ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Γ. Πάλλης: Τα νησιά και η Λέσβος ειδικότερα βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος

Μια συζήτηση με το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη είναι ενδιαφέρουσα αφού η Λέσβος τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια είναι στην αιχμή της επικαιρότητας. Προσφυγικό αλλά και ο πρόσφατος σεισμός αποτελούν θέματα συζήτησης με το Γιώργο Πάλλη. Χωρίς από αυτήν να λείπουν τα πάγια αναπτυξιακά προβλήματα μιας νησιωτικής περιφέρειας όπως είναι ο νομός του βουλευτή.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Πάλλης δηλώνει πως «παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν, ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε σωστά αυτές τις πρώτες κρίσιμες μέρες. Το βασικό είναι ότι εξασφαλίστηκε πως κανένας συμπολίτης μας που πλήγηκε από τον σεισμό, δεν έμεινε στο δρόμο, ούτε καν σε σκηνές. Αυτό το τονίζω γιατί δεν ήταν κάτι αυτονόητο παλαιότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα με τα ανοιχτά κεφάλαια (αποζημιώσεις -καταδαφίσεις), ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει, μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ, και την «ευκαιρία»: Την ευκαιρία «να κάνουμε καλύτερο το χωριό, αλλά και τα άλλα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό».

Στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό, ο Γ. Πάλλης διατυπώνει την εκτίμηση, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων στο κέντρο της Μόριας έχουν βελτιωθεί κατά πολύ», από την άλλη όμως οι ροές «φέρνουν συχνά τη δυναμικότητα του κέντρου στα όριά της, ή και την ξεπερνούν». Και προτείνει, «επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των προσφυγών στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου με απόλυτο όμως σεβασμό στα δικαιώματα τους».

Στο θέμα της ανάπτυξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη της ανάπτυξης, με το παράλληλο στοίχημα για την τοπική κοινωνία, «το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πράγματι ευνοϊκή από πολλές απόψεις συγκυρία, προκειμένου να βάλουμε τις βάσεις για το νέο αναπτυξιακό κύκλο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη στον Στρατή Μπαλάσκα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Πάλλη, σα να μην έφταναν όλα τα άλλα ήρθε και η αρνητική δημοσιότητα του σεισμού της 12ης Ιουνίου …

Απ. Ναι, ο σεισμός της 12ης Ιουνίου ήταν ένα γεγονός που θα αφήσει τα σημάδια του πάνω στο νησί. Όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο μέρος ενός παραδοσιακού χωριού της Βρίσας καταστράφηκε και πάρα πολλά σπίτια σε άλλα χωριά της περιοχής έπαθαν σοβαρές ζημιές, ενώ είχαμε και το θάνατο μιας συμπολίτισσάς μας.

Αν και το χρονικό διάστημα που πέρασε από τότε δεν είναι μεγάλο, σε σχέση βέβαια με την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του σεισμού η οποία θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, σήμερα -πάνω από έναν μήνα μετά- τόσο οι πολίτες, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η κεντρική κυβέρνηση, είναι σε θέση να κάνουν την πρώτη αποτίμηση της περιόδου που ακολούθησε.

Ερ. Εσείς τι λέτε, λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός;

Απ. Η δική μου προσωπική εκτίμηση, όσον αφορά την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού -και εδώ αναφέρομαι στο σύνολό του, δηλαδή τόσο το «κεντρικό κράτος», όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση- είναι ότι, παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν, αντέδρασε σωστά αυτές τις πρώτες κρίσιμες μέρες.

Το βασικό είναι ότι εξασφαλίστηκε πως κανένας συμπολίτης μας που πλήγηκε από τον σεισμό, δεν έμεινε στο δρόμο, ούτε καν σε σκηνές. Αυτό το τονίζω γιατί δεν ήταν κάτι αυτονόητο παλαιότερα. Επιπλέον, όλοι συμφωνούμε ότι τέτοια γεγονότα δεν προσφέρονται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και επίσης όλοι πρέπει να συμφωνούμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν στον δημόσιο λόγο αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις οφείλουμε να τις τηρούμε.

Ερ. Και από εδώ και πέρα, τι πρέπει να γίνει;

Απ. Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο με τις αποζημιώσεις των πληγέντων, να ξεκινήσει και να τελειώσει άμεσα η κατεδάφιση των σπιτιών, όσων τελικά κριθούν κατεδαφιστέα, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε όσο το δυνατό πιο σύντομα οι πληγέντες να γνωρίζουν πώς θα οργανώσουν τη ζωή τους από εδώ και πέρα.

Επιτρέψτε όμως να σημειώσω και το εξής: Πρέπει τώρα, πάνω από έναν μήνα μετά τον σεισμό, να αρχίσουμε να βλέπουμε, όσο και να ακούγεται παράδοξο, αυτό το γεγονός που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε, σαν «ευκαιρία»: Ευκαιρία να κάνουμε καλύτερο το χωριό, αλλά και τα άλλα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό, αλλά και ευκαιρία να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε όλη την γύρω περιοχή που, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι από τις πλέον προικισμένες με πόρους περιοχές του νησιού μας.

Ερ. Το νησί ξαναβρέθηκε στις πρώτες σελίδες -όχι πως έλειψε και ποτέ από τις αρχές του 2015- εξαιτίας της τελευταίας εξέγερσης των εγκλωβισμένων σε αυτό, μεταναστών και προσφύγων. Τελικά η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ήταν «κατάρα» ή «ευλογία»;

Απ. Δεν μπορεί κανείς να μη συμφωνήσει στο γεγονός ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. -Τουρκίας, συνέβαλε αποφασιστικά στη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο είναι φυσικό ότι αυτή αποτελεί διαχειριστική λύση στη δεδομένη συγκυρία και όχι λύση στην ανάγκη της μετακίνησης των ανθρώπων.

Αυτό που τόσο προσωπικά εγώ, αλλά και η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει, ήταν ότι η προσοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και της τοπικής κοινωνίας μετά τη κοινή δήλωση θα πρέπει να στραφεί, αφενός μεν στο να εξασφαλιστεί ότι τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των ροών και φυσικά και η Λέσβος, δεν θα γίνουν «αποθήκες ανθρώπων», αφετέρου δε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που παραμένουν σε αυτά, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα διάφορα κέντρα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι τώρα πια, μετά και από τις τραγικές καταστάσεις που βιώσαμε τον περασμένο χειμώνα, οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων στο κέντρο της Μόριας έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, πέρα από τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τις αδυναμίες στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας που κατά καιρούς εμφανίζονται.

Από την άλλη όμως οι ροές, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αυξημένες, φέρνουν συχνά τη δυναμικότητα του κέντρου στα όριά της, ή και την ξεπερνούν. Αυτό το τελευταίο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο κέντρο βρίσκονται πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η βασική αίτια των εντάσεων που δημιουργούνται.

Ερ. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης λοιπόν;

Απ. Αυτό το σημείο ακριβώς είναι που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να δώσει βάρος η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο ειδικότερα: Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των προσφυγών στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου με απόλυτο όμως σεβασμό στα δικαιώματα τους. Μια τέτοια διαδικασία θα βοηθούσε, όσους συνεχίζουν να έρχονται στα νησιά μας να έχουν ένα «καθαρό ορίζοντα» μπροστά τους και να γνωρίζουν κάθε στιγμή, πόσο καιρό θα μείνουν στη Μόρια, αλλά και ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός τους.

Ερ. Λόγω του προσφυγικού προβλήματος, του σεισμού και των επιπτώσεων του τον τελευταίο καιρό «ξεχάσαμε» να μιλάμε για το πρόβλημα της ανάπτυξης.

Απ. Τα νησιά και η Λέσβος ειδικότερα βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Αυτό δεν γίνεται μονάχα, όπως θεωρούν αρκετοί, γιατί τα νησιά δέχονται τις πιέσεις των προσφυγικών ροών αλλά και πλήττονται (όπως πρόσφατα η Λέσβος, αλλά και η Κως σήμερα) από φυσικές καταστροφές.

Από την πρώτη στιγμή, η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και είναι να ξεκινάει τη στήριξη από τα «κάτω προς τα πάνω». Με τον ίδιο τρόπο που δίνει το μεγαλύτερο της βάρος στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας μας, λειτουργεί και στην περίπτωση των διαφόρων περιοχών.

Είναι γνωστό ότι τα νησιά και ειδικότερα η Λέσβος αντιμετωπίζουν, εξ” αιτίας της νησιωτικότητας, μια σειρά από ιδιαίτερες αναπτυξιακές προκλήσεις που δεν τις αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Λόγω αυτού του γεγονότος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι η πρώτη κυβέρνηση που διαμορφώνει συγκεκριμένες νησιωτικές πολιτικές -και εδώ σας θυμίζω τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Νίσυρο τον περασμένο χειμώνα.

Ερ. Ειδικά για τη Λέσβο τι προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν;

Απ. Μιλώντας ειδικότερα για τη Λέσβο, η περίοδος που διανύουμε, παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, μπορεί να χαρακτηριστεί μια «χρυσή ευκαιρία» από την πλευρά των προοπτικών ανάπτυξής της.

Είναι γνωστό ότι το νησί μας, διαθέτει πλούσιους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Οι άνθρωποί της έχουν γνώσεις, δεξιότητες αλλά και μεράκι για να δημιουργήσουν με αυτούς, προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ταυτόχρονα, τώρα πια έχει διαμορφωθεί και το αναγκαίο υποστηρικτικό νομοθετικό αλλά και χρηματοδοτικό πλαίσιο -και εδώ αναφέρομαι στο «Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των νησιών του Β. Αιγαίου»- για την αξιοποίηση αυτών των πόρων προς όφελος της πλειοψηφίας των κατοίκων της.

Όπως είπα, υπάρχει και η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το στοίχημα για εμάς, δηλαδή την τοπική κοινωνία του νησιού, είναι το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πράγματι ευνοϊκή από πολλές απόψεις συγκυρία, προκειμένου να βάλουμε τις βάσεις για το νέο αναπτυξιακό κύκλο. Αυτό απαιτεί σοβαρότητα, συνεργασία όλων των φορέων, συμμετοχή των κατοίκων, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μαζί το νέο μας συλλογικό όραμα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαι και εγώ προσωπικά αλλά και η οργάνωσή του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ