στους πολίτες που το αντιμετωπίζουν με έξτρα συνεδρίες οι ψυχολογοι της δομής. «Κάνουμε συνεδρίες 50 κάθε βδομάδα, κι έχουμε μπει και στα σχολεία» εξήγησε αφού όπως επεσήμανε λόγω της πανδημίας και της οικονομικής πίεσης έχουν αυξηθεί γενικά τα περιστατικά βίας και του bullying.

Όπως εξήγησε στο κομμάτι που αφορά το κοινωνικό φαρμακείο είναι πλέον λιγότερη η πίεση αφού με αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν όλοι πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο τώρα λόγω της ακρίβειας έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν την συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δημιούργησε και πολλαπλασίασε την κρίση ακρίβειας με τις επιλογές του

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά την περιοδεία του στο Βύρωνα έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι κλεισμένος σε ένα γυάλινο κλουβί. Δεν τολμά να περπατήσει σε καμιά συνοικία, σε καμιά αγορά, εκτός αν έχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οφείλει όμως να κατανοήσει:

Δημιούργησε αυτήν την κρίση, την πολλαπλασίασε, πριν πυκνώσουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας. Με καταστροφικές επιλογές που έκανε. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την αδυναμία να διαπραγματευθεί σε χαμηλότερη τιμή το φυσικό αέριο που αγοράζουμε 30% ακριβότερα από ό,τι η Βουλγαρία, με την απουσία ελέγχων στην αγορά και τη δημιουργία καρτέλ.

Σήμερα λοιπόν, εξαιτίας αυτών των επιλογών, έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση απελπιστική. Τόσο στους λογαριασμούς του ρεύματος, όσο και στην τρομακτική ακρίβεια των ειδών βασικής κατανάλωσης για το κάθε νοικοκυριό.

Άλλη επιλογή δεν υπάρχει από τη στήριξη της κοινωνίας. Τον καλώ εφόσον δεν το κατανοεί αυτό, να συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερο και για τον ίδιο, η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Να φύγει αξιοπρεπώς και να δοθεί η δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση να στηρίξει την κοινωνία και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναβγάλουμε την οικονομία και την κοινωνία από αυτή τη βαθιά κρίση στην οποία την έβαλε 2,5 χρόνια τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».