ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Αγροτικά μπλόκα: Τα κάστρα του ΚΚΕ, ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας και τα προπύργια της Χρυσής Αυγής

tan_533_355

Χωρίς να υπάρχουν αμιγή μπλόκα από την πλευρά της πολιτικής επιρροής, είναι σαφές ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν διαφορετικό βαθμό συμμετοχής σε κάθε ένα από τα σημεία που βρίσκονται παραταγμένα τρακτέρ στους δρόμους της χώρας.

Αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις που κάνουν ή τις πρωτοβουλίες που παίρνουν. Σχηματικά λοιπόν, και χωρίς τίποτα να είναι απόλυτο, καθώς σε κάθε μπλόκο υπάρχουν και ευρύτερες δυνάμεις και βέβαια συμμετέχουν και πολλοί αγρότες των γειτονικών περιοχών με το κριτήριο της εγγύτητας και όχι με πολιτικό κριτήριο, η πολιτική γεωγραφία των μπλόκων διαμορφώνεται ως εξής:

Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα μπλόκα της ΠΑΣΥ και άμεσης επιρροής του ΚΚΕ

Τη μεγαλύτερη επιρροή έχει το ΚΚΕ – και ο αγροτικός του “βραχίονας” ΠΑΣΥ – στη Νίκαια, όπου βρίσκεται και συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος όγκος των τρακτέρ. Βέβαια, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν και αγρότες από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά δεν παίζουν κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις. Δεύτερο μεγαλύτερο μπλόκο για την ΠΑΣΥ θεωρείται αυτό της Ανθήλης, στην Λαμία, όπου παλιότερα κυριαρχούσαν οι Βάιος Γκανής και Δημήτρης Δημογιάννης. Πλέον έχει μείνει μόνο ο κ. Δημογιάννης ως εκπρόσωπος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου και έχει συμπορευθεί με τις δυνάμεις της ΠΑΣΥ. Σημαντικό συντονιστικό ρόλο έχει ο Γιάννης Πλιάτσικας από τον Ενωτικό Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανθήλης Λαμίας, που συμμετέχει στα μπλόκα της περιοχής από το 1985.

Η υπόλοιπη δύναμη της ΠΑΣΥ είναι διάσπαρτη σε διάφορους νομούς, με κυριότερα σημεία την Ορεστιάδα και το μπλόκο στις Καστανιές, την Πέλλα στον κόμβο Γυψοχωρίου, την Ηλεία και τα μπλόκα σε Μαραθιά και Κουρτέσι, το Αίγιο με τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγιαλείας «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», το μπλόκο στη Σκάλα Λούρου (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας), στην τοποθεσία Μεγάλα Χωράφια Χανίων, στη Δαλαμανάρα Αργολίδας, έξω από το Ναύπλιο, στο Μύτικα και τον Άγιο Νικόλαο Αιτωλοακαρνανίας, στο Βουτσαρά Ζίτσας Ιωαννίνων και στην παλιά γέφυρα της Άρτας.

Εκτός από το στενό πυρήνα της ΠΑΣΥ, η τριανδρία των Μπούτα-Μαρούδα-Τζέλλα ελέγχει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας στις φετινές κινητοποιήσεις

Ενεργό ρόλο έχουν αναλάβει σε δύο από τα τρία μεγαλύτερα μπλόκα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στα Τέμπη και στον Προμαχώνα. Στο πρώτο είναι ο Χρήστος Σιδερόπουλος και ο Κώστας Χατζηκωνσταντίνου (πρώην μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), μαζί με τη νέα γενιά αγροτοσυνδικαλιστών που φαίνεται να αναδεικνύεται. Στο δεύτερο συντονιστικό ρόλο παίζει ο Στέργιος Λίτος, ο οποίος όμως φαίνεται να αποτελεί και το λόγο διάσπασης και κόπωσης του συγκεκριμένου μπλόκου, τόσο λόγω των βουλγαρικών αντιδράσεων, αλλά και λόγω της υπερ-προβολής του.

Η νέα γενιά αγροτοσυνδικαλιστών της Λάρισας, που παρουσιάστηκε σε δημοσίευμα του Κυριακάτικου Έθνους αποτελείται από τον 33χρονο, Δημήτρη Κοκκινούλη, γιο του Θανάση Κοκκινούλη, τον 18χρονο Στάθη Σιδερόπουλο, γιο του Χρήστου, που τελειώνει φέτος την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας και τον 30χρονο Παναγιώτη Καλογιάννη, ανιψιό του Γιάννη Καλογιάννη (αγροτοσυνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ) και του Θανάση Κοκκινούλη. Ο τελευταίος είναι που είχε εκπροσωπήσει το μπλόκο των Τεμπών στη σύσκεψη στη Σίνδο και διαφώνησε με τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει, με αρκετά θορυβώδη τρόπο.

Τα προπύργια της Χρυσής Αυγής

Μεγάλη είναι η συμμετοχή φέτος των αγροτών στις κινητοποιήσεις, που πρόσκεινται στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι τυχαίο που βουλευτές και στελέχη του κόμματος έχουν επισκεφθεί επιλεγμένα μπλόκα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπλόκων υπάρχει ένα φιλοεθνικιστικό ρεύμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μπλόκου του Ισθμού, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φιάκα, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη δημοτική κίνηση του Σπύρου Σταματόπουλου ΣΥΝΕΣΙ, πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τον τελευταίο καιρό φλερτάρει επικίνδυνα με τους φιλοεθνικιστές η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων. Ειδικά μετά το κάλεσμα σε προσοχή και την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης από τον Χρήστο Γκόντια και τα επεισόδια από ομάδες ακροδεξιών στην είσοδο του Βελλιδείου, η επιρροή της Χρυσής Αυγής φαίνεται αρκετά συγκεκαλυμμένη, αλλά αυξημένη. Πάντως, οι επισκέψεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος σε μπλόκα όπως της Κατερίνης, της Θήβας και της Ξάνθης (Νέστος) δείχνουν ότι αποκτά ερείσματα και πυρήνες στον αγροτικό κόσμο. Ήδη στην Ημαθία και συγκεκριμένα στο Μακροχώρι, ιδρύθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, Αγροκτηνοτροφικό Σωματείο από μέλη της οργάνωσης, με τη συμμετοχή του αγρότη Γιάννη Πλασταρά. Τέλος, αγρότης-στέλεχος της Χρυσής Αυγής από τις Σέρρες πρωτοστάτησε στα επεισόδια κατά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του Νεοδημοκράτη Στέργιου Λίτου, ενώ έντονη ήταν η συμμετοχή Χρυσαυγιτών στις “επιθέσεις” με κοπριές στα βουλευτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα, το περασμένο Σάββατο.

Στην Κουλούρα Ημαθίας η Πρωτοβουλία Αγροτών

Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους, έχουν ως “έδρα” τον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία. Εκεί έχουν “στρατοπεδεύσει ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Τρακτέρ της Πρωτοβουλίας έχουν βγει επίσης σε κομβικά σημεία των Νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Πέλλας και Πιερίας.