ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Δόγμα Θάτσερ από τον Μητσοτάκη

Χρήστου Δημήτρης

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς πως σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση θα έβαζε φρένο στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στις απαιτήσεις των άπληστων χορηγών της.

 Οι έως τώρα αποφάσεις της, πάντως, υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της οικονομίας δημιουργώντας ύφεση που θα παράγει μόνο… λουκέτα! Τα μέτρα που αποφασίζει παραπέμπουν στις «σφαγές» της Θάτσερ.

ΚΑΙ ΚΑΛΑ πριν. Τώρα που κρίθηκε σωτήρια η πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών με 750 δισ. ευρώ, από τα οποία αναλογούν στη χώρα μας 22,6 ενισχύσεων και 9,4 δανείων, δεν αλλάζει τίποτα;

ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ τάχιστα όλα τα λιγνιτωρυχεία της χώρας που συνδέονται με σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στα οποία απασχολούνται 33.000 εργαζόμενοι, όπως ανακοίνωσε μέσω Γερμανίας (!) ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ πολιτική εξουσία, όταν αποφασίσει ότι πρέπει να καταργήσει τη χρήση λιγνίτη, έχει φροντίσει να έχει χρονοδιάγραμμα προσαρμογής ώστε οι εργαζόμενοι, και με τη συνδρομή της Πολιτείας, να έχουν περιθώρια αναζήτησης νέας απασχόλησης.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ότι τώρα «πρέπει πλέον οι κάτοικοι της βορείου Ελλάδας (σ.σ.: εκεί όπου υπάρχουν τα ορυχεία) να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες»!

ΚΑΙ ΠΩΣ θα επωφεληθούν οι γερμανικές εταιρείες και συγκεκριμένα η RWE (κρατικού ελέγχου εταιρεία ενέργειας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας), η οποία έχει ήδη κλίσει συμφωνία για τεράστια φωτοβολταϊκά πάνελ στη βόρεια Ελλάδα;

Θα ιδιωτικοποιηθούν και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, που, αντί για λιγνίτη, θα καίνε εισαγόμενο φυσικό αέριο. Και θα μας πουλάνε το ρεύμα σε ακριβότερη τιμή, όπως συνέβη στη Γερμανία; Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Επιστροφή στο μετακατοχικό καθεστώς της Πάουερ και της Ούλεν!

ΜΟΝΟ αυτά; Καλά θα ήταν. Περικοπές στη δημόσια Υγεία με λουκέτα σε πολύτιμες μονάδες περίθαλψης, όπως το παιδικό καρδιοχειρουργικό στο «Αγία Σοφία», πριν κοπάσουν τα χειροκροτήματα που ζήτησε για την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ η σπεσιαλίστρια απόκρυψης πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους Μαρέβα Μητσοτάκη. Και στο μεταξύ χάρισαν και τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. στον χορηγό τους, τον κ. Λάτση.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ τυχερούς εργαζόμενους δεν έχουν απολυθεί φροντίζει ο Γ. Βρούτσης, με νομοθετημένες αδιαπραγμάτευτες νέες οριζόντιες περικοπές στην αμοιβή, εκ περιτροπής απασχόληση κι όποιος αντέξει.