ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Γιατροί νοσοκομείου Παπανικολάου / «Δραματικές ελλείψεις προσωπικού, ήταν βέβαιο ότι θα φθάναμε εδώ»

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη.

Το νοσοκομείο Παπανικολάου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορωνοιό και πληρώνει ήδη βαρύ τίμημα αφού ήδη περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι νοσούν με covid όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι στην συζήτηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο διευθυντής της μονάδας του νεφρού ήθελε να είναι εδώ. Δεν είναι εδώ γιατί νόσησε ένας γιατρός μέσα από την μονάδα όπως επίσης και μια νοσηλεύτρια. Μπήκαν όλοι σε καραντίνα. Αλλά το ερώτημα τώρα είναι: Οι νεφροπαθείς που θα πάνε και ποιος θα το απαντήσει; Ένα παράδειγμα του ελλιπούς σχεδιασμού» επεσήμανε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

Αυτό όπως εξήγησε δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού.

«Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό . Αυτό το νοσοκομείο φυλλορροεί από αυτό το προσωπικό που μπορεί να το στηρίξει. Το επικουρικό προσωπικό το λέει και η λέξη. Επικουρούν. Μόνιμο προσωπικό είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού που ήρθαν σε όλο το 2020» εξήγησε η πρόεδρος για να συμπληρώσει ότι η διοίκηση προσπαθεί να λύσει το θέμα με αναστολή των αδειών.  Όμως το πρόβλημα είναι έντονο αφού είναι πάνω από 500 οι οργανικές θέσεις που παραμένουν κενές.

Επιπροσθέτως το επόμενο διάστημα αρκετοί γιατροί θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων αφού από τις 26 οργανικές θέσεις αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνο 13 αναισθησιολόγοι για να καλύψουν 12 χειρουργικές κλινικές.  

«Κάνουμε επιλογή ασθενών»

«Μας ζήτησαν τρεις κλινικές του νοσοκομείου να αυτοκαταργηθούν» εξήγησε ο διευθυντής της κλινικής ΩΡΛ εξαιτίας της περικοπής των χειρουργείων κατά 80%. «Μετά από πιέσεις καταφέραμε μέσω της συνένωσης να  διατηρήσουμε την δυνατότητα να κάνουμε μερικά χειρουργεία» εξήγησε.

«Καλούμαστε να κάνουμε επιλογή για το ποιοι θα χειρουργηθούν. Και παλεύουμε μεταξύ μας να πείσουμε ο ένας τον άλλο για το ποιος θα χειρουργηθεί. Γίνεται διαλογή ασθενών σήμερα όχι για τον covid όπως στο εξωτερικό αλλά για το ποιος θα προλάβει να χειρουργηθεί» τόνισε ο διευθυντής ΩΡΛ.  

Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αν η επίταξη κλινών στις ιδιωτικές κλινικές θα ήταν μια ενδεδειγμένη λύση, όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν ότι αυτή η πρόταση είναι λύση στο πρόβλημα.

«Αν έχουμε πόλεμο, και έχουμε πόλεμο, στον πόλεμο δεν κοιτάζει ο καθένας το μαγαζάκι του. Βγάζουμε τον πόλεμο και μετά έχουν τον καιρό να κερδίσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία» είπε η εκπρόσωπος των εργαζομένων.

«Ήταν βέβαιο ότι θα φτάσουμε στο σημείο αυτό»

Διάχυτος όμως ήταν και ο φόβος όλων των εργαζομένων για την εξαιρετικά δύσκολη επόμενη ημέρα λόγω της πανδημίας. Ήδη το νοσοκομείο όπως εξήγησαν έχει μόλις 10 κρεβάτια covid  διαθέσιμα και αύριο θα έχουν εφημερία που συνήθως έρχονται 20 με 25 περιστατικά. «Έχουμε 10 κρεβάτια, οι υπόλοιποι 15 που θα πάνε;» αναρωτήθηκαν και επεσήμαναν το ήταν αναμενόμενο να φθάσουμε στο σημείο αυτό αφού δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

«Από το απόλυτο lockdοwn στο “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Δείχνει έλλειψη στρατηγικής, γιατί το λέγαμε εμείς οι συνάδελφοι που είμαστε στην επιτροπή πανδημίας ότι τον χρόνο που κερδίσαμε από το lockdοwn θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε με υποδομές, με έμψυχο υλικό. Ήταν βέβαιο ότι θα φτάσουμε στο σημείο αυτό» τόνισαν.