ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Γ. Πάλλης: Ανάγκη για την εκπόνηση ενός κεντρικού στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου όπου να αποτυπώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού

giorgos_pallis

Τον ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη συνάντησε χτες (18/12/16) στο Υπ. Οικονομικών ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης.

Το θέμα συζήτησης αφορούσε πιθανές βελτιώσεις του επικείμενου αναπτυξιακού νόμου προκειμένου να προβλεφθούν μέτρα ενίσχυσης των περιοχών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και που ούτως η αλλιώς χρίζουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης λόγω ιδιαιτεροτήτων, όπως είναι τα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Ο Λ. Λαμπριανίδης ενημέρωσε τον βουλευτή πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος βρίσκεται σε ώριμη φάση και ο οποίος σύντομα θα δημοσιοποιηθεί, θα δίνει αυξημένα κίνητρα σε περιοχές με χαμηλότερη ανάπτυξη (με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια), θα προβλέπει καλύτερη και ποιο ευρεία κατανομή των πόρων, ενώ υπό προϋποθέσεις (μονοπωλιακής θέσης και έλλειψη άλλης επιδότησης) θα μπορούν  να ενισχυθούν και οι ΟΤΑ.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ως προς τις εκκρεμούσες πληρωμές του προηγούμενου αναπτυξιακού, να δοθεί άμεση προτεραιότητα στους δικαιούχους των εννιά νησιών που πλήττονται άμεσα από το προσφυγικό, με πρώτη την Λέσβο η οποία έχει επωμισθεί και το μεγαλύτερο βάρος.

Ο Γ.. Πάλλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η αποεπένδυση που συντελείται αυτή την στιγμή στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, καθώς και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του προηγούμενου -κατά τη περίοδο 2006-2015- που ουσιαστικά δεν κατάφερε (66,138 εκ. συνολικά εκταμιεύτηκαν σε όλη την περίοδο) να προσελκύσει επενδύσεις στην Π.Β.Α.

Για τον λόγο αυτό ο Γ. Πάλλης εξέφρασε την ανάγκη εκπόνησης ενός κεντρικού  στρατηγικού σχεδιασμού, όπου να αποτυπώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νησιού καθώς και οι τομείς-κλάδοι με στρατηγικά πλεονεκτήματά, οι οποίοι θα μπορούσαν να συντελέσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τα νησιά.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση  που πλήττει αυτή την στιγμή και την Λέσβο, ο Γ. Πάλλης ανέφερε ότι η όποια στόχευση των κινήτρων του αναπτυξιακού θα έπρεπε να γίνει μετά από μελέτη επιπτώσεων του προσφυγικού στα νησιά μας, που έως σήμερα δεν έχει γίνει. Ο βουλευτής ενημέρωσε τον ΓΓ ότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία εάν βέβαια συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τέλος ο Γ. Πάλλης εξέφρασε την ικανοποίηση του αναφορικά με την επιβολή πλαφόν σε επενδυτικά πρότζεκτ, μιας και κάτι τέτοιο πέραν της ποιο δίκαιης κατανομής και μεγαλύτερης διασποράς επενδύσεων, θα απέτρεπε και από την χρηματοδότηση κάποιων πολύ μεγάλων έργων υψηλής όχλησης για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες.