ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Αναμένοντας πράσινο φως από το σημερινό EWG: Πού κλειδώνει η διαπραγμάτευση

Όπως αναφέρεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μια «συνολική συμφωνία» με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει και τις δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2019.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις αναφορές Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, όλα τα επίμαχα σημεία της διαπραγμάτευσης (φορολογικό, συνταξιοδοτικό, αντισταθμιστικά, ενεργειακά και εργασιακά) στα βασικά τους σημεία έχουν κλείσει, ενώ οι λεπτομέρειες που απομένουν αναμένεται να διευθετηθούν με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την οποία πιθανότατα θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως το EWG.

«Τίποτα δεν ισχύει, αν δεν συμφωνηθούν όλα» ανέφεραν Βρυξέλλες, ESM και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας τη συζήτηση για το ύψος των πλεονασμάτων και τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του Ρόιτερς…

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίασε χτες  κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο «οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης».

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε:

«Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή «.

Το δημοσίευμα Του Ρόιτερ δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.

Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018».

Δεν επιβεβαιώνουν οι δανειστές

Οι δανειστές της Ελλάδας δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτό που δήλωσαν νωρίτερα πηγές ότι επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία για τα ανοικτά θέματα στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και δήλωσαν ότι τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, αντίθετα απ” αυτό που επιθυμεί η Αθήνα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές. Δύο ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα προκαταρκτική συμφωνία.

Σε δήλωσή του νωρίτερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ανέφερε ότι τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα μπορούν να αποφασιστούν μόνο στο τέλος του προγράμματος διάσωσης.

«Θα καθορίσουμε στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM. Επανέλαβε επίσης ότι τα ενδεχόμενα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν την επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδο χάριτος για τους τόκους, αλλά όχι τη θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια.

Διαψεύδει και η Ανίκα Μπράιτχαρτ…

Δεν επιβεβαιώνουν προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, σχετικά με το δημοσίευμα του Ρόιτερς που κάνει λόγο για «προκαταρκτική συμφωνία» σε συντάξεις και αγορά εργασίας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα οικονομικά, Ανίκα Μπράιτχαρτ απάντησε πως έχει υπόψη της το δημοσίευμα αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί». Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δ. Τζανακόπουλος: Αισιοδοξία για τα εργασιακά, νομοθέτηση μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας

«Συνταξιοδοτικό, εργασιακό και θέματα ενέργειας» τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης επισήμανε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο ΣΤΑΡ προσθέτοντας ότι «ο κύριος όγκος των συμφωνηθέντων θα ψηφιστεί αφού θα έχουμε στα χέρια μας τη συνολική συμφωνία».

Εκτίμησε ότι αναμένει θετική κατάληξη στο θέμα των εργασιακών μετά τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Μετά τη Ρώμη, τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου, όπως των κ. Γιούνκερ, Τουσκ, Τζεντιλόνι, τη στάση του τους σοσιαλιστικού κόμματος έχει δημιουργηθεί πολιτικός συσχετισμός που θα οδηγήσει σε θετική κατάληξης το θέμα των εργασιακών».

«Τα εργασιακά θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε τη συνολική συμφωνία που όπως είπε «μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις των δανειστών ότι θα καταλήξουμε την 7η Απριλίου».

Τόνισε επίσης ότι είναι πολλά τεχνικά θέματα που συζητούνται και πολλά πολιτικά με συμβολισμούς τα οποία αναμένουμε να κλείσουν σε μια συνολική συμφωνία ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ .

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμιά υπογραφή αν δεν υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος και απαντώντας για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης επεσήμανε ότι «είναι σαν το σκάκι, αν αποκαλύψεις τις επόμενες κινήσεις σου ο αντισυμβαλλόμενος σου θεωρεί ότι έχουν ήδη γίνει. Όλοι κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Η συζήτηση για τη συμφωνία θα διεξαχθεί αναλυτικότατα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».

 Ευ. Τσακαλώτος: «Η β” αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε»

«Η β” αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, όπου το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του ότι δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές (λόγω και της συμμετοχής του ΔΝΤ) και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.