ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Ανάπτυξη – δημοκρατία – δικαιώματα – αλληλεγγύη, για όλους!

Αν θέλαμε να κρατάγαμε, με δικά μας λόγια, τον πυρήνα της ομιλίας του Ευκ. Τσακαλώτου, την Παρασκευή στη Μυτιλήνη, το μήνυμα ήταν σαφές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εργάζεται για μια κοινωνία που θα διαχέει συνεχώς το πλεόνασμα της, όποιας, ανάπτυξης στους πολλούς και ειδικότερα στα πιο φτωχά τμήματα της, μια κοινωνία που θα διευρύνει συνεχώς τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολλών, μια κοινωνία της αλληλεγγύης και της ανοχής στο διαφορετικό». 

Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουν και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δυο πόλους που συγκρούονται, παντού, στην Ελληνική κοινωνία: «Ανάπτυξη για τους πολλούς» απέναντι στην «ανάπτυξη των αρίστων«, «δημοκρατία και δικαιώματα για όλους» απέναντι στην διαπλοκή, την αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό, «αλληλεγγύη για όλους» απέναντι στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον φασισμό.

Ας μη γελιόμαστε: Αυτές τις διαχωριστικές γραμμές θα τις συναντάμε παντού από εδώ και πέρα. Σε όλες τις εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου. Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι και τις εθνικές εκλογές, με το ένα ή τον άλλο τρόπο, ανάμεσα σε αυτές θα τοποθετήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες.

Τώρα, για το αμέσως επόμενο διάστημα, που έχουμε μπροστά μας τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση,  από τις κοινότητες μέχρι την περιφέρεια, στηρίζουμε κινήσεις, υποψηφίους και προγράμματα που:

Απευθύνονται και περιλαμβάνουν τους «πολλούς», τις προσδοκίες και την καθημερινοτητά τους. Μέσα σε αυτά, ο άνεργος,  ο νέος, ο μισθωτός, ο αγρότης , ο μικρό επαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο νέος, η γυναίκα, βρίσκουν τη δική τους θέση. Με αυτό τον τρόπο στεκόμαστε απέναντι στους δήθεν «ειδικούς της ανάπτυξης» που υπόσχονται να κάνουν «καλύτερα τα πράγματα» γιατί εμείς θέλουμε να γίνονται διαφορετικά.

Προτάσσουν την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και της λειτουργίας των τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών. Το πώς δηλαδή αυτοί, από φυτώρια της τοπικής διαπλοκής, με αποφάσεις που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες εξυπηρετώντας συγκεκριμένα κάθε φορά τοπικά συμφέροντα, θα γίνουν πραγματικά βήματα δημοκρατίας για τους πολίτες.

Μιλάνε για την αλληλεγγύη για όλους, σαν την συγκολλητική ουσία της κοινωνικής συνοχής και της προόδου. Γιατί δεν μπορεί να ευημερεί μια τοπική κοινωνία όταν υπάρχουν αποκλεισμοί, όταν κυριαρχούν οι διαχωρισμοί και η μη ανοχή για τον άλλον. Το κάθε άλλον!

Οι διαχωριστικές γραμμές είναι φανερές. Ολοι και όλες, πάνω σε αυτές τοποθετούνται και κανένας δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από γυαλιστερά χαρτιά, ωραίες φωτογραφίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα!

Διαβάστε: