Αλέξης Τσίπρας / Ενώνουμε δυνάμεις για το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και την πληρωμή των υπερωριών
Η μάχη για τα εργασιακά θα είναι η μάχη των μαχών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για το σχέδιο νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών.
«Δεν μπορούν να γίνουν λάστιχο οι ζωές των εργαζομένων για την αύξηση κερδών των ελίτ. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο χωρίς δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Υποχρεώνουν τους νέους να εργάζονται με πενιχρή αμοιβή και απαράδεκτες συνθήκες, ή να βλέπουν τα όνειρα και τη ζωή τους να λιμνάζουν στην ανεργία.
Ο κ. Μητσοτάκης για να ξεπληρώσει τις προεκλογικές του υποχρεώσεις οδηγεί τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα.
Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δώσει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενου
«Θέλουν να ρίξουν στον Καιάδα τους νέους»
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του τόνισε ότι η προάσπιση της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων αφορά τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας, αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αφορά κάθε μορφή εργασίας και ιδιαίτερα αφορά τους νέους ανθρώπους και την προοπτική τους.
«Αυτούς που από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει στον Καιάδα.
Θέλω λοιπόν ευθύς εξαρχής να σας πω ότι σήμερα δε σας κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις αλλά για να πάρουμε θέσεις. Να πάρουμε θέσεις μάχης.
Διότι η κυβέρνηση αποφάσισε – παρά το ότι είμαστε ακόμη στη κορύφωση του δράματος της πανδημίας- να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις.
Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο».
Σήμερα λοιπόν, συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σας κάλεσα για να πάρουμε θέσεις μάχης, για να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οχτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη καταγραφή και τη πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.
Τις ζωές που δε μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιών ελίτ».
«Η κυβέρνηση έχει χρέη σε τράπεζες και μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει χρέη όχι μονάχα στις τράπεζες, αλλά και σε μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια.
«Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτές τις προθέσεις για τη διάλυση της εργασίας και τη ταπείνωση των μισθών, τα τζάκια αυτά δεν τις έχουν εκφράσει τώρα. Τις έχουν επιχειρήσει χρόνια τώρα με αφορμή τα μνημόνια και σύμμαχο τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
Γνωρίζαμε επίσης ότι η πανδημία θα αφήσει ανοιχτές κερκόπορτες, με τη καθιέρωση της τηλεργασίας που είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορεί να ελέγχει κανείς το χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες.
Αυτό που δε γνωρίζαμε ήταν ο κυνισμός με τον οποίο ο κος Μητσοτάκης, θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να οδηγήσει την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα, που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Εμείς πολύ απλά θέλουμε σήμερα να τον προειδοποιήσουμε να το ξανασκεφτεί. Και να μην επιχειρήσει να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
Εντάσσοντάς το μάλιστα και στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση αν νομίζει ότι επειδή έχει τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ με το μέρος του θα καταφέρει να κρατήσει σε ύπνωση τους εργαζόμενους και τους νέους ανθρώπους, όταν απειλείται η ίδια η καθημερινότητα και η ζωή τους, κάνει λάθος».
Οι μάχες και οι νίκες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παράλληλα εκτενή αναφορά στις μάχες που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην διακυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:
- Μειώσαμε την ανεργία κατά 10%, με 675.000 νέες θέσεις εργασίας
- Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους (αύξηση 27%). Περίπου 800.000 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από την αύξηση.
- Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ωφελήθηκαν περισσότεροι από 215.000 εργαζόμενοι.
- Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 19.2% το 2014 σε 8.94% το 2018.
- Θεσμοθετήσαμε την Ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας
- Για πρώτη φορά δηλώθηκαν 6 εκ. ώρες υπερεργασίας
- Θεσμοθετήσαμε μέτρα για την απλήρωτη εργασία
- Θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, για τον περιορισμό των αυθαίρετων απολύσεων
- Θεσπίσαμε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες
- Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους
- Στοχευμένα προγράμματα εργασίας για 15.500 νέους και επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας
- Αποκλεισμός από το δημόσιο χρήμα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία
- Αλλάξαμε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, όπου δόθηκαν κίνητρα για πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου.
- Δώσαμε πρόσβαση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να παρακολουθούν οι ίδιοι αν και πώς τους έχει δηλωμένους ο εργοδότης τους
- Θεσμοθετήσαμε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους delivery
- Δεδουλευμένα 51 εκ.€ δόθηκαν στους εργαζόμενους μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ
- 541 τριμερείς συμφιλιωτικές το διάστημα 2015-2019 στο Υπ. Εργασίας έναντι μόλις 154 το 2012-2014
- Ενισχύσαμε το ανθρώπινου δυναμικού του ΣΕΠΕ κατά 35% σε σχέση με το 2015
Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής η ΝΔ
Στον αντίποδα, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η ΝΔ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση «έδειξε τις προθέσεις της, έδειξε τα δόντια της:
- Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κίνηση που είχε δραματικά αποτελέσματα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς και απουσίας μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων από την πανδημία.
- Κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
- Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.
Και όταν ξέσπασε η πανδημία:
Οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία και με πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους.
Ειδικότερα:
- Θεσπίστηκε η υποχρεωτική, χωρίς συμφωνία του εργαζομένου, μεταφορά προσωπικού σε άλλη επιχείρηση του Ομίλου.
- Ανεστάλη η υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο.
- Θεσπίσθηκαν οι απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα.
- Μειώθηκε το Δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας .
- Δεν προβλέφθηκε καμία ρύθμιση και κανόνας για τη τηλεργασίας, που γενικεύθηκε λόγω της πανδημίας και κατέστη υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων.
«Και τώρα έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο κόσμο της εργασίας σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:
«Και το ερώτημα είναι θα τους το επιτρέψουμε; Η απάντηση είναι όχι. Δε θα το επιτρέψουμε γιατί έχουμε χρέος να μη το επιτρέψουμε».
Αγώνας ενωτικός μέχρι τη νίκη
«Για μας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, φίλες και φίλοι, αυτή η μάχη με τη κυβέρνηση, όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, θα είναι η μάχη των μαχών. Για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέλυσα και ακόμη περισσότερο γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι δεν μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, η ανάπτυξη, η δημοκρατική ανάταξη, η αναγκαία πορεία προς την κοινωνική δικαιοσύνη, με τις δυνάμεις της εργασίας ισοπεδωμένες και χωρίς δικαιώματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίστασή μας, η αντίσταση της πλειοψηφίας δηλαδή, γίνεται καθήκον. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξουμε αυτό το καθήκον, το καθήκον μας. Σας καλώ σε αγώνα ενωτικό, κανείς δεν περισσεύει, σε έναν αγώνα αποφασιστικό, σε έναν αγώνα μέχρι τη νίκη.
Να μην κατατεθεί καν, να μην περάσουν αυτές οι αντιμεταρρυθμίσεις για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για τους εργαζόμενους, από τη Βουλή των Ελλήνων, όποτε και αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.
Ποιοι συμμετείχαν στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικών εργαζομένων καθώς και εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού – επισιτισμού, των μεταφορών και του Πολιτισμού.
Η παρουσίαση μεταδόθηκε ζωντανά από το avgi.gr καθώς επίσης και από τις σελίδες του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook και το YouTube.
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα