ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Αλ Τσίπρας: Αποπομπή Βρούτση αλλιώς θα είναι απόδειξη συνενοχής (Video)

«Μπορεί ο κος Μητσοτάκης να αποφάσισε να δραπετεύσει από την ώρα του πρωθυπουργού για να μη δώσει απαντήσεις. Την υπόθεση αυτή όμως δεν θα την αφήσουμε έτσι»

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για το φιάσκο με την τηλεκατάρτιση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, αποφάσισε να δραπετεύσει από την ώρα του πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις αλλά και να αποπέμψει τον υπουργό Εργασίας. «Η απάντηση για να είναι πειστική μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά. Αποπέμποντας τον κο Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. 

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει «ότι η σχεδόν ολοκληρωτική παρουσία κριτικής από τα μεγάλα ΜΜΕ θα αποτελέσει αποτελεσματική ασπίδα προστασίας. Αυτή η μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε κριτικής, δεν ήταν αρκετή για να συγκαλύψει ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Γίνατε ρεζίλι των σκυλιών»

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η γραμμή του αόρατου αρχισυντάκτη των δελτίων, “δε μιλάμε για το θέμα”, δεν ήταν αρκετή για να μείνει το θέμα κρυφό αλλά σας έκανε μεγαλύτερη ζημιά γιατί η αλαζονεία των στελεχών σας, μέχρι τη τελευταία στιγμή, μέχρι προχθές το πρωί, να λένε ψέματα στους ανθρώπους, η αλαζονεία των υπουργών σας να παρελαύνουν αυτοεξευτελιζόμενοι στις τηλεοπτικές εκπομπές, σαν περιφερόμενος θίασος και με περισσό θράσος να υποστηρίζουν τη μεγάλη αυτή αρπαχτή των voucher, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Και εσάς ως κυβέρνηση αλλά και το συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που σας στηρίζει και που αναγκάστηκε τη μια να λέει τι καλό που είναι το πρόγραμμα και την επόμενη τι καλός ο κ. Μητσοτάκης που πήρε πίσω αυτό το άθλιο πρόγραμμα. Ρεζίλι των σκυλιών γίνατε και εσείς και αυτοί».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα που πήγε να στηθεί και για ποιο λόγο αρνήθηκε να απαντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός. «Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Τι ακριβώς ακύρωσε; Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα; Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα τη Τρίτη το πρωί και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό του και στα στελέχη του να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και να υπερασπίζονται με ψέματα τη χρησιμότητα αυτούς του προγράμματος» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Γιατί δεν αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης;»

«Γιατί επί ένα μήνα σχεδόν που φωνάζουμε με δηλώσεις και ερωτήσεις και εμείς και οι επιστημονικοί φορείς, ότι λόγω της πανδημίας δε χρειάζονται προγράμματα κατάρτισης για να εκταμιευθούν τα χρήματα από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και μπορούν να δθούν τα λεφτά χωρίς μεσάζοντες στους δικαιούχου; Γιατί όταν φωνάζαμε ότι είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να παίρνουν 470 οι μεσάζοντες; Γιατί όταν το πανελλήνιο, χάρη στην αντίδραση και την αγανάκτηση των επιστημόνων, έμαθε μέσα από τα σόσιαλ μιντια την απάτη της ψευτοκατάρτισης με τα μαργαριτάρια της μετάφρασης να γίνονται viral; Γιατί τότε δεν αντέδρασε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν ίδρωνε το αυτί του; Δεν ήξερε; Δεν είχε καταλάβει; Μήπως το επιτελικό του κράτος που όλα τα έχει συγκεντρώσει στο Μαξίμου, αυτό του ξέφυγε, δε το πήρε χαμπάρι; Το άφησε στον κο Βρούτση;».

«Και αλήθεια εγώ θα ήθελα ο λαλίστατος κος Βρούτσης σε ένα και μόνο ερώτημα να απαντήσει. Μόνος του την έστησε την ιστορία; Είχε ενημέρωση ο κος Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι ; Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο. Αν δε δώσει καμία απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, ο νοών νοείτω».

«90 εκατομμύρια παραπάνω χωρίς λόγο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δόθηκαν 90 εκατομμύρια παραπάνω από το Δημόσιο ταμείο, χωρίς λόγο, αφού οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας, άμεση ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση των καταρτίσεων.

«Δεν το ήξερε αυτό ο κος Βρούτσης όταν έβγαινε κάθε μέρα και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Δεν το ήξερε αυτό ο κος Μητσοτάκης; Δεν άκουγε τον υπουργό του κάθε μέρα στα κανάλια να λέει ψέματα;»

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι δόθηκαν λιγότερα χρήματα στους επαγγελματίες για να πάρουν περισσότερα οι μεσάζοντες. «Η μερίδα του λέοντος σε 5-6 μόνο ΚΕΚ των οποίων οι πλατφόρμες εγκρίθηκαν».

«Πόσα αλήθεια θα εισέπρατταν αυτά τα 6 προνομιούχα ΚΕΚ που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους στα υπόλοιπα ΚΕΚ της χώρας; Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια ευρώ. Σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσετε» επισήμανε.

«Εξευτελίζετε τους επιστήμονες για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας»

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, το αποκορύφωμα της απάτης ήταν το γεγονός ότι «η πρόσκληση προς τα ΚΕΚ βγαίνει, μένει ανοιχτή μόλις για τρεις μέρες και ω του θαύματος μέσα σε τρεις μέρες τα 5- 6 αυτά συγκεκριμένα ΚΕΚ καταθέτουν εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων».

«Αλήθεια θα μας εξηγήσει κανείς πώς αυτά τα συγκεκριμένα κέντρα κατάφεραν μέσα σε τρεις μέρες να ετοιμάσουν προγράμματα δεκάδων χιλιάδων σελίδων; Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς προσυνεννόηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως κυριότερο είναι ότι το εκπαιδευτικό αυτό υλικό με τα μαργαριτάρια εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας, έχει την υπογραφή του.

«Και δεν είναι μόνο οι διαβόητες ασυναρτησίες. Τι ακριβώς μαθαίνουν οι επιστήμονες; Οι δικηγόροι καλούνται να μάθουν πώς να αρχειοθετούν τους φακέλους τους και οι μηχανικοί να ανοιγοκλείνουν τους υπολογιστές τους. Καλά, δεν ντρέπεστε λιγάκι για αυτήν την ιστορία; Για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας, πιστεύετε ότι έχετε το δικαίωμα να εξευτελίζετε μαζικά τον επιστημονικό κόσμο της χώρας;».

Άλλα ούτε τότε, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «ίδρωσε το αυτί του κου Μητσοτάκη. Ξέρετε πότε ίδρωσε και αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω και να εκθέσει φυσικά και τους υπουργούς και τους δημοσιογράφους; Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από δημοσιογραφικές έρευνες ότι σύμβουλοι συμβούλους υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με τα λίγα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».

«Μπορεί ο κος Μητσοτάκης να αποφάσισε να δραπετεύσει από την ώρα του, την υπόθεση αυτή όμως δεν θα την αφήσουμε έτσι. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ιδίως αν σήμερα κιόλας ο λαλίστατος κύριος Βρούτσης δεν έχει το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που του θέτω. Αν ήταν δική του η έμπνευση και ο σχεδιασμός ή από κοινού με το Μαξίμου» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αν δεν απαντήσει, προφανώς σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε και τότε θα πρέπει να δώσει την απάντηση ο κος Μητσοτάκης. Και η απάντηση για να είναι πειστική μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά: Με την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής».