ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης / Επέμβαση της Αστυνομίας με ξύλο και προσαγωγές φοιτητών

Αστυνομική επέμβαση εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκηςπραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας με επίδειξη για μια ακόμα φορά πρωτοφανούς βίας κατά των φοιτητών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Θεσσαλονίκη - προσαγωγες ΑΠΘ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο κτίριο της πρυτανείας που νωρίς το πρωί είχε καταληφθεί από μέλη φοιτητικών οργανώσεων που αντιδρούν στην εφαρμογή του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» για την αποδιοργάνωση των Πανεπιστημίων και την εγκαθίδρυση αστυνομίας στα ΑΕΙ. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΑΤ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν ακόμη και σε δημοσιογράφους και κάμεραμεν που κατέγραφαν τα γεγονότα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Εκτός κτιρίου παραμένουν φοιτητές που ήταν εκεί από το νωρίς, αλληλέγγυοι στους καταληψίες. Η ίδια πηγή θέλει άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο να αρνούνται να αποχωρήσουν. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές που εκτιμώνται σε δεκάδες, με κάποιες από αυτές να έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΑΤ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΑΠΘ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΘ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Πληροφορίες θέλουν να προετοιμάζεται πορεία διαμαρτυρίας από τον χώρο του ΑΠΘ προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατάληξη την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, με αίτημα την απελευθέρωση όσων προσήχθησαν ή συνελήφθησαν.

Δεκάδες βίντεο με την επίθεση της ΕΛΑΣ στα social media

Προσήγαγαν και τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Με ανακοίνωσή του Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης καταγγέλει την επίθεση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών.

«Απρόκλητη επίθεση  από την αστυνομία δέχτηκαν σήμερα στο ΑΠΘ, φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θα σταθεί στο πλευρό της νεολαίας και στους αγώνες της για σεβασμό και προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ

Την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων στη διάρκεια της σημερινής επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητάει το ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.

«Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους», επισημαίνει.

Στα social media υπάρχουν δεκάδες αναρτήσεις με σκηνές από την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του πανεπιστημίου.

Δυναμική απάντηση στο «νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη»

Νωρίτερα, μέλη φοιτητικών παρατάξεων στις 7 το πρωί περίπου βρέθηκαν στο χώρο πριν αρχίσει η προσέλευση των διοικητικών υπαλλήλων και κατέλαβαν το κτίριο.

Στον χώρο έξω από αυτό συγκεντρώθηκαν λίγο μετά φοιτητές τόσο από τις παρατάξεις όσο και από άλλες σχολές συμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση και την κατάληψη, που έχει ως βασικό αίτημα την ακύρωση του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» 4777/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

«Ο νόμος θα καταργηθεί στο δρόμο. Ενάντια στην αστυνομοκρατία τη μιζέρια τους ταξικούς φραγμούς και τις επιταγές αγοράς/κεφαλαίου στα πανεπιστήμια», αναγράφεται στο μεγάλο πανώ που έχει αναρτηθεί στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Αριστοτελείου.

Παράλληλα, καλούνται οι φοιτητές στην πορεία που έχουν προγραμματίσει οι φοιτητικοί σύλλογοι την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 13.00, με σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα του Βενιζέλου.

Η κατάληψη έρχεται να κλιμακώσει την αντίδραση των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζονται για μαζική συμμετοχή στην πορεία της Πέμπτης.Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου έχει ενημερώσει για την προοπτική κατάληψης την εισαγγελία ήδη την Κυριακή, καθώς είχαν προηγηθεί σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Την Δευτέρα υπήρξε νέα επικοινωνία και ενημέρωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο, «η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

Η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς με βάση τον άρτι ψηφισθέντα νόμο και την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 23 χαρακτηρίζεται πειθαρχικό παράπτωμα για τους φοιτητές «η καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», όπως και «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».