ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Αλ. Τσίπρας: Ανίκανη και ανήμπορη η κυβέρνησή σας κ. Μητσοτάκη (Video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσει την συμφωνία γιατί διαφωνεί κάθετα με την λογική του δεδομένου συμμάχου που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας δριμύτατη κριτική στην επικοινωνιακή πολιτική των πυροτεχνημάτων που ασκεί η κυβέρνηση. Απαραίτητη μια κοινή εθνική στρατηγική για τη χώρα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανησυχία που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Βουλή.

«Η ανησυχία αυτή είναι πολιτική. Κοινωνική. Εθνική. Ειλικρινής, δεν έχει να κάνει με κόμματα». Αλλά και γιατί καθημερινά αποδεικνύετε την αδυναμία και την επιτελική σας ανικανότητα να διαχειριστείτε προβλήματα.  Γιατί εσείς γεννάτε αντι να λύνετε προβλήματα. Εσείς που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους αθλητικούς παράγοντες θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν ή – όμη γέννετω- μια γεωπολιτική κρίση;

«Αυτό λέει ο λαός μας τούτες τις μέρες παρακολουθώντας το θέατρο του παραλόγου που εσείς δημιουργήσατε. Γιατί η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική. Και όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κατάσταση στο προσφυγικό επιδεινώνεται»

«Πριν δυο μήνες σε αυτήν την αίθουσα, σας είχα πει ότι η πολιτική κατευνασμού και αδράνειας που ασκήσατε για μήνες απέναντι στην Τουρκία – και που τόσο εύγλωττα εξέφρασε ο κ Πέτσας – ήταν λαθεμένη. Και επικίνδυνη.

Γιατί η πολιτική αυτή συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και συνεισφέρει  στο να επιδεινώνεται η κατάσταση στο προσφυγικό. Σας είχα πει, όμως, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσω την στείρα αντιπολίτευση που χαράξατε εσείς, η παράταξή σας, και τα ΜΜΕ σας, στα εθνικά θέματα  και στο προσφυγικό.

Μπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας απέναντι στη χώρας μας, των τελευταίων 20 χρόνων, δηλαδή την σύναψη του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου, τόνισα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή εθνική στρατηγική.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη σε κανέναν αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία μιας κοινής εθνικής στρατηγικής

Και ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία αυτής της στρατηγικής, ήταν και είναι, να ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς Συμμάχους μας. Θυμάμαι πολύ καλά την απάντησή σας: H Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν.  Πολύ ωραία λόγια.

Αναρωτιέμαι, όμως, αν υπάρχει Έλληνας που παρακολούθησε την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο και πιστεύει ότι εφαρμόσατε στην πράξη αυτά που διακηρύσσατε εδώ στη Βουλή με τόσο στόμφο. Ιδίως όταν ανακοινώνατε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος».  Άραγε τι άλλο σημαίνει αυτό – αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας-  αν όχι ότι είμαστε δεδομένοι; 

Όταν σπεύσατε να υιοθετήσετε, πριν καν δείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τις αμερικανικές θέσεις για το 5g. Τη στιγμή μάλιστα που και η ΕΕ, αλλά μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς. Όταν σπεύσατε – μόνος σε όλη την Ευρώπη – να στηρίξετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού στο Ιράκ από αμερικανικές δυνάμεις.  Απόφαση που και οι ίδιες οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να στηρίξουν βάσει του διεθνούς δικαίου.

Όταν μας λέτε, σήμερα, ότι η Ελλάδα θα στείλει πυροβολαρχία Patriot και πάνω από 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της, στη Σαουδική Αραβία.  Και μάλιστα χωρίς καμία ομπρέλα διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ ή οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο ανήκουμε. Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και στρατιώτες στη Σ. Αραβία ;Εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και αλλάζουν το δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών.

Σας ζήτησα κατ ιδίαν και δημόσια, να ζητήσετε τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Να κουβεντιάσουμε για μια εθνική στρατηγική. Αρνηθήκατε.Σας ζήτησα να μην καταθέσατε αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, να το παγώσετε μέχρι να έχουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας, για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονες κλιμακώσουν τις προκλήσεις. Και σας το ζήτησα πριν καν πατήσετε στις ΗΠΑ.  Kαι εσείς κάνατε το ακριβώς αντίθετο.

Ψηφίζετε τη Συμφωνία χωρίς καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές, που ανακοινώνει με θράσος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ότι έρχονται. Ασφαλώς, δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω για τις αμερικανικές δηλώσεις που αναδεικνύετε ως διαβεβαιώσεις…. Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να κάνετε κ Μητσοτάκη, για να δείξετε στις ΗΠΑ ότι είμαστε δεδομένοι;

Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να κατατεθεί

Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να είχε καν κατατεθεί, όχι να ψηφίζεται σήμερα. Δεν έπρεπε να κατατεθεί, μέχρι να εξασφαλισθούν οι διαβεβαιώσεις που ξέρω ότι όλοι θέλουμε. Μας λέτε μα εσείς τη διαπραγματευτήκατε αυτή τη συμφωνία.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε τις συνομιλίες για αυτό το νομοσχέδιο.   Δεν το κάναμε όμως, κ Μητσοτάκη, επειδή είμαστε «πιστοί και προβλέψιμοι» σύμμαχοι όπως είπατε στον κ Τραμπ.

Καταστήσαμε από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώσαμε τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκέμβριο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφη, τον ίδιο μήνα, η σαφής στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του Αγωγού EastMed.

Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκε το σχήμα 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκε το Νομοσχέδιο EastMed στη Γερουσία. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίσαμε τα F-16 με προνομιακούς όρους.   Και τότε, κ Μητσοτάκη, δεν είχαμε Τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Και δεν είχαμε έναν Τραμπ που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον έλληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν. Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, για σειρά λόγους, σήμερα ενισχύει την συνεργασία του με τον Τούρκο Πρόεδρο σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή.

Και είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται και από το σχέδιο του για το Παλαιστινιακό, το οποίο, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις, επιδεινώνει τις προοπτικές δίκαιης λύσης αντί να τις βελτιώνει.  Όπως είναι σαφές ότι και η ΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιοχής μας.

Αλλά ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια κοινή εθνική στρατηγική που να μας επαναφέρει σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Κοινή στρατηγική που εσείς αρνείστε. Υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό; Εμείς λέμε υπάρχουν.Όπως είναι, για παράδειγμα, η κοινή μας στάση για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Γαλλία. Ή η σταθερή θέση για ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, επανέναρξη των διερευνητικών όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και προσφυγή στη Χάγη αν οι συνομιλίες αποτύχουν. 

Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική, αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού ότι είστε δεδομένος. Και να ενεργείτε σαν δεδομένος. Όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ. Όπου πριν λίγες μέρες συναινέσατε στην ανανέωση της Επιχείρησης Sophia χωρίς να ζητήσετε το παραμικρό από την Ιταλία και την Γερμανία. Την Ιταλία που δεν υπογράφει τον EastMed και την Γερμανία που μας άφησε απέξω από τη Διαδικασία του Βερολίνου.Όπου δεν έχετε θέσει ΑΚΟΜΑ θέμα επέκτασης κυρώσεων της Τουρκίας και Νοτίως της Κρήτης, πέραν της Κύπρου. Ίσως διότι όπως είπε ο κ Βαρβιτσιώτης «η Τουρκία δεν έχει ακόμα παραβιάσει την ΑΟΖ μας». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορεί σήμερα να συμφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας. Διότι δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας. Διότι διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του «δεδομένου» που προωθείτε.  Ψηφίζουμε παρών, σήμερα.

Και ελπίζουμε κ Μητσοτάκη, τουλάχιστον αυτήν την ύστατη στιγμή, και μετά από όλα τα διπλωματικά αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, να αναθεωρήσετε τη στάση σας.

Και να καθίσετε στο τραπέζι για να συζητήσουμε μια σοβαρή εθνική στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Που να προστατεύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μας ξανακάνει πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.  Και όχι να προσπαθείτε να κρύψετε την πολιτική σας ανεπάρκεια και τις διπλωματικές σας αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές.  Πίσω από πολεμοχαρείς δηλώσεις και από τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα που δήθεν  θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω.

“Αν συνεχίσετε να κάνετε πολιτική σε κρίσιμα διεθνή θέματα με όρους εσωτερικής κατανάλωσης κανείς δεν θα σας παίρνει σοβαρά”

Αν συνεχίσετε να κάνετε πολιτική σε κρίσιμα διεθνή θέματα με όρους εσωτερικής επικοινωνιακής κατανάλωσης και πυροτεχνημάτων, σε λίγο δε θα σας παίρνει κανένας έξω στα σοβαρά. Αλλά μη νομίζετε, ούτε μέσα σας παίρνουμε πλέον στα σοβαρά. Ιδίως μετά τα κωμικοτραγικά που γίνονται τις τελευταίες μέρες, στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.  Δεν έχουν βέβαια, από πρώτη ματιά, σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Και ελπίζω με την αβελτηρία σας να μην αποκτήσουν ποτέ.

Έχουν όμως σχέση με την αξιοπιστία, την ικανότητα, τη σοβαρότητα, την ειλικρίνεια, της κυβέρνησης που ταυτόχρονα χειρίζεται ΚΑΙ τα  εθνικά μας θέματα. Και μάλιστα σε μια κρίσιμή τους καμπή.

Και επιτρέψτε μου σήμερα να πάω λίγο κόντρα στο ρεύμα των ημερών. Τον κο Αυγενάκη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Αλλά σήμερα θέλω να του εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου. Πολύ απλά γιατί στους χειρισμούς αυτούς, ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει ο Αυγενάκης. Υπάρχει μόνο ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου. Υπάρχει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος που φέρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μη πάτε να ρίξετε λοιπόν το Μουτζούρη στον Αυγενάκη.

Αφου εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος. Γιατί η διαπλοκή σας  με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε πρωτοφανείς ακροβατισμούς. Και έχει κόστος αυτό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει κόστος για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη.

Γιατί όταν ο κ. Αυγενάκης αντικαθιστούσε δυο μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, εσείς ήσασταν πίσω από την επιλογή τους.  Γιατί στο Μαξίμου συντάχθηκε, σύμφωνα με τι πληροφορίες του Τύπου, αλλά και την κοινή λογική, το τουήτ του κ. Αυγενάκη, που ξεσήκωσε θύελλα.

Γιατί, τέλος, δική σας ιδέα ήταν η τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε, υπό το κράτος του πανικού για τις αντιδράσεις. Μια τροπολογία που όξυνε την κατάσταση αντί να την εξομαλύνει, όπως πιστεύατε.

Ανίκανη και ανήμπορη η κυβέρνηση σας, δεν είστε άξιοι της εμπιστοσύνης μας κ. Μητσοτάκη

Η κυβέρνησή σας αποδείχτηκε ανίκανη και ανήμπορη μπροστά σε μια εσωτερική κρίση που η ίδια δημιούργησε. Αλλά το τονίζω. Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας.  Αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα. Ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτεια που υπογράψατε με την διαπλοκή. Και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτεια και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε. Και ξέρετε κάτι; Ο λαός μας λέει όποιον  ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Και εσείς  ανακατευτήκατε πολύ με τα πίτουρα κύριε Μητσοτάκη. Και συνεχίζετε να ανακατεύεστε.

Και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζετε τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχετε προξενήσει στη χώρα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ηθικού και πολιτικού εκφυλισμού του δικού σας και της παράταξης σας. Ότι οδηγεί όλη την κοινωνία στον εκφυλισμό. Αλλά δεν θα το επιτρέψουμε.  Δεν είστε άξιοι καμιάς εμπιστοσύνης κύριε Μητσοτάκη.

Και σας διαβεβαιώ ότι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται φανερό για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Κύριε Μητσοτάκη, Ειδικά μετά το χθεσινό ηχηρό σας άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κο Σαμαρά, ειλικρινά κατανοώ ότι περνάτε δύσκολες ώρες.Παλιότερα πρωθυπουργοί, και εγώ μεταξύ αυτών, περνάγαμε δύσκολες ώρες για τις απαιτήσεις των δανειστών και τα μνημόνια ή για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες.

Εσείς περνάτε για το ποδόσφαιρο. Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του. Αν ήταν άλλος στη θέση μου, δε θα έχανε την ευκαιρία να ζητήσει εκλογές. Δεν θα ακολουθήσω σε μια τέτοια στιγμή το δρόμο που εσείς χαράξατε. Προβλέπω όμως, ότι έτσι που πάτε, γρήγορα θα τις ζητήσετε εσείς.  Για να αποφύγετε τα χειρότερα. Και δεν θα πούμε όχι, γιατί μας ενδιαφέρει να αποφύγει τα χειρότερα η πατρίδα μας.