ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Αλέξης Τσίπρας / «Βρίσκεστε σε vertigo, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα»

Μιλώντας για τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία βλέπει την «υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν γιατροί και νοσηλευτές».

«Όμως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε και επισήμανε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «η αίσθηση που μας δίνετε και για την οικονομία αλλά και κυρίως για την ανθρώπινη ζωή, η αίσθηση που δίνετε ως κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεστε σε vertigo, σε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα».

«Να μην νομίζετε κι εσείς και οι υπουργοί σας ότι απευθύνεστε σε κρετίνους. Να έχετε στοιχειώδη ενσυναίσθηση για ό,τι περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα. Πολλοί συμπολίτες μας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και υπουργοί σας να πανηγυρίζουν» είπε σε έντονο τόνο

Αναφορικά με τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «νομίζουν πως απευθύνονται σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης» και επισήμανε πως «ο πιο κοντινός σας, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Στοιχειώδης νοημοσύνη και ενσυναίσθηση χρειάζεται. Τι συμπεριφορά είναι αυτή;».

«Εσείς κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας τις καλύπτετε; Τις συμμερίζεστε;» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «αυτό που θα σας ζητούσα είναι να ασχοληθείτε έστω και λίγο με την ουσία και όχι με την επικοινωνία και να μην μας κοροϊδεύετε. Πόσο πια θα μας κοροϊδεύετε;».

«Λέτε ότι θα καλύψετε τις θέσεις των επικουρικών που είναι στις ΜΕΘ. Το ίδιο πράγμα κάνετε. Αρα η τυμπανοκρουσία η χθεσινή ποιους αφορά; 10 -15 επιπλέον ανθρώπους; Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία.» συμπλήρωσε. Πέρα από τους εντατικολόγους επικουρικούς ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Με τους άλλους γιατρούς τι θα γίνει; Με αυτους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον covid;»

«Δημιουργείτε δύο ταχύτητες, περισσότερες ανισότητες αντί να λύνετε προβλήματα. Κι αυτό κάνατε και με το να έρχονται ιδιώτες γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». «Οι παρεμβάσεις που κάνετε μόνο για το θεαθήναι, για την επικοινωνία, για να γράψουν τα σάιτ και τα ΜΜΕ που έχουν αδρά επιδοτηθεί από την λίστα Πέτσα».

«Όλα τα κόμματα καταθέτουν προτάσεις. Δεν επιδείξαμε την ανευθυνότητα που δείξατε εσείς που με 30 νεκρούς από τη γρίπη. 100 νεκρούς την ημέρα έχουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα των υγεινομικών,

Επισήμανε δε πως «το 2021 είναι λιγότερες οι δαπάνες για την Υγεία», ενώ προσέθεσε πως «λένε τα παπαγαλάκια τα δημοσιογραφικά και τιτιβίζουν και πολλοί σε αυτή την αίθουσα “τι κάνατε εσείς”. Εμείς σε συνθήκες σκληρής επιτήρησης κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥΑυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘκατά 120 χωρίς να υπάρχει πανδημία. Εσείς ούτε μία κλίνη δεν οικοδομήσατε σε ΜΕΘ μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία. Και τώρα παίζετε με τους αριθμούς. Αλλά το θέμα είναι πως όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν με γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

«Το μισθολόγιο των γιατρών είναι κρίσιμο» είπε εξ άλλου, ενώ μίλησε για ακόμα μια «λαθροχειρία», καθώς «η χώρα μας είναι προτελευταία σε δαπάνες για την Υγεία μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι σχετικές γραμμές SOS ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ικανοποίηση που το αναγνωρίζει ο νυν πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.

«Πήρατε πάνω σας την ανοησία του Γεραπετρίτη»

«Θα μπορούσατε πολύ απλά σήμερα να κάνετε πράξη το σεμνότητα και ταπεινότητα. Πήρατε πάνω σας αυτήν την ανοησία του Γεραπετρίτη, το ατύχημα. Βγήκατε και το φορτωθήκατε πάνω σας. Φανταστείτε υπουργός μας σε μία από τις τραγωδίες να έλεγε ότι πανηγυρίζουμε τι θα γινόταν» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε την ομιλία του με το γνωστό, όπως είπε, ανέκδοτο. «Όταν φεύγει ένας πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ένας άλλος του αφήνει τρεις επιστολές. Στην πρώτη δύσκολη στιγμή ανοίγει την πρώτη, “ρίξτα στο προηγούμενο”. Στη δεύτερη “ρίξτα στον υπουργό” και στην τρίτη “ετοίμασε τις δικές σου”. Εσείς είσαστε ακόμα στο πρώτο στάδιο, πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο. Δε θα φανταστείτε πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Είστε στο στάδιο φταίνε οι προηγούμενοι για όλα. Οσονούπω έρχεται ο ανασχηματισμός θα τα φορτώσετε σε κάποιους υπουργούς. Θα το δείξει η ιστορία πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο στάδιο. Εσείς στραβά αρμενίζετε».