ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Αντιδράσεις από την ΧΑ, στελέχη της ΝΔ και την ΟΝΝΕΔ για τα εγκαίνια του μουσείου Μπελογιάννη

Εκθέματα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης, στο σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ, στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, που πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΚΙΑΣ

«Αρνητική έκπληξη» αποτελούν οι τοποθετήσεις για τον Νίκο Μπελογιάννη των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τασούλα και Κώστα Τζαβάρα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Εδώ και ένα μήνα δημοσίως είχαν εκφραστεί μόνο από την «Καθημερινή» και την «Εστία» και ύστερα από περιθωριακά έντυπα της άκρας άκρας δεξιάς αντιρρήσεις κατά πόσο έπρεπε να συμμετέχει η Βουλή. Από καμία άλλη πλευρά και αυτό το θεωρούσα ως στοιχείο δημοκρατικής ωρίμανσης», είπε ο Ν. Βούτσης που δήλωσε ότι «μένω έκπληκτος» για τις ομιλία Τζαβάρα – Τασούλα.

«Μένω έκπληκτος για μία εκτέλεση που έγινε κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή των πλέον επιφανών εκείνης της περιόδου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «εκφράζω την έκπληξή μου διότι οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι στο κράτος υπήρχε αμφιταλάντευση για την εκτέλεση που έγινε Κυριακή το πρωί – κάτι που είτε οι Γερμανοί δεν είχαν κάνει – έγινε υπό την εργώδη προσπάθεια του παρακράτους και του κράτους γιατί την επομένη είχε συγκληθεί το Συμβούλιο Χαρίτων».

«Η τελευταία μου έκπληξη έχει σχέση με αυτό που ζήσαμε χθες στην Αμαλιάδα και δείχνει την ωριμότητα του λαού μας. Από πουθενά δεν υπήρξε ένσταση ακόμη και στον τοπικό τύπο. Είχαν αντιληφθεί όλοι πλήρως την σημασία που έχει η Βουλή να τιμήσει τον Νίκο Μπελογιάννη», ήταν το γεμάτο νόημα καταληκτικό σχόλιο του Ν., Βούτση.

Ακολούθησε παρέμβαση του Κ. Τζαβάρα ο οποίος εκτίμησε πως αν ζούσε ο Μπελογιάννης μπορεί να είχε άλλη άποψη «όπως ο Κύρκος με αυτά που είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή».

Ο Θοδωρής Δρίτστας

Απαντώντας δε στον Κώστα Τασούλα, ο Θοδωρής Δρίτσας, σε μία μικρή παρέμβαση, ανέφερε ότι είναι θλιβερό η ΝΔ να ακολουθεί τους εκπροσώπους του δωσιλογισμού.

«Ο κ. Τασούλας έχει τις απόψεις του και το θάρρος της γνώμης του, και τις λέει ευθαρσώς, αλλά μετά από τόσες δεκαετίες να δικαιώνεται το μετεμφυλιακό κράτος, σε μια στιγμή μάλιστα που με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και του προέδρου της, Νίκου Βούτση, και της ελληνικής κυβέρνησης υπήρχε ακριβώς αυτή η σημαντική πρωτοβουλία που υπερβαίνει τα όρια μιας παράταξης και ενός κόμματος», είπε ο κ. Δρίτσας και αναρωτήθηκε: «Ποιος μπορεί να κατηγορήσει την Αριστερά για διχασμό; Εντάξει, δεν το συζητώ για την πολιτική εκπροσώπηση του δοσιλογισμού, αλλά η Ν.Δ. είναι δυνατόν να χειροκροτεί τέτοιου είδους στάσεις και κριτικές και απόψεις; Είναι θλιβερό».

Δ. Τζανακόπουλος: «Κατάπτυστη» η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη

«Κατάπτυστο σχόλιο» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τη χθεσινή ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για τον Νίκο Μπελογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσέθεσε: ότι «ο Νίκος Μπελογιάννης το μόνο που αξίζει είναι μόνο τιμή».

Στην ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων, η ΟΝΝΕΔ αναφέρει: «Εν μέσω της όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής, σφοδρής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, χρειάζεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που θα ενώσει τους Έλληνες. Αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει σήμερα, ως γνήσιος εκφραστής μετεμφυλιακών συμπλεγμάτων, να υμνήσει έναν πρωταγωνιστή των ετών του διχασμού, πιστός στην επαίσχυντη και εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του “ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς”».

Απασφάλισε η Χρυσή Αυγή: «Θα γκρεμίσουμε το σπίτι του αρχισφαγέα Μπελογιάννη» (βίντεο)

Η Χρυσή Αυγή δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη ακροδεξιό σόου στη Βουλή, όπου σήμερα συζητείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά.

Με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη στην γενέτειρα του Αμαλιάδα, ο βουλευτής της εγκληματικής οργάνωσης Παναγιώτης Ηλιόπουλος, απασφάλισε και χαρακτήρισε «αρχισφαγέα» τον μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, απειλώντας μάλιστα πως αυτός και οι όμοιοι του θα «γκρεμίσουν» το σπίτι του.

«Χθες ο Τσίπρας, ευρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο, για να τσιγκλίσει τα αριστερά αντανακλαστικά του ακροατηρίου του, εγκαινίασε ένα μουσείο για τον Μπελογιάννη. Για τον αρχισφαγέα του κομμουνιστικού κόμματος. Για αυτόν που ευθύνεται για τόσα εγκλήματα εγκαινιάστηκε ένα μουσείο. Βέβαια για τον Παύλο Μελά, του οποίου το σπίτι ρημάζει στην Κηφισιά, δεν έχει ακουστεί ούτε μια λέξη» είπε ο χρυσαυγίτης Ηλιόπουλος.

Άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών της Αριστεράς που άρχισαν να διαμαρτύρονται από τα έδρανα τους, με τον Ηλιόπουλο να παραληρεί λέγοντας: «Τιμήσατε τον σφαγέα αλλά εμείς το σπίτι του θα το γκρεμίσουμε για να μην θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού, όταν θα έρθει η ώρα. Θα δείτε το Μουσείο Μπελογιάννη τι θα γίνει, όταν θα έρθει η Χρυσή Αυγή στα πράγματα».

Η προκλητική τοποθέτηση προκάλεσε την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος είπε ότι «κανένα σπίτι δεν μπορεί κανείς να γκρεμίσει», με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο να συνεχίζει να απειλεί, λέγοντας: «Καλά, θα έρθουμε στα πράγματα και θα δείτε».

Ο Ηλιόπουλος συνέχισε στο γνωστό χρυσαυγίτικο ύφος και ρώτησε  «ποιά είναι η άποψη της ΝΔ για τον Μπελογιάννη τον καπετάν Γιώτη και τους αριστερούς, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής να του απαντά: «δεξιός είμαι αγενής δεν είμαι». Στη συνέχεια, ο Νικήτας Κακλαμάνης έδωσε εντολή «να βγουν από τα πρακτικά της Βουλής οι χαρακτηρισμοί για αρχισφαγέα και αρχιδιαπλεκόμενο».

«Η φασιστική Χρυσή Αυγή δεν έχει καν το ηθικό ανάστημα να αναφέρεται στη δράση του Μπελογιάννη και του ΚΚΕ. Όταν αυτός πολεμούσε τους ναζί κατακτητές, αυτοί ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί τους, φορούσαν κουκούλες και έστελναν αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν την ήττα του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό», ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή απαντώντας στην επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από Left και ΑΜΠΕ