ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Δημοσκόπηση / Καταρρέει η εικόνα της κυβέρνησης, υπεύθυνη η ΝΔ για την οικονομική καταστροφή

 

 

Για πρώτη φορά μετά την επέλαση της πανδημίας η πλειοψηφία των πολιτών, (52%) βάλλει κατά των κυβερνητικών χειρισμών, σύμφωνα με έρευνα της Prorata.

Πλήρη μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία σχετικά με το ποιός έχει την ευθύνη για την εξάπλωση του κορωνοϊού και την οικονομική δυσπραγία καταγράφει το 5ο πανελλαδικό κύμα μετρήσεων της Prorata.

Το 52% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ το 47% θετικά. Στα τέλη του Μαίου η εικόνα ήταν πλήρως αντεστραμμένη: οι αρνητικές αξιολογήσεις έφταναν μόλις το 27%, ενώ οι θετικές το 71%.

prorata_1

Παράλληλα η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος (51%), ενώ τον περασμένο Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μετά βίας το 29%.

prorata_2

Αρνητικά αξιολογεί το 60% τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η κυβέρνηση τον τουρισμό, ενώ το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μΜέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το 55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, ενώ το 53% αξιολογούν με θετικό πρόσημο τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

prorata_3

Το 64% των πολιτών θεωρούν ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, (+11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου).

prorata_4

Ως προς την οικονομία το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου.

prorata_6

Το 64% των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία (α) των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και (β) των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Τέλος, παρόμοιο ποσοστό (63%) διατηρεί την ίδια αρνητική άποψη σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

prorata_7

Οι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, Βαθιά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες και για τα οικονομικά του νοικοκυριού τους. Περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ, ενώ το 24% ότι είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε ότι θα βελτιωθεί.

prorata_8

*Διαβάστε όλα τα ευρήματα της έρευνας ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο