ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Δημοσκόπηση «Αυγής» / Οι πολίτες αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά

Αντιμέτωπη με αυξημένη δυσαρέσκεια και ανησυχία για την πορεία της χώρας, σε ό,τι αφορά τόσο τη γενική προοπτική όσο και δύο από τα πιο φλέγοντα θέματα της συγκυρίας, βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από την έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό της “Αυγής”.

Οι ερωτώμενοι εκφράζουν ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών και την κυβερνητική στάση. Τα ευρήματα της έρευνας απηχούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην κοινωνία, όχι όμως και την ένταση και τον επιτονισμό με τον οποίο παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ και κυρίως από τα κανάλια.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από ένα ποιοτικό στοιχείο που καταγράφεται στο σύνολο σχεδόν των ερωτήσεων: ότι οι νέοι ούτε ικανοποιημένοι είναι ούτε πείθονται από τα πεπραγμένα και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και της λίστας Πέτσα, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες που παραδοσιακά ενημερώνονται από την τηλεόραση.

Η δυσαρέσκεια αντανακλάται και στη συνολική στάση των ερωτηθέντων για την προοπτική της χώρας και τις επιδόσεις της κυβέρνησης και στην αισιοδοξία ή απαισιοδοξία για το μέλλον.  Έτσι βλέπουμε μια πλειοψηφική δυσαρέσκεια από το έργο της κυβέρνησης της τάξης του 55%, που περιλαμβάνει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους της Ν.Δ. των εκλογών του Ιουλίου του 2019, αλλά που κυρίως εκτοξεύεται στο 62% στους νέους μέχρι 24 ετών.

Το εύρημα αυτό μπορεί να συνιστά αντίδραση στη συστηματική στοχοποίηση των νέων από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πολύ ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης δηλώνουν μονοψήφια ποσοστά στις ηλικιακές κατηγορίες 17 – 34 ετών και 35 – 54 ετών, που είναι και οι πιο δυναμικές κατηγορίες του πληθυσμού. Πρόκειται για πολύ μικρά ποσοστά για κόμμα που άγγιξε το 40% στις τελευταίες εκλογές.

Η κυβέρνηση, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει συνειδητοποιήσει ή υποτιμά τον συνολικό αντίκτυπο της πανδημίας και της κρίσης που τη συνοδεύει, η οποία δεν είναι μόνον οικονομική. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις στην ερώτηση για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, όπου καταγράφεται επίσης πλειοψηφική απαισιοδοξία, με τις παραγωγικές ηλικίες πιο αρνητικές και με το πολύ ανησυχητικό για την κυβέρνηση ποσοστό διαφωνίας με την πορεία της χώρας 56% στη νεαρότερη ηλικιακή ομάδα 17 – 24 ετών.