Aισθάνεται ίσος με τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που εργάζονται επώνυμα ή ανώνυμα για το καλύτερο αύριο του τόπου. Η μόνη διαφορά για το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, είναι ότι αυτό πρέπει να το κάνει με απόλυτη υπευθυνότητα, και προς το συμφέρον των ανθρώπων του Νομού μας. Αφοσιωμένος στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για καλύτερες μέρες, όπως λέει στο «Ε», και παρά τις δυσκολίες, είναι γεμάτος πείσμα και αισιοδοξία.
Πρώτη φορά πατέρας, πρώτη φορά βουλευτής. Πώς νιώθετε με τόσες αλλαγές στη ζωή σας;
«Ο ερχομός ενός ακόμη παιδιού στην οικογένεια και στον κόσμο, σε γεμίζει με καινούρια συναισθήματα. Ταυτόχρονα σε κάνει να αναρωτιέσαι τι κόσμο θα παραδόσεις σε αυτά. Αισθάνομαι πιο υπεύθυνος.
Όσον αφορά τη βουλευτική μου ιδιότητα, τη θεωρώ μεγάλη τιμή. Αλλά πρέπει να σας πω ότι το να είσαι βουλευτής της Αριστεράς, είναι μόνο ένας τρόπος συμμετοχής στη συλλογική προσπάθεια».
Μέχρι πρότινος είχατε συνδέσει το όνομά σας και τη δράση σας, με το προσφυγικό.
«Η αλήθεια είναι ότι συμμετέχω αρκετά χρόνια στα κινήματα αλληλεγγύης.
Ζούμε με τους πολέμους στη γειτονιά μας, σε μια Ευρώπη γεμάτη αντιφάσεις, σε μια Ελλάδα με έξι χρόνια βαθιάς κρίσης και ταυτόχρονα στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα.
Δεν διαλέξαμε εμείς τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και των νησιών μας ως εισόδου των προσφύγων στο δρόμο τους για την Ευρώπη. Είμαι υπερήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, δεν αντιμετώπισε τους πρόσφυγες ως εχθρούς, απειλή για τη χώρα, κλπ., πράγμα που κάνουν χρόνια τώρα η ακροδεξιά και δυστυχώς πολλά ανώτερα στελέχη της Ν.Δ.».
Η κυβέρνηση όμως, και η Ε.Ε. υπηρετεί μια άλλη πολιτική με την οποία έχετε διαφωνήσει. Πώς το σχολιάζετε;
«Δεν θα έλεγα ότι “η κυβέρνηση υπηρετεί μια άλλη πολιτική”, όπως εσείς λέτε. Είναι όμως αλήθεια ότι η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, πάσχει. Οι πρόσφυγες αξίζουν καλύτερη μεταχείριση, είναι θύματα. Αλλά μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου, η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή.
Η μόνη επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση, είναι η εφαρμογή της συμφωνίας που διαμορφώθηκε κάτω από τον εκβιασμό των χωρών που έκλεισαν τα σύνορα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από το όραμα μιας Ευρώπης με αληθινά ανθρωπιστική πολιτική, που θα εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και θα μοιράζονται εξίσου τα βάρη».
Ο βουλευτής τόνισε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας και ότι η Τουρκία και οι άλλες χώρες της Ε.Ε., πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει τα νησιά μας να μετατραπούν σε αποθήκες ξεριζωμένων ανθρώπων, χωρίς μέλλον, αλλά να βρεθεί ο τρόπος για την ένταξη και αρμονική συμβίωση των ανθρώπων που θα μείνουν στη χώρα.
Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή
Πρόσφατα χαρακτηρίσατε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί οι επιδοτήσεις στους αγρότες. Θα γίνουν κάποιες ενέργειες από μεριά σας, για να αλλάξει η κατάσταση;
«Όποιος/α διαβάσει προσεκτικά το σχετικό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε, μετά την συνάντηση μας με τον κ. Μπόλαρη, θα δει ότι όντως υπάρχει η λέξη “απαράδεκτο”, την οποία όμως είπε, με σωστό τρόπο ο κ. υπουργός και αφορούσε την περίπτωση των βιοκαλλιεργητών». Ο κ. Πάλλης παρέθεσε την ανακοίνωση και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ο στόχος μας είναι να λύνονται τα προβλήματα.
Γνωρίζουμε ότι πέρα από το γνωστό θέμα με την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία δεν πληρώθηκε στα νησιά Αιγαίου, υπάρχει ζήτημα με το χρόνο υποβολής των ενστάσεων που θα πρέπει να παραταθεί, καθώς και με έναν αριθμό βιοκαλλιεργητών, που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί.
Όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και άλλα, όπως το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, τις επιδοτούμενες ζωοτροφές, τη σύνδεση της ΚΑΠ με τη νησιωτικότητα, τα έχουμε θέσει και θα τα θέσουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία είμαστε σε “ανοιχτή γραμμή” και με την οποία προγραμματίζουμε και μια επόμενη συνάντηση. Ειδικότερα σε σχέση με την εξισωτική αποζημίωση, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και όλοι εργαζόμαστε, ώστε να μπορέσει να γίνει η πληρωμή, πριν το Πάσχα».
Επίσης με την ευκαιρία, ο κ. Πάλλης ξεκαθάρισε ότι τα χρόνια προβλήματα στον τομέα των επιδοτήσεων, ήταν γνωστά κι ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει λάθη και παραλείψεις, μαζί με την αλλαγή του καθεστώτος της νέας ΚΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό απαρίθμησε ζητήματα που λύθηκαν, όπως ότι η κυβέρνηση πλήρωσε μόνο μέσα στο Δεκέμβριο πάνω από 2,1 δις στους αγρότες, που αφορούσαν την προκαταβολή βασικής επιδότησης και παλιές πληρωμές, ενώ με την επίλυση της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων σε πανελλαδικό επίπεδο, εξασφάλισε τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων. Τέλος, τόνισε ότι ωφελημένοι θα είναι οι αγρότες και από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, οι επί μέρους δράσεις του οποίου θα ανακοινωθούν εντός του τρέχοντος τριμήνου.
Επισκεφτήκατε το διοικητή του ΙΚΑ και για το πρόστιμο που ταλανίζει το Μουσείο Τεριάντ. Τι προβλέπεται να γίνει;
«Όσον αφορά το ΥΠΠΟ, είναι ενήμερο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά το Μουσείο και η λειτουργία του και πρέπει να το πούμε, ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα, σε αυτή την ενημέρωση που έχει. Θέλω όμως να πιστεύω ότι τελικά δεν θα τη χάσουμε τη χρονιά και το Μουσείο θα λειτουργήσει κανονικά την καλοκαιρινή σεζόν».
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα μεγάλα έργα για τη Λέσβο;
«Όσον αφορά τον άξονα Καλλονής – Πέτρας, αυτός πρέπει να βγει “από τα συρτάρια” και να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η υλοποίηση του, γιατί είναι ένα έργο που θα ανακουφίσει πάρα πολύ το βόρειο τμήμα του νησιού μας.
Επιπλέον το λιμάνι του Σιγρίου, πρέπει να λειτουργήσει ως μια βασική πύλη εισόδου του νησιού και να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν αυτό στη φάση που βρισκόμαστε, μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ουσιαστικά ενός καινούριου λιμανιού ή με την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου και με δεδομένο ότι το νέο λιμάνι έχει ουσιαστικά απενταχτεί από το νέο ΕΣΠΑ, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε και να το αποφασίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Στο σημείο αυτό ο κ. Πάλλης επεσήμανε την «κρίση ανεργίας», τονίζοντας ότι μια «δοκιμασμένη συνταγή» που έχει εφαρμοστεί σε ανάλογες περιόδους στο παρελθόν και στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι «μέσω της εκτέλεσης τοπικών δημοσίων έργων, που όμως είναι αναγκαία να γίνουν γιατί θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συμβάλλουν γενικότερα σε αυτό που λέμε “ανάπτυξη”».
Περί «Νησιωτικής πολιτικής»
Εν τέλει η νησιωτικότητα πάει περίπατο; Φαίνεται ότι ο νησιωτικός ΦΠΑ καταργείται;
«Τόσες δεκαετίες μιλάμε στη χώρα μας για τη νησιωτικότητα, και αυτή, στον καθημερινό μας λόγο αλλά και στην πράξη, ήταν και σε ένα βαθμό εξακολουθεί να είναι, συνδεδεμένη μόνο με τα μειωμένα ποσοστά του ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα μόλις χρόνο έχει δώσει σαφή δείγματα για το πώς την αντιλαμβάνεται. Αρκεί να σας θυμίσω ότι στο “παράλληλο πρόγραμμα”, υπάρχουν μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν τα νησιά, όπως είναι τα κίνητρα για τους γιατρούς προκειμένου να έρχονται στα νησιά, όπως είναι η δυνατότητα των νησιωτικών δήμων να μπορούν να κάνουν προσλήψεις και μια σειρά άλλα».
«Για εμάς λοιπόν “η νησιωτικότητα δεν πάει περίπατο”» επεσήμανε ο βουλευτής. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των λειτουργιών της Κοινοβουλευτικής ομάδας, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα στήριξης με αποκλειστικό αντικείμενο τη νησιωτικότητα και τις νησιωτικές πολιτικές. Σε κάθε σχέδιο νόμου εντοπίζονται σημεία στα οποία μπορούν να γίνουν θετικές διαφοροποιήσεις για τα νησιά.
Σε σχέση με το μειωμένο ΦΠΑ, τόνισε ότι «οι δανειστές ήθελαν σχεδόν από την αρχή των μνημονίων να τον καταργήσουν. Η κυβέρνηση, αυτό που κατάφερε με την συμφωνία του Ιούλη, είναι αυτό να γίνει σε διάφορες φάσεις, κάτι που το έχουν δεχτεί οι δανειστές και είναι γνωστό ότι, όσον αφορά το νησί μας, αυτό είναι αποφασισμένο να γίνει σε επόμενη φάση».
Νέα δεδομένα που συνηγορούν για τη μη κατάργηση του, είναι για τον κ. Πάλλη οι σχετικές εκθέσεις του γραφείου προϋπολογισμού της Bουλής, που μαρτυρούν ότι τα έσοδα που θα έχει ο προϋπολογισμός από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, είναι αμελητέα, ενώ συμπεριέλαβε και το προσφυγικό, ως μία παράμετρο. Άρα, «ας μην βιαστούν μερικοί να χαρακτηρίσουν αυτή την υπόθεση ως “τελειωμένη”, δηλαδή ότι ο μειωμένος ΦΠΑ, όσον τουλάχιστον αφορά το νησί μας, θα καταργηθεί», κατέληξε.