ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Γ. Πάλλης με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις: Η νεολαία της Λέσβου και της Λήμνου αξίζουν καλύτερα.

«Εάν το πανό στα σχολικά κάγκελα γράφει «Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» και οι πόρτες είναι κλειδωμένες με λουκέτο, ποιος θα βρεθεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πώς; Μια ανάσα είναι η απόσταση που μας χωρίζει από ένα επόμενο πανό που θα γράφει «Λέμε ΟΧΙ στη δημοκρατία, λέμε ΝΑΙ στο φασισμό»… Και για να ωφεληθούν ποιοι; Οι πολιτικοί επίγονοι αυτών που στο παρελθόν μας οδήγησαν σε δικτατορίες και σε εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή της Κύπρου;» γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, Γ. Πάλλης, με παρέμβασή του στη σελίδα του στο fb, με αφορμή τις καταλήψεις και σχολείων της Λέσβου με αφορμή το Μακεδονικό.

Ο Γ. Πάλλης που από την Παρασκευή το πρωί  μέχρι την Κυριακή θα βρίσκεται στο Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών ΝΑ Ευρώπης (SEECP-PA). γράφει για τις καταλήψεις.

Ενα σχόλιο για τις μαθητικές καταλήψεις στα νησιά μας

Είναι δικαίωμα των μαθητών να διεκδικούν αγωνιστικά καλύτερα σχολεία και καλύτερη παιδεία. H κατάληψη είναι το έσχατο μέσο που έχουν οι μαθητές για να πιέσουν για τις διεκδικήσεις τους, και ως τέτοιο πρέπει να διαφυλαχτεί. Άλλωστε, γνωρίζω κι εγώ από τα μαθητικά μου χρόνια ακόμα, τα χρόνια θέματα υποδομών των σχολείων του Ν. Λέσβου και τα δίκαια και πάγια αιτήματα των μαθητών.

Όμως, σαν μαθητής θυμάμαι και κάτι άλλο: το 1992, στη μεγάλη έξαρση του «Μακεδονικού», να μας κατεβάζουν οι καθηγητές, οργανωμένα, στα τότε συλλαλητήρια. Εκείνα τα συλλαλητήρια που, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχαν χρησιμοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή για να της δώσουν για πρώτη φορά μια «νομιμοποιημένη» δημόσια παρουσία.

Φοβάμαι πως κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα. Και ειδικά στο νησί μας, το οποίο η ακροδεξιά έχει προσπαθήσει να αναστατώσει για ίδιον όφελος αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό. Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους, ώστε η κουβέντα γύρω από τα υπαρκτά προβλήματα των σχολείων να μην εκτραπεί προς την πατριδοκαπηλεία και τον εθνικισμό.

Διότι το σχολείο είναι πράγματι χώρος πολιτικής κοινωνικοποίησης. Όμως, άλλο είναι να καλλιεργείς κουλτούρα συμμετοχής, συλλογικής δράσης και συσπείρωσης, αναπτύσσοντας πρωτοβουλία και αμφισβητώντας το κατεστημένο σύστημα, με τη φρέσκια εφηβική σκέψη, και εντελώς διαφορετικό να γίνεσαι αντικείμενο καθοδήγησης από περιθωριακά ακροδεξιά κέντρα, που μόνο στόχο έχουν τη νομιμοποίησή τους και τη στρατολόγηση νέων μελών.

Καμία κοινωνία δεν κέρδισε ποτέ από τη μισαλλοδοξία, και όσοι την καλλιεργούν το κάνουν για τα δικά τους σκοτεινά κίνητρα. Πρέπει λοιπόν να σταθούμε απέναντι στη δογματική και αντιεπιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων, αντίπαλοι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Θέλουμε οι νέοι μας να προβληματίζονται και να συζητούν, όχι απλά να αφομοιώνουν την όποια προπαγάνδα. Τις τελευταίες ημέρες λήφθηκαν αποφάσεις, έκλεισαν σχολεία, ανέβηκαν πανό. Και όλα αυτά έγιναν συχνά χωρίς διαβούλευση, απουσία διαλόγου, ερήμην των μαθητικών συνελεύσεων. Οι δημοκρατικές διαδικασίες πήγαν «περίπατο». Οι φασιστικές πρακτικές τις εξοβέλισαν στο πυρ το εξώτερον.

Εάν το πανό στα σχολικά κάγκελα γράφει «Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» και οι πόρτες είναι κλειδωμένες με λουκέτο, ποιος θα βρεθεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πώς; Μια ανάσα είναι η απόσταση που μας χωρίζει από ένα επόμενο πανό που θα γράφει «Λέμε ΟΧΙ στη δημοκρατία, λέμε ΝΑΙ στο φασισμό»… Και για να ωφεληθούν ποιοι; Οι πολιτικοί επίγονοι αυτών που στο παρελθόν μας οδήγησαν σε δικτατορίες και σε εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή της Κύπρου;

Καλώ λοιπόν όλη τη σχολική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο για τα υπαρκτά ζητήματα της παιδείας, γιατί πάνω σε αυτά οφείλουμε να δουλέψουμε για το αύριο των παιδιών και του τόπου μας. Η νεολαία της Λέσβου και της Λήμνου αξίζουν καλύτερα.