ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ανοιχτό πόλεμο στους εργαζόμενους κήρυξε η κυβέρνηση

Πετρόπουλος Ανδρέας

Κατακραυγή για την οριζόντια μείωση μισθών μετά την αποκάλυψη της «Α» – Προκλητική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας δίνει τη δυνατότητα στις λειτουργούσες επιχειρήσεις (και τις κερδοφόρες) να προχωρήσουν, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σε εκ περιτροπής εργασία που θα αφορά από το 50% έως και το 100% του προσωπικού τους και μάλιστα με ισχύ για το επόμενο εξάμηνο

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η προκλητική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στις λειτουργούσες επιχειρήσεις (και τις κερδοφόρες) να προχωρήσουν, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σε εκ περιτροπής εργασία που θα αφορά από το 50% έως και το 100% του προσωπικού τους, οδηγώντας έτσι σε οριζόντια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Όπως αποκάλυψε πρώτη η “Αυγή”, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το προβλεπόμενο διάστημα του «έκτακτου μέτρου» φτάνει τους έξι μήνες, οπότε οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του εξοντωτικού μέτρου για τους εργαζόμενους έως τις 21 Σεπτεμβρίου!

Την εξοντωτική ρύθμιση για τους εργαζόμενους παραδέχθηκε την Τρίτη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο μέτρο ως βοήθεια στις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία!

Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Αυγή», μέσω της ΠΝΠ και του συγκεκριμένου άρθρου 9 επιβάλλεται ένα νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας με πλήρη εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος και χωρίς καμία διαβούλευση, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος βέβαια καταργείται μέσω της ΠΝΠ. Να σημειωθεί ακόμα ότι η ΠΝΠ δεν προβλέπει τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες χάνονται, όπως και τα ένσημα των εργαζομένων για το διάστημα που δεν θα εργάζονται.

Γενικευμένη επίθεση στους εργαζόμενους

Αντιδρώντας στο συγκεκριμένο μέτρο, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως ‘μέτρα προστασίας της εργασίας’, αλλά στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία». Ακόμα, προειδοποιεί ότι »τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας η κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για το νέο κύμα ανέργων και φτωχών εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση, την ώρα που βαθαίνει η οικονομική κρίση, πατάει γκάζι στην κατηφόρα. Οι παρεμβάσεις της στα εργασιακά δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές από αυτές λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχουν ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώνει ο υπουργός Εργασίας συνιστούν μια γενικευμένη επίθεση στην εργασία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα για την ΠΝΠ που προβλέπει οριζόντια μείωση των μισθών στο 50% ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

“Μετά τη fast track διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθέτησε και fast track διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για έξι μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.

Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως ‘μέτρα προστασίας της εργασίας’. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς βαθαίνουν την οικονομική κρίση και ενισχύουν τις ανισότητες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «πλήρη προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος», τονίζοντας ότι «οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά».

ΓΣΕΕ: “Να αποσυρθεί άμεσα”

«Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων για δύο εβδομάδες τον μήνα, καταβάλλοντας τον μισό μισθό» ζητεί με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας «να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα, και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Ποιούς αφορά η πλατφόρμα για την καταβολή των 800 ευρώ

Σε λειτουργία τέθηκε από προχθές Τρίτη η πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη για την υποβολή της αίτησης των 800 ευρώ, η οποία αφορά επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει δια νόμου τη λειτουργία τους ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, προκειμένου να δηλώσουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται αλλά και τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή.

Στην πλατφόρμα θα ενταχθούν αρχικά εργοδότες και επιχειρήσεις, ενώ από την 1η Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονική καταγραφή όσοι εργαζόμενοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (supportemployees.yeka.gr).

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις, δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, είναι οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

* Οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται με κυβερνητική απόφαση, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (αυτές που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης).

* Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 20ή Μαρτίου 2020 είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τη διαδικασία αυτή, καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και δέκα έτη».