Αλέξης Τσίπρας / Ένοχος ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές – Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία της Σικελίας

Οι περίεργες «συμπτώσεις»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες «συμπτώσεις» που τελικά αποκαλύφθηκε ότι μόνο συμπτώσεις δεν ήταν.
- «Είναι 4 μήνες που έχει αποκαλυφθεί ότι ο κύριος Ανδρουλάκης παρακολουθείτο και από την ΕΥΠ και από το Predator. Το ίδιο και ο Θανάσης Κουκάκης.
- Ο κύριος Σπίρτζης δέχτηκε το ίδιο λινκ με τον κύριο Ανδρουλάκη που παρακολουθείτο από την ΕΥΠ.
- Όταν ο Κουκάκης πήγε στην ΑΔΑΕ, ο Μητσοτάκης έσπευσε να απαγορεύσει να δοθούν στοιχεία.
- Όταν ο Ανδρουλάκης πήγε στην ΑΔΑΕ, τότε ο κ. Κοντολέων κατέστρεψε όλα τα στοιχεία.
- Όταν ο Σπίρτζης έκανε επίκαιρη ερώτηση στις 15 Νοεμβρίου 2021 λέγοντας ότι η ΕΠΥ παρακολουθεί πολίτες, την ίδια μέρα δέχτηκε το κακόβουλο λογισμικό. Έχουμε μία σειρά από συμπτώσεις Δεν είναι συμπτώσεις αυτά».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τέσσερις μήνες ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται το απόρρητο και δεν δίνει απαντήσεις. Άρα είναι ένοχος. Δεν μπορεί η δημοκρατία να βυθίζεται στο σκοτάδι.
Δεν είμαι ντετέκτιβ, είμαι αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεσμικά ζητάω απαντήσεις. Ρωτάω αν κάποιους από αυτούς τους υπόλοιπους 31 ήταν και υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Και δεν έρχεται να απαντήσει στη Βουλή. Τέσσερις μέρες που έχω κάνει την ερώτηση, κανείς δεν έχει απαντήσει. Οφείλουμε να θέτουμε ερωτήματα. Οφείλει να απαντήσει. Τα στοιχεία υπάρχουν».
«Πρωθυπουργός μειωμένου καταλογισμού ή αδίστακτος»
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε, τότε σημαίνει ότι είναι πρωθυπουργός μειωμένου καταλογισμού, άρα ανεπαρκής. Αν γνώριζε θα ήταν επικίνδυνος και αδίστακτος.
«Υπάρχει και άλλο πολιτικό πρόσωπο που ήταν υπό παρακολούθηση; Υπάρχει υπουργός του κ. Μητσοτάκη που ήταν επισυνδεμένος επισήμως από την ΕΥΠ;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας.
«Έχουμε έναν ελέφαντα στο δωμάτιο: Αν το μισό πολιτικό σύστημα, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι ήταν κάτω από ένα “μεγάλο αυτί” με κέντρο την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, τότε: Time out, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Η δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις υπάρχει μόνο από τον πρωθυπουργό» ανέφερε και τόνισε ότι η «δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις υπάρχει μόνο από τον πρωθυπουργό. Είτε να δώσει εντολή στον κύριο Δεμίρη είτε να πάει στη Βουλή και να ακυρώσει αυτό που ψήφισε ο ίδιος για να ξαναδώσει τη δυνατότητα στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες και οι υπουργοί να ζητήσουν να μάθουν από τους παρόχους αν ήταν από παρακολούθηση».
«Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία της Σικελίας»
«Δεν μπορεί να έχει το θράσος ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για τέτοια αντισυνταγματική εκτροπή να μιλά για λάσπη και τοξικότητα. Τοξικός είναι αυτός που έχει διχάσει. Θα δώσει απαντήσεις;
Εάν κάποιος υπουργός είναι στη λίστα και έχει βάσιμες ενδείξεις ότι η λίστα είναι ψεύτικη, να κάνει μήνυση σε αυτόν που βγάζει τη λίστα και όχι να απειλεί ότι αν βγάλει στοιχεία θα τον πάει 20 χρόνια φυλακή.
Στην αρχή ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε “φέρτε μας στοιχεία”. Όταν ο εκδότης είπε “θα φέρω στοιχεία αλλά θα με πάτε φυλακή”, του είπαν “ότι και που έχεις τα στοιχεία θα σε πάμε 20 χρόνια φυλακή”. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία της Σικελίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Η «ανέλεγκτη» εισαγγελέας
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, λέγοντας «ζητάω επισήμως από τον καθ ύλην αρμόδιο που έχει υπ’ ευθύνη του την ΕΥΠ να απαντήσει. Θεσμικά, ρωτάω. Τα στοιχεία δεν τα έχω εγώ, τα έχουν τρεις πηγές. Είναι η ΕΥΠ, η οποία κρατάει κατάλογο των διατάξεων και των εντολών που δίνει. Είναι οι πάροχοι, οι τηλεπικοινωνιακοί, που παίρνουν τις διατάξεις. Και είναι και η κ. Βλάχου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ η οποία υπογράφει διατάξεις. Η κυρία Βλάχου η οποία ήρθε με θράσος στον ναό της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και μας είπε ότι έχω ανεξέλεγκτη κρίση και άμα γουστάρω μπορώ να υπογράφω διάταξη να παρακολουθώ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζοντας μας σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του 60′ του αλλήστου μνήμης εισαγγελέα Κόλλια. Μπορεί να βγει να δηλώσει δημόσια, ευθαρσώς ότι δεν έχει υπογράψει καμία διάταξη παρακολούθησης άλλων πολιτικών προσώπων, υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ή άλλων σημαίνοντων προσώπων; του δημόσιου βίου; Ζητάμε απαντήσεις».
Οι πλούσιοι κερδίζουν από την αισχροκέρδεια και οι φτωχοί γίνονται απελπισμένοι
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για την ακρίβεια, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακές κινήσεις που μπορεί να γυρίζουν μπούμερανγκ – γιατί τα περισσότερα προϊόντα που είναι στο καλάθι του νοικοκυριού είναι ιδιωτικής ετικέτας». Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ίδιος, είπε ότι ουσιαστική κίνηση «θα ήταν να μειώσει το ΦΠΑ στα καταναλωτικά προϊόντα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης».
Σε παρατήρηση ότι αυτό κοστίζει 1 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «ναι, αλλά τα κέρδη που έχουν τα δημόσια ταμεία έχουν υπολογιστεί σε 7 δισ. ευρώ. Άρα είναι πολιτική επιλογή να γίνεται η αφαίμαξη των καταναλωτών». Επικαλέστηκε την έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία «σε έναν μισθωτό με 750 ευρώ τον μήνα, η μείωση της καταναλωτικής δύναμης είναι 40%». Στο ερώτημα για το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις θα φθάσουν στην κατανάλωση, απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει με τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της η κυβέρνηση και με τους ελέγχους στην αγορά».
Σημείωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να υιοθετούμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δεν μειώνουν το ΦΠΑ γιατί ευνοούνται οι ιδιοκτήτες Καγιέν και ότι μακαρόνια τρώνε οι πλούσιοι» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διενεργεί μία πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου. Οι πλούσιοι κερδίζουν από την αισχροκέρδεια, αλλά η μεσαία τάξη γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι».
Η κυβέρνηση διαπράττει το αδίκημα της αλαζονείας
Σχετικό με το ενεργειακό είπε: «Η Eurostat λέει ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ενέργεια προ επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις βγαίνουν από τον προϋπολογισμό. Άρα, με το ένα χέρι τα παίρνουμε από τους καταναλωτές και με το άλλο δίνουμε στην ολιγαρχία – στα golden boys – και κάνουμε και ορισμένες επιδοτήσεις».
Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, γιατί η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα κέρδη που εμείς τα έχουμε υπολογίσει σε 2 δισ., τα υπολόγισε σε 927 εκατομμύρια το τελευταίο εννεάμηνο, ενώ η κυβέρνηση φορολόγησε περίπου 400 εκατομμύρια. Ένα χρόνο αφού έβαλα το θέμα, ζητώντας την φορολόγηση των υπερκερδών, η κυβέρνηση φορολογεί το δυνατόν λιγότερο». Εξήγησε ακόμη, ότι «η επιδότηση προκύπτει από τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ τα υπερκέρδη συνεχίζονται και έχουν περάσει από την χονδρική στην λιανική. Σε δύο μήνες, οι πάροχοι ενέργειας έχουν κέρδη 1 δισ.».
Κληθείς να σχολιάσει το ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει «θετικά οικονομικά στοιχεία», στην αύξηση των αποταμιεύσεων, μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη, ο κ Τσίπρας απάντησε: «Αν αυτά τα λέει η κυβέρνηση για να πανηγυρίσει, τότε η κυβέρνηση διαπράττει ένα αδίκημα, της αλαζονείας και της απουσίας ενσυναίσθησης. Η εικόνα που βλέπω είναι ότι η κοινωνία υποφέρει. Αλλά και στα στοιχεία, το δεκαετές ομόλογο έχει πάει πάνω από 5%, ενώ δεν έχει ελπίδα να κατακτήσει επενδυτική βαθμίδα, οι εγγυήσεις του σχεδίου Ηρακλής κινδυνεύουν να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά 10%. Πέρα από το δημόσιο χρέος όμως, υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος που έχει εκτιναχθεί».