ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

«Αγκάθια» εργασιακά και ασφαλιστικό, συνέχεια της διαπραγμάτευσης από απόσταση

Κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στην έδρα της ΕΕ, όλο το βάρος έπεσε σε εργασιακά και ασφαλιστικό, με τις ελάχιστες πληροφορίες που έφθαναν στην Αθήνα να αναφέρουν πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ήταν ανυποχώρητη σε σχέση με τις κυβερνητικές θέσεις. Κύκλοι του υπουργείου διέψευδαν πληροφορίες πως η υπουργός υποχώρησε στις απαιτήσεις του Ταμείου. H κα Αχτσιόγλου μεταβαίνει στη Ρωμη όπου σήμερα μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαικών Συνδικάτων.

Μέχρι και χθες, επίσης, το ΔΝΤ δεν εισερχόταν στη συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επέμενε σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από την πλευρά των εργοδοτών, ζητούσε επαναφορά του λοκ-άουτ (του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία), καθώς και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να καθίσταται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργιών.

Η αδιάλλακτη στάση των θεσμών στα εργασιακά ώθησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να στείλει επιστολή την Πέμπτη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία τους ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για την μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020, η ελληνική αποστολή συνεχίζει να διαπραγματεύεται τη σταδιακή εφαρμογή των μειώσεων.

Ανοιχτό αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας, λίγο πριν αυτή οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και διαψεύδει πληροφορίες που το θέλουν να έχει πραγματοποιήσει επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις σχολίασε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, ωστόσο -όπως είπε- παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά.